Štvrtok 25. 04. 2024 06:11:15 | Meniny má Marek

Kultúrne podujatia tento týždeň: Očarí vás Pro musica nostra Thursoviensi alebo Sound Garden festival?

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 5. do 11. júna 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook/Pro musica nostra

Radka Kostánová|5. jún 2023|09:50:03


Súvisiaci článok
Festival klasickej hudby Pro musica nostra Thursoviensi privíta tento rok 9 pamiatok z nášho regiónu
Čítajte viac >

Podujatie pre deti: Klub u Knihuľky - Červená čiapočka, 05.06. 2023 - 06.06.2023 o 10:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Pondelok otvorí Krajská knižnica s podujatím pre najmenších. Na tomto detskom stretnutí sa vyberiete lesným chodníčkom do lesa a spoznáte jeho obyvateľov. Zároveň vám zvieratká pomôžu precvičiť si telo. A pamätáte si, čo bolo v rozprávke s vlkom? Ak nie, dozviete sa to práve tu.

klub u knihulky, zdroj = knižnica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie: Pi čaj, miláčik!, 05.06.2023 o 18:00 hod. v Dome odborov, Žilina

V Žiline v Dome odborov sa tento pondelok môžete tešiť aj na divadelné predstavenie Pi čaj, miláčik. Ide o brilantnú francúzsku komédiu, ktorá bola ocenená Moliérovou cenou ako komédia roka. Táto úžasná komédia poodhalí oponu do divadelnej „kuchyne“. Tam, kam mnohí nesmú! Ale vy naopak musíte! Čaká na vás dvojitá porcia výdatného smiechu. Diváci sa stávajú svedkami nielen poslednej generálky pripravovanej hry, ale aj jej premiéry. Namiesto toho, aby boli herci perfektne pripravení na deň D, dokonale popletú všetky svoje repliky a výstupy. Lístok stojí 23,00 € na prízemí a 21,00 € balkón.

pi čaj miláčik, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov Žilina

Workshop: Digitálna pripravenosť, 06.06.2023 o 8:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Krajská knižnica v Žiline pozýva aj na sériu stretnutí venovaných základným digitálnym zručnostiam seniorov. Prvé stretnutie sa uskutoční už tento utorok 6. júna 2023 o 8:00 a jeho témou budú Základy práce s počítačom. Počas nasledujúcich štyroch týždňov sa seniori naučia pracovať s textovým editorom, tabuľkovým editorom, vyhľadávať na internete a pracovať s emailom a sociálnymi sieťami.

digitalna pripravenost, zdroj= kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Festival: Slovesná jar 2023, 06.06.2023 - 08.06.2023 v Martine

Tento týždeň, v dňoch 6. až 8. júna 2023, sa v Martine uskutoční aj ďalší ročník najstaršieho literárneho podujatia na Slovensku, populárna a známa Slovesná jar. Tentoraz s podtitulom Literatúra v čase. Viac o festivale sa dočítate na tomto odkaze.

Prednáška: Príbeh nášho múzea - Svedok Jasnopolianky, 06.06.2023 o 16:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Liptovské múzeum pozýva všetkých milovníkov histórie liptovského regióna na ďalšiu prednášku z cyklu prednášok pod názvom Príbeh nášho múzea. Organizátori si tentokrát pripravili zaujímavé rozprávanie o neobyčajných príbehoch Dušana Makovického (Dušana Petroviča), ktoré sú vyrozprávané ním samotným a zaznamenané vo svedectvách jeho súčasníkov. Podujatie je zorganizované pri príležitosti 195. výročia narodenia Leva Nikolajeviča Tolstého, ktorého lekárom a osobným priateľom bol Dušan Makovický. Mesto Ružomberok o tom informuje na oficiálnej stránke mesta.

pribeh nasho muzea, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Workshop: Kriticky myslieť a správne argumentovať, 06.06.2023 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Zážitkový workshop, ktorý nesie názov Kriticky myslieť a správne argumentovať, pod vedením Nikolety Karasovej, je skutočne zážitok. Záujemcovia si na ňom predstavia princíp bádateľskej metódy, ako by mala učiteľka viesť hodinu so žiakmi tak, aby využili všetky svoje princípy, prípadne ako využiť ďalšie koncepty “flipped classroom” a “blended learning“. Kto sa chce niečo nové naučiť, rozhodne odporúčame.

zazitkovy workshop, zdroj = kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie pre deti: Smejko a Tanculienka - Poď von, 06.06.2023 o 17:00 hod. v Dome odborov, Martin

Prišlo úplne nové predstavenie s Huncúlikom, Smejkom a Tanculienkou a s pesničkami z ich posledného filmu Poď von! „Huncúlik doma sedí, nič nerobí a len vylihuje, pretože vonku prší a hrmia blesky. Prekvapia ho zamočení Smejko a Tanculienka a snažia sa ho zabaviť pesničkou Keď si šťastný. Zahrajú sa aj hru Dvaja remeselníci. Zaspievajú si aj Žltú raketu. Rozdelia si spoločne Čokoládu,“ láka deti predstavenie. Celý koncert trvá približne 60 minút a je vhodný pre deti od 2 rokov.

Kino na Stanici: Zošalieť, 06.06.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Tohto týždňové kino na Stanici sa bude niesť v znamení drámy. Hlavná hrdinka, prekladateľka Nadia, so svojou dcérou nachádza po rozvode novú stabilitu a pokoj až vtedy, keď konečne získa nový byt. Postupne ale zistí, že susedské vzťahy v dome majú viac než výstredný rozmer. Nadina najbližšia susedka zjavne nie je v poriadku. Nová oáza sa mení na miesto zážitkov, kde sa komédia prelína s nočnou morou a končí groteskným obrazom systému, v ktorom prehliadanie problémov patrí k dôležitej výbave na prežitie. Informuje o tom Stanica Žilina-Záriečie na svojom webe. Vstupné stojí 6,00 €.

kino zosaliet, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Predstavenie: Honza Nedvěd ml. a príbuzní, 06.06.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

V Liptovskom Mikuláši ste ich mohli vidieť minulý týždeň, teraz v Žiline. Pôjde o koncert Honzy Nedvěda, na ktorom zaznejú staré, no aj nové - autorské hity. Budete počuť skladby od Nedvědovcov, skupiny Příbuzní, Spirituál Kvintet, či Brontosaurů, ale vypočujete si aj veľa nových autorských hitov, ktoré budú postupne s kapelou vydávať. Vstupné stojí 19,00 €.

Workshop: Familiárt - Doma, 07.06.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Obľúbený workshop Familiárt pozýva na ďalšie tvorivé popoludnie. Dozviete sa, aká je hodnota umenia. Každý z nás totiž máme domov zariadený podľa svojho vkusu - umenie je prítomné všade okolo nás, súhlasíte? Zameriate sa teda na interiérové štýly, príbytky a dozviete sa niečo o Fullovom štýle bývania. Odnesiete si vlastné návrhy interiérov. Vstup stojí 5,00 €.

familiart, zdroj = ružomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Diskusia: Cez hory na Mars s astrobiologičkou Michaelou Musilovou, 07.06.2023 o 18:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Nová synagóga v Žiline si pre vás pripravila originálne podujatie. Vedkyňa a marsonautka Dr. Michaela Musilová hľadá život vo vesmíre a skúma jeho limity tu na Zemi. „Vďaka svojmu výskumu sa stala veliteľkou viac ako 30 simulovaných misií na Mesiac a Mars. Jej aktuálny projekt Astro Koruna Zeme ju zavedie na najvyššie hory každého kontinentu vrátane Mount Everestu,“ približuje synagóga.

Počas života zažila množstvo zážitkov a svoj príbeh opisuje v knihe Žena z Marsu, ktorú vydalo vydavateľstvo Artis Omnis. Tak bude diskusia s Michaelou Musilovou aj oficiálnym uvítaním Artis Omnis v Novej synagóge. Vstup stojí 6,00 €.

cez hory na mars, zdroj = nova synagoga .png FOTO: Nová synagóga Žilina

Divadlo: Táto izba sa nedá zjesť, 07.06.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Nová divadelná inscenácia otvára vážny problém. Dej sa sústreďuje okolo maloletej Terezy, ktorá sa zaľúbi do svojho učiteľa. Mestské divadlo v Žiline hovorí, že autorka vychádzala pri písaní z vlastnej skúsenosti a šokuje svojou otvorenosťou, s akou odkrýva intímnu tému sexuálneho zneužívania. Vzťah medzi nimi dvoma vyzerá byť vzájomný. O násilnom zneužívaní malého dievčaťa nemôže byť ani reč. Na prvý pohľad. Čo sa udeje potom, sa dozviete, keď do divadla prídete. Lístok stojí 12,00 €.

Výstava: Konfrontácie, 08.06.2023 - 30.09.2023 v Budatínskom hrade, Žilina

Na Budatínskom hrade to toto leto bude žiť. Od 8. júna bude pre verejnosť prístupná ďalšia nová výstava s názvom Konfrontácie, ktorá prezentuje voľné objekty a asambláže Christiny Tabakovej. Inštalácia formou intervencie do stálej expozície mapuje vzťah súčasnosti a minulosti prostredníctvom súčasného objektu a múzejného prostredia. Informuje o tom Považské múzeum. Návštevníci, ktorí si chcú výstavu pozrieť, ju uvidia v rámci prehliadky Budatínskeho hradu od utorka do nedele v čase otváracích hodín. Výstava bude prístupná do 30. septembra.

konfrontacie, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Beseda: Byť bojovníkom je úžasné - diskusia s Tiborom Šiškom, 08.06.2023 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Všetkých fanúšikov kníh, humoru, armády, histórie a drsňáckych historiek Stanica Žilina-Záriečie veľmi rada uvíta na besede s autorom knihy Byť bojovníkom je úžasné – Tiborom Šiškom. Návštevíci sa budú rozprávať o písaní, bojovníkoch a hrdinoch, premietne sa aj pár diapozitívov a organizátori donesú aj pár zaujímavých rekvizít. Určite sa zasmejete a možno aj niečo nové dozviete. Vstupné stojí 4,00 € alebo 7,00 € podľa vášho príspevku.

byť bojovnikom je uzasne, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: Žltá čiara, 08.06.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V Mestskom divadle sa zase odohrá predstavenie Žltá čiara. Táto komédia o neviditeľných mechanizmoch bezpečnostnej politiky vás rozosmeje, no zároveň vás prinúti zamyslieť sa, či je to naozaj správne. Lístok stojí 12,00 € pre všetkých.

Koncert: Fågelle - koncert surovej švédskej lyriky, 09.06.2023 o 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Koncert, ktorý budete mať možnosť zažiť na Stanici, sa vás dotkne hlboko v duši. Fågelle, ktorá predstavuje vychádzajúcu hviezdu severskej experimentálnej hudobnej scény, je divokou zrážkou poetickej krásy a nespútanej hlukovej expresie. Gitarové a zvukové plochy plné zložitých detailov, elektroniky a terénnych nahrávok sa stretávajú s intímnym a nástojčivým vokálom. Vstupné stojí 11,00 € v predpredaji.

fagelle, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Budatínsky papierák, 10.06.2023 o 10:00 hod. v Budatínskom hrade, Žilina

V našom minulom článku sme vás informovali o tom, že už túto sobotu sa uskutoční populárne podujatie Budatínsky papierák. Pôjde už o štvrtý ročník, na ktorom modelári zo Slovenska i Českej republiky predstavia svoje originálne diela širokej verejnosti. Návštevníci si tak môžu pozrieť modely cestných, leteckých, vodných či železničných vozidiel, vojenskej techniky a architektúry. Výstava pre verejnosť sa bude konať od 10.00 do 14.00 hodiny.

budatinsky papierak, zdroj = pmza.jpg FOTO: PMZA

Festival: Pro Musica Nostra THURSOVIENSI 2023, 10.06.2023 v Rímskokatolíckom kostole Nepoškvrnenej Panny Márie, Kysucké Nové Mesto

Festival Pro Musica Nostra, ktorý sme vám bližšie predstavili v tomto článku, je medzinárodný hudobný festival a každoročne sa koná v rôznych mestách na Slovensku. „Fanúšikovia klasickej hudby si na koncertoch môžu vychutnať hudobné výkony desiatok popredných slovenských i zahraničných umelcov. Cieľom festivalu, ktorý sa koná vo vybraných historických pamiatkach jednotlivých regiónov, je prezentácia klasickej hudby na špičkovej interpretačnej úrovni a sprostredkovanie jedinečného vizuálneho zážitku z priestorov historických pamiatok,“ informujú organizátori na svojom webe.

Tento rok sa festival Pro Musica Nostra Thursoviensi 2023 uskutoční v týchto miestach Žilinského kraja: Kysucké Nové Mesto, Gbeľany, Rajec, Kotešová, Čadca, Predmier, Bytča, Strečno a Orlové. Celý program nájdete na tomto odkaze.

festival pro musica nostra, zdroj = FB pro musica nostra .jpg FOTO: Facebook/Pro musica nostra

Festival: Námestovský pivný festival, 10.06.2023 o 12:00 hod. na Nábreží Oravskej priehradky

V sobotu sa tiež môžete tešiť na najväčší oravský pivný festival so skvelým hudobným programom. Svojou hudbou vás zabavia skupiny a speváci z nich: POLEMIC, Drišľak, Gipsy čave, AB/CD - revival AC/DC, Dj Buggy, P.O.H, Piňazi De? Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

namestovsky pivny festival, zdroj = FB .jpg FOTO: Facebook/Námestovský pivný festival

Festival: Sound Garden music festival 2023, 10.06.2023 v Galerijnej záhrade P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

Počas víkendu sa uskutoční naozaj veľa festival. Ďalším z nich je aj Sound Garden na Liptove. Prvé dva ročníky sa odohrali v krásnom prostredí 400-ročnej Hendlovej záhrady v Partizánskej Ľupči. Jeho tretí ročník sa konal v záhrade Galérie P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Na tomto ročníku privítate skupiny a spevákov: Para, Prago Union, Bez Ladu a Skladu, Modré Hory, Berlin Manson, Yanko Kral, VI3E & Natália Hulejová, Vesnu, Mahadevi a ďalších. Vstup stojí 29,00 € pre dospelých a 14,00 € pre deti.

festival sound garden, zdroj = sound farden festival.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Premietanie: Civilizácia - Dobrá správa o konci sveta a diskusia s režisérom Petrom Horkým, 10.06.2023 o 1á:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Počas týždňa sa na Stanici môžete tešiť aj na premietanie dokumentárneho filmu Civilizácia. Režírovali ho Peter Horký a egyptológ Miroslav Bárta. Hovorí o premenách veľkých civilizácií a ich podobností s tou našou súčasnou. Výpravná reality show nášho vlastného kolapsu. Zatiaľ všetky civilizácie zanikli. Ale prečo by sme my nemohli byť prví, kto chod dejín zmení? Odkiaľ a kam ideme, aký má náš život zmysel a čo môže každý z nás urobiť pre to, aby bol svet lepší a udržateľný? Vstupné stojí 10,00 € alebo 18,00 €.

civilizacia, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Premietanie: Ako to chcem ja, 11.06.2023 o 15:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Aj v nedeľu sa bude na Stanici premietať. Tentokrát film, ktorý je možné premietať vďaka festivalu Jeden svet a ich projektu Jeden svet v komunitách. „Počas osláv druhého výročia revolúcie sa na káhirskom námestí Tahrír odohrá explózia sexuálnych útokov. V reakcii na tieto udalosti vyjdú do ulíc masy rozhnevaných žien. Režisérka Samaher Alqadi berie do rúk kameru ako formu ochrany a začína dokumenovať rastúcu vzburu žien, netušiac, kam ju príbeh zavedie. Keď Samaher počas prípravy filmu otehotnie, začne znovu skúmať vlastné detstvo v Palestíne, ako aj to, čo znamená byť ženou a matkou na Blízkom východe,“ informuje Stanica na svojom webe.

ako to chcem ja, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Cesta Psychonauta: Do vedomia Stanislava Grofa + diskusia o psychedelikách s psychológom Jaroslavom Farkašom, 11.06.2023 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Stanica Žilina-Záriečie zakončí tento týždeň cestou Psychonauta. Film bude rozprávať dej o živote a diele jedného z najvýznamnejších priekopníkov psychedelickej terapie, ktorý stojí spoločne so svojou ženou Christinou aj za zrodom holotropného dýchania a transpersonálnej psychológie. Stanislavovo mnohoročné skúmanie liečebnej sily zmenených stavov vedomia posúva vnímanie ľudského psyché nielen za hranice Freudovského individuálneho nevedomia, ale aj za Jungovo poňatie kolektívneho nevedomia až k úrovniam tzv. „kozmického (ne)vedomia“. Informuje o tom Stanica na svojej webovej stránke. Vstupné stojí 10,00 € alebo 18,00 €.

cesta psychonauta, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie


Súvisiaci článok
Slovesná jar bude opäť multižánrovým festivalom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť