Štvrtok 25. 07. 2024 06:10:46 | Meniny má Jakub, Timur

V žilinskej väznici besedovali na tému eliminácie násilia páchaného na ženách

Pracovníčky občianskeho združenia Žena v tiesni súhlasili s návštevou Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Žiline. S odsúdenými a obvinenými ženami besedovali o viacerých témach. Zdroj: Zvjs.sk

Juliana Krčulová|20. september 2023|18:15:46


Súvisiaci článok
V Žiline sa uskutoční Jesenné astronomické kino. Témou bude hlavne Jupiter a Saturn!
Čítajte viac >

„Cieľom besedy bolo prispieť k predchádzaniu a eliminácii násilia, poukázať na varovné signály násilia, predstaviť ženám, ako a kde môžu vyhľadať pomoc v prípade núdze a ozrejmiť im, ako by mali vyzerať zdravé vzťahy bez násilia,“ priblížili zástupcovia Zboru väzenskej a justičnej stráže na svojom oficiálnom webe.

Násilie páchané na ženách je jednou z najčastejších foriem porušovania ľudských práv žien na svete. Termín „násilie páchané na ženách“ označuje akýkoľvek rodovo podmienený násilný čin, ktorý vedie alebo by mohol viesť k fyzickej, sexuálnej alebo psychickej ujme alebo zraneniu žien, vrátane vyhrážania sa takýmito činmi, zastrašovania alebo svojvoľného obmedzovania slobody, a to vo verejnom či súkromnom živote.

455b92c1-9571-4af1-99b4-a392580e69fa.jpg

„Nie je to až tak nezvyčajné, že napokon ženy, na ktorých bolo násilie páchané, končia napokon ako páchateľky trestných činov proti životu a zdraviu. Je dôležité o násilí vo vzťahoch vedieť - vedieť, ako ho rozpoznať, poznať varovné signály, ako ho zastaviť, vedieť, čo robiť a kde vyhľadať pomoc,“ dodali zástupcovia Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Občianske združenie Žena v tiesni pracuje v prospech eliminácie násilia páchaného na ženách už od roku 2005. Poradňa je zameraná na pomoc a ochranu žien, ktoré zažívajú násilie v intímnych vzťahoch a ich deti.

611cfbdf-7c51-429a-8542-715574904279.jpg


Súvisiaci článok
Pri páde z lešenia utrpel Samuel z Višňového veľmi vážne zranenia. Pomôcť mu môžete aj vy príspevkom na transparentný účet
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť