Pondelok 26. 05. 2025 22:54:12 | Meniny má Dušan

Šípky – poznáte spôsoby ich spracovania?

Sezóna šípok je v plnom prúde. Ak máte vo svojom okolí tieto zdravé plody, ktoré obsahujú až 8-krát viac vitamínu C, ako citróny a pomaranče, nazbierajte si ich, pretože sú veľmi zdravé a pomáhajú pri množstve zdravotných problémov. Spôsobov ich využitia je mnoho, nie len príprava čaju.

VJ |1. november 2023|20:01:33

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Šípky sú pokladom jesene. Viete, ako môžu pomôcť aj vám?
Čítajte viac >

Šípky sú nesmierne zdravé, nakoľko obsahujú veľa vitamínov, minerálov, vlákninu, flavonoidy a sú silným antioxidantom, čo znamená, že pôsobia protirakovinovo. My vám prinášame niekoľko domácich spôsobov, ako si uchovať výživné látky z tohto ovocia aj na ďalšie mesiace.

Šípková tinktúra:

Potrebujeme:

  • 60-70 g sušených šípok,
  • 500 ml destilátu (napr. vodky),
  • 1 menšie jablko – nemusí byť.

Postup:

Šípky a jablko umyjeme a zbavíme kôstok a nečistôt. Šípky sparíme horúcou vodou, osušíme a uložíme do uzatvárateľného pohára. Ku šípkam pridáme pokrájané jablko a zalejeme destilátom. Necháme lúhovať 3 týždne na tmavom mieste a následne precedíme do fľaše. Skladujeme v chladničke a podávame lyžičku až dve denne, pri zvýšenej chorobnosti, na podporu imunity, ale aj pri anémii.

Šípkový sirup:

Potrebujeme:

  • 1 kg čerstvých šípok,
  • 1 kg cukru,
  • 1 lyžičku kyseliny citrónovej,
  • 1,5 litra vody.

Postup:

Šípky umyjeme, podrvíme ručne alebo v mixéri a dáme do väčšieho hrnca na varenie. Zalejeme vodou a dáme variť, kým teplota nedosiahne bod varu. Potom teplotu znížime a varíme ďalších 10 minút. Ku zmesi pridáme cukor a na miernom ohni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Horúcim sirupom plníme fľaše, ktoré otočíme hore dnom, aby sa viečka dobre prichytili. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Vhodné napr. do čaju na podporu imunity.

jar-cranberry-jam-with-berries-white-wooden-table.jpg Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Šípkový džem:

Potrebujeme:

  • 1 kg šípok,
  • 500 gramov cukru,
  • 1 liter vody,
  • 1 lyžičku kyseliny citrónovej.

Postup:

Šípky očistíme a dáme variť do hrnca s vodou na cca 1,5 – 2 hodiny. Rozmixujeme ponorným mixérom. Ak sa nám džem zdá hustý, prilejeme vodu. Dôkladne prepasírujeme a pridáme kyselinu citrónovú a cukor, ktorý necháme rozpustiť a následne nalievame do pohárov. Tie po naplnení dobre uzatvoríme a dáme hore dnom aby sa zasterilizovalo. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Okrem týchto receptov si zo šípok môžete pripraviť aj:

  • olej,
  • ocot,
  • víno,
  • likér,
  • džús,
  • naložené v mede,
  • omáčku k mäsu,
  • zavárané a iné.

Súvisiaci článok
Halloween – sviatok všetkých strašidiel nepochádza z Ameriky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť