Štvrtok 02. 05. 2024 18:02:21 | Meniny má Žigmund

Na Akadémii Leonarda da Vinci na Žilinskej univerzite v Žiline pristávali eggstronauti

Akadémia Leonarda da Vinci tento rok oslavuje desiaty ročník. Práve na ňom si deti plnili sny vedcov a kreatívcov, keď mohli na UNIZA objavovať Mars aj celý vesmír. Ako informuje Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA, 60 detí vo veku 7-16 rokov v anglickom jazyku spoznávalo oblasti vedy, techniky a umenia, spolupráce aj porozumenia. FOTO: UNIZA

Radka Kostánová|24. júl 2023|19:50:00

Deti zostrojili vesmírnu raketu, skonštruovali jej základňu a navrhli aj pristávací modul pre „eggstronauta“. Vďaka rôznym inováciám mohli samostatne a aj v tímoch rozvíjať svoje talenty, zručnosti v anglickom jazyku, a zabávať sa zároveň.

Deti boli vtiahnuté do príbehu, v ktorom sa Zem stáva neobývateľnou

Ako tvrdí Valentovičová, všetci účastníci akadémie sú „výberom" z tých najlepších vedcov, ktorí svojimi znalosťami a kreativitou riešia aktivity a čiastkové úlohy tak, aby sa im podarilo z planéty Mars urobiť nové miesto pre život a mohlo dôjsť k presídleniu. Lektori Akadémie Leonarda da Vinci viedli deti k uvedomeniu si dôležitosti ochrany nášho skutočného miesta pre život – planéty Zem.

19072023_TS-Akademia-Leonardo-da-Vinci-vesmir-rakety.jpg

Nové vynálezy, zážitkové učenie a originálne diela, od rakety až po pohľadnicu z Marsu na Zem

Na akadémii sa predviedla aj skupina starších detí, tkz. veteránov, ktorá odpálila raketu z recyklovaných pet fliaš len za pomoci vody, ručnej hustilky, korkovej zátky a fyzikálnych výpočtov. Deti sa tak naučili, prečo je dôležitá základňa pre vzlet rakety a spolupráca v tíme zistila aj skupina mladších žiakov. Okrem toho, za každú splnenú úlohu dostal tím detí ocenenie. Išlo o farebný hexagón, ktorý vyplnil miesto na mape planéty Mars.

Eggstronaut– NASA egg drop challenge

NASA egg challenge je v zahraničí veľmi populárna aktivita. V akadémii na univerzite si deti vyrobili vlastného eggstronauta, a otestovali modul, ktorý ho chráni pri pristávaní na Mars. Ako informuje Valentovičová, väčšie deti riešili zložitejšie výpočty, od veľkosti padáka, prúdenia vzduchu a základne, na ktorú dopadne. Komunikovali výlučne v anglickom jazyku. Všetkým urobili tieto vynálezy veľkú radosť: eggstronautom sa podarilo pristáť na akademickej pôde „Marsu“ bezpečne a bez poškodenia.

19072023_TS-Akademia-Leonardo-da-Vinci-pohladnica.jpg

„Chlapci v skupine Veteránov (najstarších žiakov akadémie) zostali v nemom úžase pri spoznávaní zákonov termodynamiky a fyziky. Ich skonštruované diela fungujú skvele aj vďaka mentoringu Rodriga, lektora z univerzity Politécnico de Leiria a odborníka na automatizáciu a elektrotechniku s presahom na automobilový priemysel,“ doplnila PhDr. Petra Laktišová, PhD., koordinátorka Akadémie Leonarda da Vinci z ÚCV UNIZA.


Súvisiaci článok
Akadémia Leonarda da Vinci opäť ožila vo forme letnej jazykovej školy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť