Štvrtok 19. 09. 2024 13:04:29 | Meniny má Konštantín

Štvrtý október sa už 92 rokov považuje za svetový deň zvierat

Svetový deň zvierat na tento dátum pripadá od roku 1931, kedy bol na to určený odborníkmi na Európskej konferencii ekológie v talianskej Florencii. Každoročne si svet v tento deň pripomína dôležitý význam našich zvieracích priateľov. Ktoré druhy zvierat patria na Slovensku medzi najohrozenejšie a aké kroky v rámci ich ochrany sme ako krajina už spravili?

VJ |4. október 2023|12:30:31

Ilustračná foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Sedemmesačná Aida hľadá rodinu, ktorá pochopí jej ťažkú minulosť a dopraje jej čas, aby si zvykla
Čítajte viac >

Svetový deň zvierat vznikol najmä kvôli potrebe upozorňovať na kritickú situáciu mnohých ohrozených druhov živočíchov. Neskôr sa však rozšíril na všetky druhy zvierat, spoločenské, domáce, voľne žijúce, aj hospodárske a kladie dôraz na ich ochranu a význam pre ľudí. Tento deň je navyše aj sviatkom svätého Františka z Assisi, ktorý je považovaný za patróna zvierat. Cieľom svetového dňa zvierat je zlepšiť ich životné podmienky prostredníctvom zapojenia organizácií, skupín, ale aj jednotlivcov.

Na svete existuje zhruba 8 miliónov živočíšnych a rastlinných druhov, pričom až 1 miliónu hrozí vyhynutie. Na Slovensku je chránených viac ako 900 druhov voľne žijúcich živočíchov, z toho je takmer 200 kriticky ohrozených! Dôvodom tak dramatických čísel je najmä zásah človeka do prírody, degradácia biotopov, poškodzovanie životného prostredia zvierat, ale aj znečistenie a zmena klímy v dôsledku globálneho otepľovania.

Medzinárodná únia na ochranu prírody spracovala zoznam ohrozených druhov, známy ako Európsky červený zoznam ohrozených druhov. Skúmala v ňom až 15 060 druhov európskych živočíchov, z ktorých je úplným vyhynutím ohrozených 1677 zvierat. Spomedzi týchto druhov sú najviac ohrozené slimáky, lastúrniky a ryby. Medzi najohrozenejšie európske cicavce v súčasnosti patrí líška polárna, norok európsky, tuleň mníšsky, veľryba čierna, medveď ľadový a vyhynutie hrozí aj jednému z desiatich európskych včiel a motýľov.

top-view-animal-figurines-with-light-box-animal-day.jpg Zdroj: Freepik.com

Podľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky Červený zoznam cicavcov na Slovensku obsahuje celkom 68 druhov, vrátane dvoch vyhynutých - plch záhradný a norok európsky. V kategórii kriticky ohrozené cicavce je zaradený netopier sťahovavý a kamzík vrchovský tatranský. Medzi ohrozené druhy cicavcov patrí napríklad los mokraďový, rys ostrovid, svišť vrchovský, ale aj syseľ pasienkový. Spomedzi vtákov sú na Slovensku najviac ohrozené: drop veľký, sokol rároh, skaliar pestrý či strakoš červenohlavý. Okrem nich patrí do zoznamu najviac ohrozených druhov aj 45 druhov rýb, 4 druhy mihúľ, 73 druhov pavúkov, 23 druhov blanokrídlovcov, 21 druhov motýľov, či 15 druhov chrobákov.

Čo robí Slovensko pre ochranu zvierat?

  • V roku 2018 nastal významný posun vo vnímaní Slovenskej republiky ku vzťahu ku zvieratám. Od 1.9.2018 začala na Slovensku platiť novela zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej už zviera nie je vec ale živá, cítiaca bytosť,
  • Od roku 2019 platí v celej Európskej únii, vrátane Slovenska, zákaz vystupovania živých zvierat v cirkusoch a vykonávania výcviku za týmto účelom (platí pre šelmy, slony, delfíny, hrochy, žirafy a nosorožce),
  • Od 1.11.2020 sa týranie zvieraťa považuje za trestný čin a hrozí zaň trest odňatia slobody až na 2 roky. Zákonom 305 Trestného zákona sa ďalej upravuje aj zanedbanie starostlivosti o zviera a postihy za organizovanie zápasov zvierat,
  • Od 1.1.2022 platí zákaz držania psov na reťaziach, pre psy narodené po tomto dátume. Pre psy narodené skôr, platí tento zákaz od 1.1.2024. Prechodné obdobie je potrebné na to, aby sa všetci držitelia zvierat stihli na toto obdobie pripraviť (napr. postaviť plot).

V európskom parlamente sú momentálne na stole aj ďalšie snahy na zlepšenie životného prostredia zvierat. Ochranári sa snažia dosiahnuť zákaz klietkového chovu zvierat, napríklad sliepok, ale aj zákaz chovu zvierat za účelom spracovania kožušín, najmä norkových fariem, kde sú norky chované vo veľmi krutých podmienkach a usmrcované nehumánnym spôsobom. Aj vy môžete prispieť ku ochrane zvierat podpísaním niektorej z petícií na zlepšenie životných podmienok zvierat, ktoré si jednoducho vyhľadáte na stránke Slobody zvierat.

Máte podozrenie na týranie zvierat vo vašom okolí? Kontaktujte Linku proti krutosti - mailom, alebo telefonicky: 0917 662 030.


Súvisiaci článok
Dobrovoľníci z Útulku Žilina hľadajú Nelke nový domov u citlivej rodiny, ktorá s ňou bude mať pochopenie pre jej nepeknú minulosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť