Pondelok 16. 09. 2024 19:02:45 | Meniny má Ľudmila

Problémovú medvedicu pri Kľačne usmrtil zásahový tím Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR v pondelok 12. júna v nočných hodinách usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého pri Kľačne. Bol spozorovaný aj na ceste do Vrícka. ILUSTRAČNÉ FOTO: Freepik.com

TASR|13. jún 2023|13:15:01


Súvisiaci článok
Medvede, ktoré plienia cintorín v Ružomberku, usmrtia
Čítajte viac >

Odborníci monitorovali pohyb a správanie jedinca, ktorý spôsoboval škody na hospodárskych zvieratách v areáli miestnej farmy. „Približne šesťročná samica s hmotnosťou do 100 kilogramov sa pohybovala v blízkosti ľudských obydlí. Zozbierané údaje Zásahovým tímom ŠOP SR svedčia o rýchlo postupujúcej strate plachosti a nízkej senzitivite na plašenie," priblížila Bocková.

Plašenie problémových jedincov medveďa hnedého je podľa nej jednou z foriem averznej terapie, ktorej cieľom je znovu navodenie plachosti u jedincov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu. „Všetky použité metódy však u predmetného jedinca boli neúčinné. Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí, ktorí žijú a pohybujú sa v predmetných lokalitách," ozrejmila.

Medveďa podľa odborníkov nemohli umiestniť do odchovného zariadenia, keďže bol navyknutý na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Medvedicu odstránili z populácie v súčinnosti s Políciou SR, obvodným oddelením Policajného zboru Nitrianske Pravno v lokalite Piner, v extraviláne Kľačna. Telo spolu s ďalšou dokumentáciou bolo odovzdané miestnemu Poľovníckemu združeniu Horná Nitra. „Okolie obce je pre zvýšený výskyt medveďa hnedého intenzívne monitorované a Zásahový tím ŠOP SR robí všetky potrebné opatrenia s cieľom zabezpečenia bezpečnosti miestnych obyvateľov," dodala Bocková.


Súvisiaci článok
Na ceste do Vrícka v okrese Martin spozorovali medvediu rodinu. Ak sa chystáte na Kľak, buďte opatrní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť