Piatok 26. 04. 2024 11:08:27 | Meniny má Jaroslava

E-shop na nákup a správu parkovacích kariet v meste Žilina bude dostupný už v utorok

Žilinská radnica pokračuje v prípravách na nový parkovací systém, ktorý bude v centre Žiliny platiť od 7. júna. Samospráva sa od tohto dátumu stane výlučným prevádzkovateľom regulácie parkovania v centre mesta. Hovorkyňa mesta Žilina dnes informovala, že na stránke parkovanie.zilina.sk bude od utorka 6. júna už k dispozícii aj e-shop na nákup a správu parkovacích kariet. Foto: Mesto Žilina

Juliana Krčulová|2. jún 2023|14:31:06


Súvisiaci článok
Mesto Žilina spúšťa novú webovú stránku pre parkovanie a otvára klientske centrum
Čítajte viac >

Žilinská radnica pokračuje v prípravách na nový parkovací systém, ktorý bude v centre Žiliny platiť od 7. júna. Samospráva sa od tohto dátumu stane výlučným prevádzkovateľom regulácie parkovania v centre mesta.

Všetky potrebné informácie, ktoré súvisia s parkovaním, samospráva spracovala a sprístupnila pre obyvateľov na webovej stránke parkovanie.zilina.sk.

„Okrem prevádzkového poriadku, mapy zón s pásmami, doby spoplatnenia či cenníku parkovania bude od utorka 6. júna na stránke k dispozícii aj e-shop na nákup a správu parkovacích kariet. Slúžiť bude na vytvorenie konta občana, cez ktoré si bude možné z pohodlia domova manažovať parkovacie karty,“ priblížila hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Holienčíková.

CL (1).jpg

Mesto Žilina ďalej pripomína, že pre pôvodné parkovacie karty platí prechodné obdobie.

„Občania, ktorí majú vydané parkovacie karty od Žilinskej parkovacej spoločnosti, a majú dobu platnosti po 7. júni a ďalej, si nebudú musieť vybavovať nové karty okamžite. Stále budeme akceptovať parkovacie karty vydané pôvodným prevádzkovateľom s tým, že pred dobou ukončenia platnosti bude potrebné požiadať o vydanie novej karty,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Parkovacie karty bude potrebné aj naďalej nechávať umiestnené za čelným sklom vozidla.

„Vybavovať žiadosti občanov o vydanie úplne nových či preregistráciu pôvodných parkovacích kariet bude od pondelka 5. júna v klientskom centre pre parkovanie na mestskom úrade aj vyškolený personál. K dispozícii bude počas pracovných dní od 7.30 hod. do 18.00 hod. Na mieste si bude možné zriadiť účet s možnosťou správy parkovacích kariet. Personál bude v prípade potreby dostupný aj na e-mailovej adrese parkovanie@zilina.sk alebo na telefónnych číslach 041/7063 431 a 041/7063 401,“ upresnila Holienčíková.

parkovanie.jpg

Radnica prináša so zmenou parkovacieho systému nové, moderné a komfortné spôsoby úhrady za parkovanie.

Pri platbe cez SMS-ku vodič pošle správu v tvare ZA medzera [pásmo] medzera [EČV] medzera [H] na číslo 2200, pričom v SMS uvedie aj počet hodín a následne počká na spätnú potvrdzujúcu správu, v ktorej bude informácia o čase platnosti lístka, cene a aj to, na aké EČV je lístok vydaný. Napríklad: ZA A BL000AA 2.

Pásmo A.jpg

Pásmo B.jpg

Pri platbe cez mobilnú aplikáciu bude potrebné stiahnuť si do mobilného telefónu aplikáciu od príslušného prevádzkovateľa.

„Budeme mať viacero poskytovateľov, ktorí sa prihlásili do verejného návrhu, čiže vodiči si vyberú aplikáciu, ktorú preferujú. Po novom nebudú musieť hľadať automat, iba jednoducho zaplatia. Zoznam prevádzkovateľov bude postupne zverejňovaný na stránke parkovanie.zilina.sk, pričom každý z prevádzkovateľov bude mať zverejnený svoj QR kód, prostredníctvom ktorého si vodič konkrétnu aplikáciu stiahne,“ doplnil vedúci odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline, Radoslav Vozárik.

V predchádzajúcich článkoch sme vás informovali, že mesto Žilina prevzalo od pôvodného prevádzkovateľa všetky parkovacie automaty, ktoré sú v meste dlhodobo inštalované, a poskytujú možnosť predaja parkovacích lístkov za hotovosť.

„Ide však o dočasné riešenie. Samospráva aktuálne obstaráva moderné parkomaty s elektronickou evidenciou evidenčných čísel, pri ktorých nebude potrebné ukladanie parkovacích lístkov za čelné sklo a platba bude výlučne bezhotovostná,“ uzavrela hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Holienčíková.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica sa pripravuje na prevzatie parkovania v centre mesta: Za parkovací lístok bude stále možné platiť v hotovosti počas prechodnej fázy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť