Sobota 07. 09. 2024 20:17:56 | Meniny má Marianna

V ružomberskej nemocnici začali chirurgovia používať O-rameno novej generácie. Na Slovensku sú len tri

Klinika neurochirurgie v ružomberskej nemocnici vymenila starý chirurgický zobrazovací systém za O-rameno novej generácie. O tejto inovácii informovala nemocnica na svojom webe.

Radka Kostánová|22. november 2023|15:45:34

Zdroj: uvn.sk

Súvisiaci článok
Skvelá správa! Na Liptove umožňujú bonding a prítomnosť otecka už aj pri cisárskom reze
Čítajte viac >

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku na svojom oficiálnom webe informovala, že Klinika neurochirurgie vymenila starý chirurgický zobrazovací systém za O-rameno novej generácie.

„Chirurgovia na celom svete považujú O-rameno za súčasť moderného spôsobu operovania alebo zobrazovania počas operácie, s kvalitným obrazom, jednoduchou manipuláciou a výbornou spoľahlivosťou. Nedávno bola na trh uvedená ďalšia generácia O-ramena, ktorá je už aktuálne aj súčasťou neurochirurgického operačného tímu Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok – fakultná nemocnica,“ doplnili zástupcovia nemocnice.

Ďalej uvádzajú, že systém O-rameno sa úspešne etabloval na Klinike neurochirurgie už niekoľko rokov dozadu, vďaka čomu sa s ním naučili rutinne pracovať a dostal sa do štandardizovaných postupov. Bohužiaľ, prvé O–rameno však prestalo zaručovať presnosť, pričom už malá odchýlka môže byť veľmi rozhodujúca, takže sa nemohlo ďalej používať.

Na trh však nedávnom prišla nová generácia tohto O-ramena. Vďaka tomu mohli lekári od augusta 2023 jeho prevádzku testovať. Stal sa plnohodnotným a novoprijatým náhradníkom. Aktuálne je v plnom nasadení a klinika ho využíva denno-denne.

1700574079_7.png Zdroj: uvn.sk

Aké sú výhody tohto O-ramena?

Zástupcovia nemocnice približujú, že O-rameno novej generácie zabezpečuje minimálne vstupy počas operačných výkonov na chrbtici a trojrozmerné zobrazovanie. „V spolupráci so spinálnou navigáciou sa operátor vie zorientovať v danej cielenej oblasti bez toho, aby musel otvárať komplet celú chrbticu a ničil tam svalové štruktúry. Pre pacienta a operujúceho chirurga má takú výhodu, že zvyšuje presnosť zavedenia a spoľahlivosť, čím sa dá predísť chybám z titulu nesprávneho zavedenia fixačných implantátov, náhrad a fixátorov u pacientov, kde je tá presnosť úplne životným faktorom, ktorý rozhoduje o ich prognóze,“ doplnili.

1700574079_Dizajn-bez-nazvu.png Zdroj: uvn.sk

Trojrozmerný skener sa môže používať na také výkony, kde sa zavádzajú podporné systémy a fixátory do chrbtice, či už do krčnej, hrudnej alebo driekovej. Primár Kliniky neurochirurgie MUDr. Peter Durný, PhD., priblížil: „Napríklad pri tej krčnej a hrudníkovej chrbtici sú tie kostne štruktúry veľmi subtílne, a práve tam nejaká odchýlka o dva milimetre môže byť skutočne rozhodujúca. To znamená, že tá trojrozmerná kontrola s pomocou O-ramena a spinálnej navigácie je obrovská pomoc pre chirurga, znižujú sa tak nejaké omyly v zmysle zle zavedených implantátov a fixátorov, ktoré môžu mať pre pacienta až fatálne následky.“

Bohužiaľ, na Slovensku nie sú všetky pracoviská schopné tieto výkony zrealizovať, preto má v tomto ružomberská nemocnica výhodu. „Preberáme túto agendu vlastne z celého Slovenska. Pracoviská, ktoré majú O-ramena sú asi tri na Slovensku, v minulosti sme boli jediné, čiže z tých pracovísk, ktoré týmto spôsobom operujú chrbticu, máme v tomto zmysle asi najväčšie skúsenosti. Takže pre nás je to také prirodzené pokračovanie toho, čo sa tu začalo pred veľa rokmi a napredujeme ďalej. Vývoj nestojí a my nemôžeme ustúpiť z tých pozícii, ktoré sme mali už približne 15 rokov dozadu. To je pre nás pomerne neprijateľné,“ uzavrel primár Kliniky neurochirurgie MUDr. Peter Durný pre ružomberskú nemocnicu.

1700574079_5.png Zdroj: uvn.sk


Súvisiaci článok
Žilinskí oftalmológovia sú špička vo svojom obore. Získali výnimočné ocenenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť