Piatok 20. 09. 2024 23:42:28 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Žilinská nemocnica robí zázraky. Pomohla pacientke s 20-ročným problémom (VIDEO)

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina patrí medzi najlepšie v Žilinskom kraji. Na vlastnej koži sa o tom teraz presvedčila aj pacientka Janka, ktorej lekári pomohli s 20-ročným problémom.

Radka Kostánová|19. október 2023|08:00:07

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Šťastný piatok 13-teho v žilinskej nemocnici. Narodili sa 2 dievčatá a 2 chlapci
Čítajte viac >

Žilinská nemocnica je známa široko ďaleko po okolí. Patrí medzi najlepšie polikliniky v Žilinskom kraji a tentokrát mohla malý zázrak zažiť aj pacientka Janka.

Ako totiž nemocnica informuje na sociálnej sieti, pani Janka sa viac ako dve desaťročia trápila s dýchacími problémami a častými zápalmi prínosových dutín. Nevyhnutná bola až špecializovaná endoskopická operácia, počas ktorej jej tím lekárov z oddelenia otorinolaryngológie pomohol odstrániť nosové polypy, ošetriť prínosové dutiny a zrealizoval plastiku dolných lastúr.

„Operačná metóda sa nazýva FESS, čiže funkčná endonazálna endoskopická chirurgia nosa a prínosových dutín, a nielen že sme ju v roku 1991 začali poskytovať ako prvé pracovisko na Slovensku, ale doteraz školíme lekárov z celej republiky. Priekopníkom bol práve náš pán bývalý primár MUDr. Pavol Lukášek, PhD.,“ doplnila nemocnica.

Čo sú to polypy?

Podľa slov hovorkyne nemocnice, Lenky Zátekovej, sú polypy nezhubné mäkké výrastky prevažne alergického pôvodu, síce nebolia, no netreba ich podceňovať. Dlhotrvajúci zápal prínosových dutín s polypmi dokáže celkom „pekne“ skomplikovať život.

V čom je operácia špeciálna?

Táto operácia prebieha v celkovej anestézii cez nosové dierky pomocou moderných endoskopických prístrojov. Avšak, ešte pred výkonom pacientka absolvovala CT vyšetrenie, ktoré je pre operatéra veľmi dôležité. Na začiatku sa ošetria polypy, ktoré sú viditeľné v nosovom priechode.

„Operovať v prostredí maličkého nosa, kde si ťažko strčíte vôbec prst, je skutočne umenie. Operatér robí navyše všetky úkony s pohľadom na monitor, kam prenáša obraz špeciálna kamera endoskopu. Lekár si preto označuje aj rôzne orientačné body, podľa ktorých postupuje a dáva maximálny pozor. Veľmi blízko sa nachádza hlavná krčná tepna, ktorej porušenie by spôsobilo masívne krvácanie. V rukách našich profesionálov z ORL sa na pohľad zdá všetko jednoduché, no ide o mimoriadne precíznu prácu.

Na konci zákroku prebieha ešte plastika dolných nosových lastúr, ktoré sa vplyvom dlhotrvajúceho zápalu zväčšili. Nečakajte však žiadne kompletné plastiky nosa, lastúry sa upravia tak, aby bol nosný priestor krásne voľný. Pacientovi ostávajú v nose 24 hodín po operácii špeciálne tamponády, aby primárne zastavili pooperačné krvácanie,“ opísala detailnejšie priebeh operácie hovorkyňa nemocnice.

Skvelou správou je, že pani Janke by sa malo po zahojení, teda približne o 5 až 6 týždňov, lepšie dýchať, upraví sa nosový hlas, uľahčí smrkanie, čím sa zníži i riziko chorôb.

Zobraziť príspevok na Instagrame.
 

Súvisiaci článok
Ubehlo už 58 rokov od otvorenia Detsko-kojeneckého pavilónu v žilinskej nemocnici. Spomínate si na tieto rovnošaty? (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť