Štvrtok 19. 09. 2024 13:49:14 | Meniny má Konštantín

Na Budatínskom hrade sprístupnia zrekonštruované podkrovie, slávnostne ho otvoria už koncom októbra

Považské múzeum pozýva posledný októbrový víkend na Slávnostné otvorenie podkrovia Budatínskeho hradu. Text: Magdaléna Lacková, hovorkyňa Považského múzea

Tlačová správa|25. október 2023|10:00:41

Zdroj: Magdaléna Lacková

Súvisiaci článok
Na Kysuciach sa uskutoční Svetielkujúci lampiónový sprievod. Na tomto podujatí by ste nemali chýbať ani vy
Čítajte viac >

„Rekonštrukciu podkrovia sme zrealizovali vďaka projektu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Sk-CZ s názvom Remeslá a priemysel v múzeu. Táto časť Budatínskeho hradu bude slúžiť ako multifunkčný priestor určený na organizáciu výstav, konferencií alebo workshopov. Náš cezhraničný partner Múzem Beskyd Místek-Frýdek v rámci projektu zrevitalizoval renesančný palác hradu Hukvaldy,“ uviedol riaditeľ múzea Michal Jurecký.

Priestor pred rekonštrukciou.jpg Zdroj: Magdaléna Lacková

Zrekonštruované podkrovie bude slávnostne otvorené 28. októbra 2023 o 11:00, pričom na návštevníkov čaká bohatý sprievodný program. Na podujatí odznejú odborné prednášky o remeselnom spracovaní vlny, vplyve priemyselnej revolúcie na módu alebo o začiatkoch textilného priemyslu v Žiline a vo Frýdku-Místku. Návštevníci si budú môcť vyskúšať česanie vlny, pradenie na vretienku či tkanie na malých krosnách.

Priestor po rekonštrukcii.jpg Zdroj: Magdaléna Lacková

„Mestá Žilina a Frýdek Místek spája dedičstvo textilnej výroby. V oboch regiónoch bolo najskôr silne zastúpené súkennícke remeslo, neskôr v nich vznikli textilné fabriky, ktoré výrazným spôsobom ovplyvnili hospodársky a spoločenský život miestneho obyvateľstva. Preto sme sa rozhodli, že aj podujatia organizované Považským múzeom v rámci projektu zameriame na tému textilnej výroby a na jej spoločenský dopad“, približuje historička Považského múzea Mgr. Zuzana Kudzbelová, PhD.

Ďalšie podujatie Prvá nedeľa v podkroví Budatínskeho hradu bude zameraná na textilnú výrobu a uskutoční sa 29. októbra – deň po slávnostnom otvorení. Jeho súčasťou budú prednášky a workshopy spracovania ľanu, modrotlače či plstenia. Na svoje si prídu aj najmladší, pre ktorých je pripravené divadelné predstavenie a workshop maľovania na textil. Počas trvania oboch podujatí si návštevníci budú môcť v podkroví Budatínskeho hradu pozrieť zaujímavé zbierkové predmety Považského múzea súvisiace s textilnými dejinami. Viac informácií o programe nájdu záujemcovia na stránkach múzea.


Súvisiaci článok
Výskum pod farským kostolom v Žiline odkryl ľudské kosti a podarilo sa identifikovať skoro 3-tisíc jedincov. Aké tajomstvá ešte krypta skrýva?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť