Štvrtok 17. 10. 2024 06:55:43 | Meniny má Hedviga

100 stavieb Žilinského kraja: Hájovňa pod Babou horou

Pod Babou horou, ktorá sa týči nad oravskou krajinou, sa nachádza miesto plné literárnej histórie. Tu sa v 19. storočí prechádzal a tvoril Pavol Országh Hviezdoslav, jeden z najväčších slovenských básnikov. Autorovo dielo Hájnikova žena vychádza z jeho zážitkov práve z tejto oblasti. O niekoľko desaťročí neskôr sa tu narodil a písal Milo Urban, ďalší významný slovenský spisovateľ.

Juliana Krčulová|10. november 2023|20:08:23

Zdroj: oravskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Františkova huta pri Podbieli na Orave
Čítajte viac >

V Rovniach, kde hájovňa stojí, sa dnes môžu návštevníci pozrieť na dve literárne expozície Oravského múzea. Jedna je venovaná Hviezdoslavovej Hájnikovej žene, druhá Milovi Urbanovi.

Expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy:

„Literárna expozícia bola sprístupnená v októbri 1979 v rámci 25. Hviezdoslavovho Kubína. Išlo o prvé skutočne literárne múzeum na Slovensku, venované konkrétnemu dielu básnika. Expozícia chce na jednej strane predstaviť prostredie, v ktorom básnik čerpal inšpiráciu a na druhej strane približuje dielo Hájnikova žena od jeho vzniku, prvého vydania tlačou cez všetky doterajšie vydania a odraz v iných umeniach,“ priblížili zástupcovia Oravského múzea na oficiálnom webe.

hajovna-exp.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

hajovna-exp2.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

Vstupný priestor do expozície, alebo aj pitvor, či predná izba, je podľa Oravského múzea štylizovanou rekonštrukciou pôvodného obytného priestoru hájnickej rodiny. V miestnosti sa návštevníci môžu oboznámiť s básnikom a jeho tvorbou prostredníctvom pracoviska, kde sú vystavené aj jeho rukopisy. Na stole leží aj slávna pelerína, ktorá bola typickou súčasťou oblečenia Pavla Országha Hviezdoslava. K pracovni prispievajú aj umelecké diela akademickej maliarky Evy Trizuljakovej.

hajovna-ext1.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

hajovna-ext.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

Stredná miestnosť predstavuje dielo Hájnikova žena v knižnej podobe.

„Približuje martinské prostredie, ktoré uviedlo Hájnikovu ženu po prvýkrát v Slovenských pohľadoch i ďalšie reedície a preklady Hájnikovej ženy. Poslednú miestnosť možno označiť ako prezentáciu Hájnikovej ženy cez výtvarné, dramatické a filmové spracovanie. Hájnikovu ženu vo výtvarnom umení predstavujú viacerí maliari a ilustrátori (Ľ. Fulla, M. Benka). Súčasťou expozície je možnosť multimediálnej prezentácie Hviezdoslavovej tvorby,“ doplnili zástupcovia múzea.

hajovna-ext2.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

V pôvodnej hájovni, ktorú navštevoval P. O. Hviezdoslav, zničenej požiarom v roku 1912 (na jej základoch bola postavená súčasná budova) sa v roku 1904 narodil prozaik Milo Urban. Jemu je venovaná expozícia v susednom objekte, ktorý patrí do areálu hájovne.

Expozícia Mila Urbana:

Milo Urban, spisovateľ, publicista a prekladateľ, sa narodil v hájovni v Rovniach. Jeho srdce patrilo Orave, ktorú miloval a opisoval vo svojich dielach, aj keď zažil mnohé ťažkosti a životné peripetie. V expozícii, ktorá nadväzuje na predchádzajúcu výstavu o autorovi, sa môžu návštevníci priblížiť k jeho životu a tvorbe.

urban-expo.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

urban-expo1.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

Expozícia obsahuje tieto časti:

  • „hora“ s portrétom Mila Urbana, ktorá symbolizuje jeho vzťah k Orave,
  • kalendárium, ktoré zobrazuje najdôležitejšie udalosti z jeho života a tvorby v kontexte doby, v ktorej žil,
  • svetelná vitrína, ktorá je obrazovou kronikou jeho života,
  • kópia jeho „pracovne“ z doby, keď býval v Chorvátskom Grobe,
  • časť venovaná jeho najslávnejšiemu dielu Živý bič, ako aj jeho novinárskej a prekladateľskej činnosti,
  • predmety z jeho osobnej pozostalosti, ktoré svedčia o jeho osobnosti a záľubách.

urban-expo2.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk

urban-expo3.jpg Zdroj: oravskemuzeum.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätej Anny v Tvrdošíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť