Piatok 17. 05. 2024 03:49:32 | Meniny má Gizela, Aneta

TOP BIZNIS ZNAČKA: Marek Polic - Prvoradým poslaním firmy Kros je zjednodušiť podnikateľom prácu a život

Kros je čisto slovenská firma. Jej víziou je podnikateľom pomáhať a uľahčiť im podnikateľský život. Najmä, pokiaľ ide o účtovníctvo, mzdy a legislatívu, no významným hráčom je aj v stavebnom sektore. Jej najnovšom výzvou je preklopiť svoje podnikanie do online priestoru. O histórii, cieľoch a vízii, sme hovorili s jedným z pätice majiteľov, Marekom Policom.

Michal Filek|12. júl 2023|10:30:58

Ako a prečo ste vznikli? S akou víziou?

  • Ja osobne som pri vzniku ešte nebol, ale samozrejme ten príbeh dvoch spoluzakladateľov poznám. Vznikli sme preto, lebo dvaja kamaráti sa jedného dňa rozhodli, že chcú podnikateľom slúžiť. Chcú podnikateľom zjednodušovať ich prácu a život. To bola ich myšlienka pri založení firmy, z ktorej sa stalo poslanie a tak je to doteraz. Firma žije tým, že prvoradá je pomoc, až potom peniaze. Samozrejme, sme podnikateľský subjekt a nato, aby sme ako firma prežili sú dôležité aj peniaze. Tie však prichádzajú s hodnotou, ktorú podnikateľom dávame. Sme softvérová spoločnosť a pôsobíme v ekonomickej a stavebnej oblasti. S podnikateľmi sme v kontakte prakticky od vystavenia ich prvej faktúry, cez účtovníctvo, mzdy, až po odovzdanie daňových priznaní. V stavebníctve dokonca patríme medzi lídrov a sme partnerom pre mnohé stavebné firmy a developerov a úspešné sa nám darí napĺňať nielen víziu, ale aj poslanie našej spoločnosti.

Je dnes ťažké na Slovensku podnikať? Je tu zdravé podnikateľské prostredie?

  • Sme IT firma, a v technológiách je svet úplne iný, ako bol pred 28 rokmi, keď sme vznikli. V začiatkoch nášho podnikania bolo typické to, že každý človek, ktorý sa chcel vrhnúť do podnikania, musel mať veľkú odvahu. Najťažšie bolo tú odvahu nájsť a získať kapitál. Rozdiel oproti dnešnému dňu je v tom, že dnes je omnoho jednoduchšie začať podnikať. Najmä v online priestore, keď na to stačia stovky eur, aby ste niečo vyskúšali a rozbehli biznis. Podnikanie v IT sektore je v súčasnosti ťažké z iných dôvodov. Je tu veľká konkurencia. Na porovnanie, pred rokmi vznikali programy v určitej technológii, tá bola desiatky rokov v podstate nemenná, len sa rozvíjala. Dnes sa technológie menia zo dňa na deň a firmy sa tomu musia prispôsobiť. Tým pádom vývoj softvéru je niekoľkonásobne drahší, ako to bolo predtým. Ja som spoluautorom knižky Nasleduj svoju vášeň, ktorá je o mladých podnikateľoch. Keď som sa s nimi rozprával, tak mi povedali, že podnikanie na Slovensku je pre nich veľmi ťažké. Všeobecne je to však kvôli byrokratickým prekážkam. Štát na jednej strane kričí, že potrebuje viac podnikateľov a potrebuje od nich väčšie dane, ale na druhej strane im do cesty stavia rôzne prekážky. Byrokracia, ťažké legislatívne povinnosti, časté zmeny zákonov... To najmä malých podnikateľov odrádza, aby do toho vôbec išli.

Čo všetko svojim zákazníkom ponúkate? Kto sú vaši zákazníci?

  • Keďže vyvíjame softvérové riešenia pre podnikateľov a k softvéru poskytujeme aj zákaznícku podporu, naše portfólio produktov a služieb je široké. Pôsobíme v sektore B2B, teda našimi zákazníkmi sú podnikatelia, účtovníci, mzdárky, ďalej sú to stavebné firmy, rozpočtári, developeri, ale aj súdni znalci. Ak by som to mal povedať stručne – našou cieľovkou sú malé, stredné ale aj veľké firmy. A čo im ponúkame? Zameriavame sa na viaceré oblasti, no našim core biznisom sú: Softvérové riešenia pre jednoduché a podvojné účtovníctvo, ide o najznámejšie programy na trhu ALFA plus a OMEGA. Obidva programy slúžia na efektívne vedenie kompletnej účtovnej agendy, vrátane vystavenia faktúr, evidovania knihy jázd a cestovných príkazov, až po vytvorenie daňových priznaní. Program OLYMP zase pomáha firmám, ktoré majú zamestnancov, pretože slúži na výpočet miezd. Tu by som rád spomenul automatizáciu procesov, od zadania personálnych údajov, cez výpočet mzdy, odvodov, daňového bonusu, až po elektronickú komunikáciu medzi firmou a inštitúciami, akými sú zdravotné poisťovne a Sociálna poisťovňa. V najbližšom období plánujeme softvér doplniť aj o dochádzku zamestnancov.

Druhý pilier nášho podnikania tvoria softvérové riešenia pre stavebníctvo. Program CENKROS vyvíjame pre stavebné firmy a všetkých dodávateľov stavebných prác, ako aj projektantov, rozpočtárov a remeselníkov. Pracujeme s online cenníkovou databázou CENEKON, kde sa nachádzajú vždy aktuálne ceny materiálov a stavebných prác.

No a portfólio dopĺňa podnikový softvér ONIX, ide o informačný systém, ktorý pokryje všetky dôležité oblasti strednej a väčšej spoločnosti, t. j. ekonomiku, prehľad o zákazníkoch, plánovanie, manažérske prehľady, či samotný obchod.

Budúcnosť je v online priestore, preto máme v ponuke aj online aplikácie pre podnikateľov, z ktorých najznámejšia je KROS Fakturácia. S množstvom funkcií pokryje potreby každého podnikateľa, či živnostníka a je prepojená s našim účtovníctvom, ale aj s inými slovenskými softvérmi. Najnovšie sa naše produkty rozrástli o novinku Digitálnu kanceláriu.

330188276_1105742324160474_383423562785551131_n.png

Svojim zákazníkom ponúkate digitálne účtovníctvo. Čo to presne znamená? Aké sú jeho výhody?

  • Digitalizáciu počujeme zo všetkých strán a neobišla ani sektor účtovníctva. Zelenú v tomto smere dala naša legislatíva, keď od januára 2022 zaviedla elektronickú archiváciu dokladov. To otvára pre účtovníkov a účtovné kancelárie nové možnosti, hovoríme tomu účtovníctvo bez papierov a minulosťou sa stávajú už aj kancelárie plné šanónov. Výmena dokumentov medzi klientom a účtovníčkou prebieha elektronicky a rovnako aj archív účtovníctva sa nachádza v online priestore, samozrejme všetky dáta sú prísne chránené a sú v bezpečí.

Čo je to Kros digitálna kancelária?

  • Digitálna kancelária je online aplikácia pre podnikateľov a účtovné firmy, ktorá v sebe momentálne spája 4 veľké moduly. Prvou je skenovanie bločkov a ich automatický prenos do účtovníctva. Ďalšou funkciou je spracovanie faktúr v podobe „vyťaženia“ údajov pomocou umelej inteligencie, automatické zaevidovanie dokladu, ako aj jeho zaúčtovanie. V praxi to znamená, keď vám príde faktúra napríklad z elektrárne, za plyn, nákup tovaru, tak ju jednoducho pomocou aplikácie naskenujete. My z toho vieme vyťažiť údaje a automaticky prejde do účtovníctva. Nič nemusíte ručne prepisovať.

Chcel by som však upriamiť pozornosť na ďalšie dva moduly, ktorými sú elektronická výmena dokumentov a archivácia alebo digitálny archív. Ocenia ich hlavne podnikatelia s externým vedením účtovníctva, pretože nemusia chodiť osobne k účtovníčke a ušetria nielen čas, ale aj priestor, v neposlednom rade to ma aj ekologický vplyv na našu planétu. Musí to však spĺňať určité bezpečnostné prvky podľa zákona. A to naša aplikácia spĺňa. Blížime sa k tomu, že čoskoro môžete mať účtovníctvo zaarchivované bez šanónov. Z pohľadu zákona o účtovníctve, aj z pohľadu zákona o dani.

Aké produkty sme ešte nespomenuli?

  • Je to produkt Taxa, ktorý pomáha podnikateľom, živnostníkom ale aj zamestnancom, študentom a dohodárom, s daňovými priznaniami. Za pár eur je to jednoduchá aplikácia, kde si živnostník vyplní základné údaje, príjmy, výdavky a vie mu to urobiť nakomplet daňové priznanie a poslať ho na daňový úrad. Aj takýmto produktom sa snažíme pomáhať. Nemusíte si všetko ručne počítať, rozmýšľať, či ste všetko vyplnili a či vôbec máte daňové priznanie správne. Máme asi 60-tisíc firiem medzi našimi zákazníkmi, čo sú státisíce ľudí, ktorým to pomáha. Vízia našich zakladateľov sa ukázala ako správna a ja som strašne rád, že sú s nami stále vo firme. Keď sa naši zamestnanci pozrú na ich spôsob života, vidia tam vyšší zmysel a to, že tu nejde iba o peniaze, ale najmä o pomoc.

Je však pred vami veľká výzva...

  • Áno. Podobne ako pri založení firmy. Odvaha zakladateľov bola v tom, že práve vtedy prichádzal windows. Dovtedy tu boli systémy v operačnom systéme dos, ktoré ovládali trh. Oni to riskli, urobili nový systém postavený na windowse. Boli jedni z prvých a tým prerazili. Dnes sa musíme preklopiť z windowsu do webu. Je to komplikovanejšie, pretože to už robia všetci. Ale je to zaujímavejšie a posúva nás to všetkých dopredu. Myslím, že je to najmä víťazstvo pre zákazníkov, lebo tie softvéry musia byť výborné.

Organizujete online festival vzdelávania. Predstavte čitateľom, čo to je?

  • Ide o náš jedinečný projekt, ktorý z minulosti mnohí naši zákazníci poznajú pod názvom Deň otvorených dverí v Krose. Trval niekoľko dní a tisíce zákazníkov sa mohlo k nám prísť pozrieť, navštíviť rôzne témy z účtovníctva, miezd, podnikateľského prostredia. Práve tu mohli zákazníci vyriešiť svoje otázky k programom počas osobných konzultácii a to celé úplne zadarmo.

V čase covidu sme rozmýšľali, čo urobiť inak, aby sme zachovali tento projekt. Vznikol nápad presunúť ho do online priestoru. Bolo to pre nás nové, no veľmi rýchlo sme sa chopili príležitostí. Zmenili sme názov na Online festival vzdelávania, urobili refresh obsahu, pridali aj iné témy, ktoré v súčasnosti rezonujú trhom a stal sa z neho najväčší event, ktorý sme kedy organizovali s niekoľko tisícovou sledovanosťou. Témy vyberáme aj podľa toho, čo naši zákazníci v čase riešia, predovšetkým ide o novinky z oblasti legislatívy, zmien v zákonoch (o dani z príjmov, DPH, účtovníctva, Zákonníka práce), ktorých je veľa a ľudia ich potrebujú vysvetliť, ukázať v praxi, porozprávať sa o nich.

Aký bol ročník, ktorý sa práve skončil? V čom bol výnimočný?

  • Výborný. Bol to už 4. ročník online vzdelávania a znova sme po 3 rokoch trochu zmenili koncept. Skrátili sme ho na 3 dni, z ktorých jeden deň sme sa s našimi zákazníkmi videli aj osobne, na konferencii v Žiline. Počas festivalu zazneli silné témy z oblastí digitalizácie účtovníctva, DPH, noviniek v Zákonníku práce. Konferenciu sme organizovali v spolupráci s našimi obchodnými a mediálnymi partnermi a priniesli často diskutované témy o podnikaní na Slovensku, o obchode v konkurenčnom prostredí a tiež o tom, aká budúcnosti čaká účtovníkov a mzdárov v súvislosti s nastupujúcim trendom digitalizácie.

KRS03820.jpg

Kto tvorí váš tím?

  • Sme čisto slovenská firma. Máme dvoch zakladateľov – Alexander Matiščík a Jaroslav Kuliška, ktorí sú primárnymi akcionármi a traja ďalší – Peter Troják, Vlasto Kocián a ja. Máme rozdelené úlohy. Úspešne sa bránime vstupu ďalších veľkých akcionárov, ktorí majú chuť nás zhltnúť. No a spolu s nami tvoria jeden veľký tím aj naši ľudia, naši zamestnanci. Bez nich by sme neboli tam, kde sme teraz a patrí im zato veľká vďaka.

Zamestnávate už 250 ľudí. Dávate priestor aj mladým? Môžu u vás urobiť kariéru?

  • Áno. Snažíme sa ľuďom pomáhať aj v tom, že sme silný zamestnávateľ v regióne. Chceme podnikanie rozširovať. Radi by sme výhľadovo zamestnávali 400 – 500 ľudí. Aby sme pomáhali ľuďom aj v tejto oblasti. Tým, že softvér vyvíjame, tak si ho aj sami obhospodarujeme. Zamestnávame vývojárov, programátorov a ľudí, ktorí pomáhajú s testovaním, analýzami. Máme silnú zákaznícku podporu, call centrum. Títo naši pracovníci aj školia, pomáhajú, robia semináre pre pedagógov. Máme obchodníkov, marketing a tiež ekonomické oddelenie, oddelnie IT a prevádzky a manažment. Ľudí sa snažíme posúvať. Všetci súčasní top manažéri sú tu 20 a viac rokov a začínali ako vývojári, telefonisti. Všetci sme začali od piky. Kariéra sa tu vybudovať dá. Snažíme sa ľudí si vychovávať interne.

Dá sa na Slovensku podnikať čestne?

  • Snažíme sa podnikať čestne. Našim ďalším mottom je: Skúsme odviezť aspoň toľko daní, aby z toho vedela jedna nemocnica žiť! Nepozeráme sa na dane len tak, že je to niečo, čo nám štát zoberie a nevráti. Ale je to niečo, vďaka čomu môže žiť jedna malá nemocnica v niektorom meste. Je to naša spoločenská zodpovednosť.

Chceme, aby naši ľudia boli motivovaní cieľmi a výzvami, nie pravidlami a príkazmi.

Prednedávnom ste sa presťahovali. Prečo? Kde vás klienti nájdu?

  • Roky sme boli v budove Vuralu a nikdy sme neriešili iné priestory. Vural však predali miestnemu investorovi. Preto sme hľadali sme iné priestory. Ekonomicky nám vyšlo, že je lepšie mať vlastnú budovu, ako byť zase niekde v prenájme. Investícia by sa nám vrátila o pár rokov. Našli sme novú budovu na Bytčickej ulici. S majiteľom sme sa dohodli na jej odkúpení. Odkedy sme tu, nálada vo firme je skokovo lepšie. Je to naše, vyskladáme si to, ako chceme, staráme sa o to. Ak je nálada vo firme dobrá, tak sa to odrazí aj vo výkone.

Je úctyhodné, že pomáhať aj ľuďom a organizáciám, ktoré to potrebujú, najmä v sociálnej oblasti. Prečo ste sa tak rozhodli?

  • Pomáhať je naša základná hodnota. Chceli sme sa podeliť aj s ľuďmi, ktorí to potrebujú. Primárne idú peniaze do sociálnej oblasti. Či už je to pre chorých, rôzne nadácie pre deti a iné znevýhodnené skupiny. No časť financií dávame aj do rozvoja mládeže, podpory škôl, či krajských aktivít.

Aká je vízia vašej firmy smerom do budúcnosti?

  • Naša vízia sa nezakladá iba na biznise, ale chceme budovať aj firemnú kultúru. Tá je postavená na firemných hodnotách. Máme Kros family. Sme ako rodina, máme vzťahy, budujeme porozumenie. Práca nás baví, ľudia vedia, prečo sú tu, v čom sa majú zlepšovať, aký je zmysel firmy. Dôležité pre nás je, aby sme dosahovali vynikajúce výsledky. Chceme tieto tri hodnoty držať vyvážené: Musíme tu byť radi, musíme mať nadštandardné vzťahy a dosahovať vynikajúce výsledky.

Najbližšie roky to chceme napĺňať tým, že náš terajší biznis chceme dostať do online priestoru. Preklopiť sa do webu, minimálne s terajším biznisom, ideálne ho mať už rozšírený o nový segment, alebo nové role a nových užívateľov. Načrieť možno aj mimo hranice Slovenska.

Čo vy a umelá inteligencia?

  • My ju už v digitálnej kancelárii využívame. Vie vyťažiť dáta z papiera a prepísať. V spolupráci z UNIZA spúšťame projekt, kde by sme chceli začať skúmať, do akej miery je to využiteľné aj v účtovníctve.

Súvisiaci článok
Spravodajský portál SP 21 a SOPK Žilina vyhlasujú anketu TOP BIZNIS ZNAČKA Žilinského kraja
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť