Utorok 17. 09. 2024 22:43:22 | Meniny má Olympia

Demänovskú jaskyňu Slobody na Liptove už otvorili. Zdobí ju nové LED osvetlenie

Spravodajský portál Tvnoviny.sk informuje, že podzemný skvost Liptova má od utorka nové osvetlenie, a nielen to. Jaskyňa je otvorená!

Radka Kostánová|4. október 2023|11:59:28

Zdroj: Ssj.sk

Súvisiaci článok
Jesenný výstup na Osnicu sa uskutoční už v nedeľu. Pridáte sa k turistom aj vy?
Čítajte viac >

Podľa najnovších informácií spravodajského portálu Tvnoviny.sk, je Demänovská jaskyňa Slobody otvorená. „Vo vstupnom dóme návštevníkov privíta svetelná šou s hudbou. Dvanásť mesiacov práce s použitím minima techniky,“ priblížili novinky.

Novinkou tiež je, že v jaskyni Slobody natiahli približne 30 kilometrov nových káblov a rozmiestnili vyše tisíc nových moderných LED svietidiel.

banner_djs_otvarame.jpg

Podľa slov sprievodcu, Jakuba Kardoša, je to živšie a oveľa krajšie sú viditeľné detaily. Zároveň aj jazierka vynikajú oveľa lepšie než kedysi.

„Dochádza tu aj k výraznej úspore elektrickej energie. Keď si zoberieme kedysi 100 percent, tak teraz sme na 30 aj menej percentách,“ uvádza riaditeľ Slovenskej správy jaskýň Ján Zuskin pre portál Tvnoviny.sk.

Výhodou je, že by sa nemalo stať, že pri výpadkoch elektriny zostane tma. Informácie hovoria, že núdzové osvetlenie totiž vydrží 30 hodín. Hociktoré miesto jaskyne sa dá odkiaľkoľvek zapnúť aj diaľkovým ovládačom.

„Takisto bola urobená aj výmena telekomunikačného systému. Priniesli teda nové telefóny, spoľahlivejšie, keďže bol často problém so signálom a bol problém sa dovolať na povrch,“ približuje sprievodca Jakub pre portál Tvnoviny.sk

Na záver vo svojom článku dodávajú, že práce sa ešte neskončili. Zo susednej jaskyne Mieru vypratávajú suť po necitlivom nedokončenom sprístupňovaní v 80. rokoch minulého storočia a odstraňujú hrdzavejúce zábradlia. Uzatvorili informácie s tým, že nádej na otvorenie pre verejnosť sa približuje.


Súvisiaci článok
Z Demänovskej ľadovej jaskyne zmizol ľad. Možno ju budú musieť premenovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť