Utorok 30. 04. 2024 01:00:54 | Meniny má Anastázia

Janckulík viní Jurinovú. Županka odmieta, že by sa na zrušení pohotovostí dohodla za chrbtom zastupiteľstva

Poslanec žilinskej župy za okres Námestovo Igor Janckulík otvoreným listom obvinil Eriku Jurinovú, že bez vedomia poslancov súhlasila so zrušením detským pohotovostí v Námestove a v Ružomberku. Žiada ju o vysvetlenie situácie. Jurinová jeho slová odmieta. Tvrdí, že rokuje a verí, že sieť pohotovostí vyrieši v prospech malých pacientov. FOTO: Facebook Igor Janckulík

Michal Filek|14. jún 2023|09:30:19


Súvisiaci článok
Detské pohotovosti v Námestove a Ružomberku skončia o rok. Dovtedy budú otvorené len do ôsmej
Čítajte viac >

Igor Janckulík intenzívne bojuje proti návrhu ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého sa má aj detská pohotovosť na poliklinike v Námestove, zrušiť v júli budúceho roku.

Na sociálnej sieti postupne uverejňuje fotografie významných osobností, ktoré petíciu podpísali. Sú nimi detský pediater MUDr. Jaroslav Hubčík, predseda ZMOS Jozef Božík, podpredseda KDH Tomáš Merašický, členka predsedníctva KDH Monika Kolejáková, predseda Lekárskeho odborového združenia MUDr. Peter Visolajský, primátorka mesta Trstená Magdalého Zmarzláková, riaditeľ Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej MUDr. Marián Tholt. Do zberu podpisov zaangažoval aj miestne dôchodkyne z Námestova.

351799108_3700173726882163_1085855280617043085_n.jpg Podpísal aj MUDr. Peter Visolajský

Otvoreným listom, ktorý dnes zverejnil na svojom Facebooku, Janckulík vyčíta županke Erike Jurinovej, že sa v tichosti, poza chrbát krajského zastupiteľstva, na zrušení pohotovostí v Námestove a Ružomberku, dohodla s ministerstvom zdravotníctva.

"Pred niekoľkými dňami sme s hrôzou zistili, že vedenie ŽSK pri rokovaniach s ministerstvom zdravotníctva súhlasilo s tým, že v našom kraji budú rušené ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast na Oravskej poliklinike Námestovo a v ružomberskej nemocnici," píše poslanec.

V liste ďalej županku, aj riaditeľku odboru zdravotníctva Silviu Pekarčíkovú vyzýva, aby verejnosti objasnili, kto a na základe akých dát o rušení rozhodol a ako pohotovosti bráni vedenie kraja.

347440036_3703428676556668_2766776844664383504_n.jpg

Jurinová sa to rozhodla dementovať prostredníctvom statusu na svojom Facebooku. Vyberáme z neho podstatné časti.

„Pán poslanec, narábajte s faktami!“ vyzýva Janckulíka županka, a pokračuje: „Situácia v zdravotníctve je už roky vážna. Priemerný vek lekárov prekročil 50 rokov a mnohí ordinujú v pokročilom seniorskom veku. Kým sa z medika stane samostatne ordinujúci lekár prejde aj 10 rokov. Tí, ktorí dnes začínajú študovať, nastúpia do samostatnej praxe v roku 2033. Takže s nedostatkom lekárov budeme zápasiť minimálne najbližších desať rokov.“

Pritom kraj, podľa Jurinovej, robí všetko pre to, aby udržal kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov.

„Uvedomujúc si čomu už roky čelíme sme ako prví spustili podporné schémy župy na stabilizáciu zdravotníkov. Bojujeme o lekárov, získavame medikov, investujeme do našich nemocníc. Prichádzajú konflikty s pacientami, s lekármi, všetko to kraj rieši,“ urobila výpočet aktivít Jurinová.

Županka ďalej tvrdí, že problém dostupnosti sietí detských pohotovostí vyšiel na verejnosť výpoveďami lekárov primárneho kontaktu zo služieb na niektorých pohotovostných bodoch.

„V našom kraji to bolo v Ružomberku, kde sú pediatri preťažení a je ich málo. Sme neustále konfrontovaní s tým, že pokiaľ nedôjde k zmene, lekári v seniorskom veku ukončia činnosť ambulancií. Preto veľmi obozretne treba narábať s bojom za ľudí Aby sa nestalo, že takýmto svätým bojom prídeme o veľkú časť lekárov primárneho kontaktu,“ obáva sa Jurinová.

Pritom šírenie klamstiev a vyvolávanie negatívnych emócií, ako tvrdí, nie je správna cesta k vyriešeniu situácie. Pomôže totiž len hodnotenie situácie na základe faktov.

Ako sa teda žilinská župa od začiatku k problému stavia? Takto to opísala Erika Jurinová:

„Po predstavení ministerského návrhu (asi 2 mesiace dozadu) na rušenie detských pohotovosti sme na stretnutí SK8 dostali argumenty, ktorým rozumieme ale napriek tomu k nim každý kraj podal námietky. Argumentovali sme počtom deti v regiónoch i lekárskymi kapacitami schopnými detské pohotovosti v kraji zabezpečiť. Odvtedy prebehlo ďalšie stretnutie krajov s ministerstvom, kde sa preberala aktuálna situácia ohľadom APS. Kraje pripravili iniciatívne návrhy riešenia problému pohotovostí. Aj vo štvrtok, na najbližšom stretnutí s ministrom, sa budeme tomuto problému venovať. Verím, že sieť detských pohotovosti vyriešime v prospech občanov i lekárov.“


Súvisiaci článok
Minister zdravotníctva: „Niektoré detské pohotovosti by sa napokon zrušiť nemuseli"
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť