Streda 24. 04. 2024 10:39:07 | Meniny má Juraj

V júni budú Ružomberčania do práce bicyklovať

Obľúbená celonárodná kampaň Do práce na bicykli, do ktorej sa každoročne zapájajú tisícky Slovákov, sa uskutoční aj v tomto roku. V júni tohto roku si na svoje bicykle nasadnú aj Ružomberčania, ktorí sa môžu do 7. júna v zmysle štatútu súťaže oficiálne zaregistrovať na internetovej stránke: www.dopracenabicykli.eu. Súťaž je určená pre tých, ktorí sa rozhodnú cestovať do práce na bicykloch, prípadne inými alternatívnymi spôsobmi dopravy. Konať sa bude po celý mesiac od 1. do 30. júna. TEXT: Vladimír Miškovčík, hovorca primátora mesta Ružomberok ILUSTRAČNÉ FOTO: Freepik.com

Tlačová správa|25. máj 2023|18:00:04

Hlavnými cieľmi obľúbenej aktivity je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách a vyzvať samosprávy na Slovensku k vytváraniu kvalitných podmienok pre ekologické druhy dopravy v meste. Okrem toho chce kampaň motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do práce. Motto tohto roku je „Tvoja cesta, tvoja voľba!“ a poukazuje na to, že voľba akéhokoľvek dopravného prostriedku je len na samotných ľuďoch. A ako sa človek môže ráno rozhodnúť použiť na cestu do práce auto, tak neraz stačí len vôľa a môže si zvoliť udržateľný spôsob prepravy do zamestnania – bicykel, verejnú dopravu alebo chôdzu.

Súťaž Do práce na bicykli je určená tímom zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré sa do súťaže zaregistrujú a celý jún budú dochádzať do práce na bicykli. Výsledky sa zapisujú do registračného systému na internetovej stránke: www.dopracenabicykli.eu. Súťaže sa môžu zúčastniť aj tímy študentov z rovnakej školy, podmienkou je, aby mali vek najmenej 15 rokov.

Pridať sa tak môžu k obrovskému pelotónu tímov a samospráv, ktorý zabojuje o atraktívne vecné ceny, pobyt v hoteli, bicykle, cyklostojiská, cyklostojany, inteligentnú nabíjaciu stanicu pre elektrické bicykle či doplnkový cyklistický materiál.

Vlani sa súťaže Do práce na bicykli zúčastnilo vyše 13 500 súťažiacich vo viac ako 4 000 tímoch zo 105 samospráv, ktorí počas júna najazdili takmer 1,9 milióna kilometrov na bicykloch a ušetrili skoro 500-tisíc kilogramov CO2 oproti ceste autom.

Počas júna minulého roka najazdili Ružomberčania na bicykli celkom 10 037,83 kilometrov. Vďaka tejto ekologickej forme dopravy sa im podarilo ušetriť 3 024,22 kilogramov oxidu uhličitého, čo je v porovnaní s rokom 2021 dvojnásobok. Celkovo 98 účastníkov v 30 tímoch vykonalo celkom 1 726 jázd, každý cyklista tak prešiel v priemere 102,43 kilometrov. V najväčšom počte najazdených kilometrov zvíťazil v Ružomberku tím “cipi1”, ktorý odbicykloval celkom 73 jázd a 1 194,17 kilometrov. Najväčší počet jázd 168 absolvoval ružomberský tím s názvom Paleťáci. Najlepší jednotlivec v počte najazdených kilometrov bola Jela Turčiaková, ktorá dochádzala do práce v Ružomberku z Liptovského Mikuláša. Na bicykel si sadla celkom 32-krát a najazdila 1 044,53 kilometrov. Ako najlepší jednotlivec v počet jázd za minulý rok bola vyhodnotená Eva Buchová so 46 jazdami na 101,99 kilometroch. Minuloročnú cenu v kategórii „Najlepší zamestnávateľ“ si odniesla spoločnosť TITAN - Tatraplast, s.r.o, ktorá vytvorila hneď štyri tímy súťažiacich. Spolu odbicyklovali 314 jázd a prešli 2 073,63 kilometrov.

Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Organizačným a odborným garantom súťaže je občianske združenie Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. Lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Ružomberok je Tomáš Gazdarica, referent športu na Mestskom úrade v Ružomberku, tel.: 421 905 315 201, e-mail: gazdarica@ruzomberok.sk

Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.


Súvisiaci článok
Aj Žilinčania sa v júni zapoja do obľúbenej kampane DO PRÁCE NA BICYKLI
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť