Nedeľa 19. 05. 2024 12:20:19 | Meniny má Gertrúda

Radka v meste: Román Odteraz neplačem vás paradoxne rozplače najviac (RECENZIA)

Keď napísala Simona Rošková ďalšiu knihu, s tak hlbokým názvom, určite mohla čakať, že nenechá žiadneho čitateľa chladného. Román Odteraz neplačem je o vnútornej sile, odvahe bojovať za svoje šťastie a hlavne o ničení predsudkov, ktoré mnohí nesieme v sebe.

Radka Kostánová|4. november 2023|19:15:12

Zdroj: SP21

Súvisiaci článok
Radka v meste: Po stopách samovraždy Dušana Makovického, osobného lekára Tolstého (RECENZIA)
Čítajte viac >

Najnovší román z pera Simony Roškovej, Odteraz neplačem, je najmä o rodinnom živote a láske, ale rovnako aj o obetavosti detí, ktoré svojich rodičov bezhranične milujú. Ako sa hovorí, mať mamu a otca je ako mať dáždnik v daždi, prikrývku v zime a chlieb vtedy, keď ste hladní.

Príbeh v knihe však nemusí sedieť každému čitateľovi. Dej sa zameriava na študentku Ellu, ktorá má ťažko chorú mamu, žijú sami v domácnosti a nemajú peniaze. Ella chodí na strednú školu a popritom si snaží privyrábať peniaze upratovaním u bohatých ľudí. Jej jedinou útechou a radosťou je sesternica Stela, ktorá je tu vždy pre ňu a pomáha jej bez akýchkoľvek zaváhaní. Bohužiaľ, o jej bratovi sa to povedať nedá.

Keď sa však do knihy bližšie začítate, môže sa stať, že sa zamilujete do odvahy a sily Elly, ktorá musela niekoľkokrát zažiť dno. Román vás zlomí, porozhadzuje vaše kúsky zlomenej duše a srdca naokolo, no a nakoniec vás svojím koncom opäť zalepí a vaše srdce bude opäť celé, aj keď nie rovnaké.

379711872_123229574209243_6833660031220273995_n.jpg Zdroj: Instagram/moderne_romany

To, ako mladučká Ella bojuje so všetkými zlými udalosťami, smrťou matky, osamelosťou, direktívnou tetou, znásilnením, je obdivuhodné. Dievča v jej veku sa má pripravovať na maturity a blížiacu sa prácu, nie kočíkovať dieťa a trpieť za niečo, za čo sama ani nemôže.

Pod týmito všetkými negatívnymi udalosťami, sa však skrýva aj príbeh lásky. Román jednoducho ukazuje, že nech je to v živote akékoľvek ťažké, akékoľvek zlé a myslíte si, že už nemáte šancu na záchranu, s láskou všetko prekonáte. Láska vyhráva.

Každý má v sebe nejaký vnútorný boj. Aj vy s niečím bojujete, vaša kamarátka tiež, známi a členovia z rodiny rovnako, dokonca má v sebe ukrytý vnútorná boj aj predavačka v obchode alebo ekonóm z novej spoločnosti. Zapamätať by ste si mali však jedno, môžete byť unavení zo života, vyčerpaní z povinností a z kolobehu, smutní z udalostí, ktoré sa vám prihodili, no nikdy by ste to nemali vzdať. Na konci tohto všetkého na vás čaká láska, ktorá bude väčšia, než si viete predstaviť.

375934536_694596409352634_6954634647359397272_n.jpg Zdroj: Instagram/moderne_romany

Kniha nesie názov Odteraz neplačem, no rozhodne nenechá žiadneho čitateľa bez sĺz. Pretože presne o tom je život. Nie je poskladaný len z dokonalých okamihov, ktoré vidíme na sociálnych sieťach, ale tvoria ho aj tie nepríjemné a negatívny zážitky, ktoré ku nemu jednoducho patria. Pri čítaní budete pociťovať zmes rôznych emócií, párkrát si aj poviete, že takýto život by ste nechceli zažiť, no nakoniec to všetko bude stáť za to.

Autorka Simona Rošková vie písať skutočne silné príbehy, v ktorých si hlavné hrdinky prechádzajú tými najťažšími skúškami, a to z nej robí empatickú a uznávanú spisovateľku. Každá jej ďalšia kniha je ešte väčšie majstrovské dielo.


Súvisiaci článok
Recenzia: Kniha Dôvera vo vás zanechá tú správnu dávku vzrušenia a napätia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť