Štvrtok 28. 03. 2024 17:47:08 | Meniny má Soňa

Slovesná jar bude opäť multižánrovým festivalom

Najstarší slovenský literárny festival Slovesná jar ponúkne od 6. do 8. júna pätnásť programových blokov na viacerých miestach Martina a Vrútok. TASR o tom za organizátorov informoval Peter Cabadaj. FOTO: TASR

TASR|4. jún 2023|18:00:20

Multižánrový program je adresovaný všetkým vekovým kategóriám a vstup je zdarma. „Popri klasických stretnutiach s básnikmi a prozaikmi nebudú chýbať prezentácie najnovších knižných titulov a umelecký prednes. Ďalej vyhodnotenia celoslovenských literárnych súťaží Paulinyho Turiec a Matičná esej, pripomienky jubileí viacerých slovenských spisovateľov, 162. výročia Memoranda národa slovenského, 160. výročia založenia Matice slovenskej a 55. výročia okupácie Československa armádami Varšavskej zmluvy," uviedol Cabadaj.

Doplnil, že podtitulom 57. ročníka je Literatúra v čase. Jeho súčasťou budú aj programy pre začínajúcich tvorcov, najmladších čitateľov, vedecký seminár, vernisáže výstav, hudobné koncerty či filmové projekcie.

Slovesná jar vznikla pôvodne ako súčasť Martinských kultúrnych slávností, nadväzujúcich na tradíciu matičných augustových zhromaždení v 19. storočí. „Čoskoro sa transformovala do samostatného podujatia, ktoré si v časoch najväčšej slávy získalo obdivuhodne široké divácke zázemie," pripomenul Cabadaj.

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a mesto Martin.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Ružomberský jarmok si nemôžete nechať ujsť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť