Piatok 20. 09. 2024 05:05:25 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Halloween – sviatok všetkých strašidiel nepochádza z Ameriky

Halloween všetci dobre poznáme a najmä mladšie generácie sa každý rok tešia, ako sa predvedú v originálnych halloweenskych kostýmoch. Najväčšej obľube sa tento zvyk teší najmä v Amerike, kde však prekvapivo nevznikol! Kde má teda svoj pôvod?

VJ |26. október 2023|19:45:46

Ilustračná foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Už o pár dní je tu Halloween. Čo o vašej osobnosti hovorí štýl výzdoby?
Čítajte viac >

U nás je obdobie „Dušičiek“ spojené najmä s 1.novembrom, kedy si pripomíname Sviatok všetkých svätých. S týmto dňom je spojná návšteva cintorínov, zapálenie sviečok a tichá spomienka na našich blízkych zosnulých členov rodiny a priateľov.

V posledných rokoch ku nám však čím ďalej intenzívnejšie preniká sviatok Halloween, ktorý sa teší veľkej obľube najmä v Amerike. Tento sviatok sa každý rok oslavuje 31.10, teda v predvečer nášho sviatku všetkých svätých. V mnohých krajinách je tento sviatok dňom veľkých osláv, večierkov, alebo najmä v Amerike, veľkolepých pochodov v najrôznejších strašidelných maskách a kostýmoch.

Ak ste si však mysleli, že v Amerike, kde je najpopulárnejší aj vznikol, tak budete prekvapení. Do USA tento sviatok prenikol až v 19. storočí. Korene sviatku Halloween siahajú do Európy. Ide totiž o pôvodný prastarý keltský sviatok Samhain, ktorý oslavovalo obyvateľstvo Britských ostrovov. Kelti tento deň vnímali ako obdobie, kedy sa prelína hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Duchom mŕtvych stavali rôzne oltáre, ktoré zdobili mŕtve zvieratá, ich lebky, vtáčie perá a iné „doplnky“, pomocou čoho sa s nimi veriaci snažili nadviazať spojenie.

Kladiete si otázku, prečo sa tradícia spája práve so strašidelnými maskami? Kelti verili, že mŕtvi v tento deň prídu medzi nich a tak sa im chceli čo najviac podobať a zapáčiť sa im, by im náhodou nespôsobili niečo zlé. Všetci sa tak prezliekli a namaľovali tak, aby sa neživým tvorom čo najviac podobali.

Amerika následne vyťažila potenciál z tohto sviatku a spopularizovala ho po celom svete. Chytila sa potenciálu hrôzostrašných masiek a pretavila to do tradície Halloweenskych pochodov a koledovania. Dnes je v Amerike sviatok Halloweena tak populárny, že ľudia chodia v Halloweenskych maskách a kostýmoch po uliciach nielen počas posledného októbrového dňa, ale už niekoľko týždňov pred tým. Halloweensky deň je v Amerike spojený s veľkolepými oslavami, strašidelnými večierkami, kde nemôžu chýbať pavučiny a pavúky, netopiere, metly, svietiace tekvice a ježibaby.

2966.jpg Ilustračná foto. Zdroj: Freepik.com

Neodmysliteľnou súčasťou sú spomínané halloweenske pochody, ktoré tvoria tisícky ľudí v kostýmoch, pripomínajúcimi pestrofarebný karneval na strašidelnú tematiku. Jedným z najznámejších a zároveň najväčší halloweensky pochod na svete je Greenwich Village Halloween Parade na newyorskom Manhattane. Ten sa organizuje od roku 1974, kedy ho inicioval výrobca masiek Ralph Lee. Sprievodu sa každoročne zúčastňuje asi 50 000 masiek, čo vždy priláka množstvo turistov a divákov, ktorí si nechcú nechať ujsť vidieť toto nezabudnuteľné divadlo naživo.

Halloween bujaro oslavujú aj iné krajiny ako Amerika. Napríklad v Japonsku sa počas Halloweenu organizuje veľký pochod v meste Kawasaki pri Tokiu. Pravidelne ho sleduje viac než 100 000 divákov a zúčastňuje sa ho viac ako 2 000 masiek. Medzi zaujímavé podoby osláv Halloweena patrí tá, ktorú oslavujú temperamentní Mexičania. Tento deň sa u nich nazýva Deň mŕtvych (v španielčine Día de los Muertos). Oslavujú ho až 3 dni, od večera 31. októbra do 2. novembra. V Mexiku ide dokonca o najvýznamnejší sviatok v roku, kedy sa stretáva rodina, s úsmevom sa spomína na mŕtvych a stavajú sa domáce oltáre „ofrendas“, kde sa kladú obľúbené jedlá a nápoje zosnulých, ktoré sa následne odnesú na ich hrob.


Súvisiaci článok
Pripravte sa s nami na Halloween. Toto je 7 najlepších drinkov, ktoré by ste mali ochutnať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť