Nedeľa 19. 05. 2024 16:41:53 | Meniny má Gertrúda

Radka v meste: Hitler by mal šancu na úspech aj dnes, no v modernej podobe (RECENZIA)

Timur Vermes, nemecký novinár a spisovateľ, chcel inscenáciou A je tu zas dokázať, že Hitler by mal šancu na úspech aj v dnešnom svete. Jeho drsná satira provokuje a obnažuje politické zlo ukryté za nezištnou maskou zábavy.

Radka Kostánová|26. november 2023|15:45:10

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Po stopách samovraždy Dušana Makovického, osobného lekára Tolstého (RECENZIA)
Čítajte viac >

Divadelná inscenácia Timura Vermesa spája v sebe politické myslenie, humor, satiru a dokazuje, že Hitlerovi by sa darilo aj v dnešnej modernej podobe sveta.

Predstavenie začína Hitlerovým zobudením sa v súčasnom Berlíne, kedy je dezorientovaný a nevie, kde sa ocitol. Vojna skončila, jeho politická strana už neexistuje, okolo neho sa pohybujú rýchle automobily, ľudia telefonujú a absolútne ho neberú vážne. Herec stvárňujúci Hitlera, Jaroslav Kysel, bol v inscenácii jeho vernou kópiou a divák má z neho miestami pocit, že by mu celú pomstu aj uveril. Hral svoju rolu naozaj zapálene a vášnivo.

Napriek nepriaznivej situácii, do ktorej sa Adolf Hitler vo vynikajúcej kondícií, zobudil, je pripravený pokračovať v práci a urobiť z Nemecka opäť veľkú ríšu. Jeho záchrancom sa stane predavač v novinovom stánku, herec Michael Vrzala, ktorý mu sľúbi, že mu zoženie prácu. Adolfove reči ho totiž rozosmejú natoľko, že by si z neho vedel predstaviť moderného stand-up komika. Mnohých však pri tejto scénke môže odradiť fajčenie. Mestské divadlo v Žiline preto uvádza, že inscenácia nie je vhodná pre divákov a diváčky do 15 rokov.

402248587_874804854652652_2187017394391011352_n.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Filip Nuckolls, režisér, hovorí, že miluje nápadité satiry a pre divadlo sú to výborné látky. Vo svojom vyjadrení si zaspomínal aj na spisovateľa Ferdinanda Peroutku, ktorý v knižnom spracovaní tejto inscenácie spomenul, že keď sa na začiatku tridsiatych rokov Hitler dostal k moci, pripadal ľuďom veľmi komický a smiali sa mu. Potom však ľudí smiech prešiel. Podobne to bolo aj s touto hrou.

Herci používajú v inscenácií expresívne slová, ktoré môžu konzervatívnych ľudí rušiť, no do predstavenia perfektne zapadli a herci sú otvorení aj improvizácii.

Hitler sa počas predstavenia stretáva s nedôverou ľudí, pretože mu nikto neverí a všetkým je na smiech. Pár ľudí sa snaží získať jeho skutočnú identitu, avšak nikomu sa to nepodarí. To hlavne z toho dôvodu, lebo to skutočný Adolf Hitler je, no nemá dostatočné dôkazy. Aj keď v niektorých názoroch ostal prekvapivo radikálnym, ľudia v televízii to považujú za súčasť jeho postavy, ktorú stvárňuje.

Vďaka týmto názorom sú však Hitlerove plamenné vyjadrenia a kontroverzné témy čoraz populárnejšie a získavajú si väčšie publikum.

401083073_874805121319292_7680403141979101322_n.jpg Zdroj: divadlozilina.eu

Skvelým osviežením v divadelnej hre sú určite interaktívne prvky, ktoré perfektne ladia k téme. Aj keď si Hitler myslí, že sa zobudil do toho istého sveta, nič nie je také, ako predtým. Bude sa musieť vysporiadať s rýchlymi autami, telefónmi, notebookom, dokonca si bude zakladať aj emailovú adresu a moderovať vlastný politický program.

Táto jeho mediálna sláva mu umožňuje povedať prakticky všetko, čo chcel dokončiť v minulosti, no nestalo sa tak. Okrem televízie ovládne aj súčasný Youtubový kanál a webové stránky, na ktorých ho bude vyhľadávať čoraz viac ľudí.

Koniec inscenácie zostáva otvorený, mnohí diváci ho možno vôbec nebudú čakať, no čo by sa stalo, keby Adolf Hitler bol opäť medzi živými, nevie nikto. Hoci je táto hra na prvý pohľad absurdná a návštevníci divadla sa budú väčšinu predstavenia smiať, jeho mediálny príbeh, ktorý sa v inscenácii odohráva, je naopak mrazivo pravdivý a deje sa aj na našich obrazovkách.

Lístky na predstavenie A je tu zas si môžete zakúpiť v Mestskom divadle Žilina alebo prostredníctvom TOHTO ODKAZU.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Coco Chanel verila, že úspech dosiahnu tí, ktorí počítajú s tým, že urobia chybu (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť