Piatok 26. 07. 2024 16:29:57 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Múzeum kysuckej dediny si pripomenie odchod mládencov na vojnu

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke na nedeľu 8. októbra 2023 podujatie Regrúti, ktoré pripomenie odchod mládencov na vojnu. Osobitnú skupinu zvykov a obyčají na kysuckých dedinách tvorila v minulosti rukovačka– branie mladých chlapcov za regrútov. Text: Miroslava Jančulová, Múzeum kysuckej dediny

Tlačová správa|29. september 2023|17:46:33

Zdroj: Miroslava Jančulová

Súvisiaci článok
Nezmeškajte piatkový kvíz na Budatínskom hrade. Víťazný tím si odnesie špeciálnu cenu
Čítajte viac >

Odvod mládencov sa konal vždy na jar. Mládenci sa poschádzali, pochytali sa za plecia, rukami okolo krku. Na čele sprievodu šiel richtár. Po skončení odvodu si odobratí mládenci prizdobili klobúky trikolórou.

DSC06260.jpg

Na jeseň, začiatkom októbra, sa odvedení regrúti začali schádzať po večeroch. Chodili po dedine spievajúc so sprievodom harmoniky. No neboli to len spevy, regrúti počas nočných spevov vždy v dedine aj niečo vyparatili. Skôr ako sa priblížil október, konali sa na dedinách regrútske zábavy.

Keď mal regrút odísť, bola doma v predvečer odchodu rodinná rozlúčka. Rodičia všetkých pohostili. Ženy a frajerky plakali a chlapi s mladými regrútmi spievali. Ráno sprievod regrútov prechádzal dedinou a mládenci sa lúčili s každým koho postretli. Mládenci – regrúti niesli so sebou drevené kufre. Každý regrút mal pri sebe aj malú modlitebnú knižku. Ak bolo z dediny k vlaku či do mesta ďaleko, chodievali regrúti na pekne vyzdobených vozoch. Na nich viezli aj svoje kufre. Rodičia a frajerky odchádzali až na stanicu, kde bola ich ostatná rozlúčka.

DSC06240.jpg

Ako v minulosti na Kysuciach vyzeral odchod mládencov na vojnu návštevníkom počas nedeľného programu priblížia členovia Folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice.

Program:

  1. 12:50 Verbovačky a asentírka pri Stanici Skanzen
  2. 13:00 Hrajúca a spievajúca železnička s regrútmi
  3. 13:45 Sprievod regrútov skanzenom
  4. 14:00 Folklórne vystúpenie na pódiu pri Krčme z Korne

Súvisiaci článok
Expozíciu dejín v Liptovskom múzeu modernizujú. Doplnili ju o digitálne prvky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť