Streda 15. 05. 2024 19:14:06 | Meniny má Žofia, Sofia

Europoslanec a Zvierací ombudsman žiadajú zastaviť utratenie šeliem na Ranči pri Žiline. „Je to šialené!“ tvrdia

Po tom, ako v utorok lev usmrtil ošetrovateľa na Ranči v Brodne pri Žiline, vydala Štátna veterinárna a potravinová správa stanovisko, že ak pre ostatných šestnásť šeliem nenájdu nový domov, utratia ich. Proti tomu sa okamžite postavil Zvierací ombudsman, ktorý to považuje za šialené, aj europoslanec Martin Hojsík. Spoločne žiadajú, aby okamžite zrušili akékoľvek príkazy na usmrtenie týchto zvierat, ak už boli vydané. FOTO: Ranč pri Žiline

Michal Filek|18. máj 2023|19:16:15

Martin Hojsík píše, že je neprípustné, aby boli vzácne šelmy a iné zvieratá usmrtené kvôli zlyhaniu štátu a prevádzkovateľov ranča.

„Na toto nešťastne známe miesto sme roky upozorňovali spoločne s organizáciami na ochranu zvierat, verejnosťou a médiami. Žiaľ, zodpovedné orgány nekonali,“ píše na Facebooku.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Zvierací ombudsman. Je to tím odborníkov, priateľov zvierat, ktorí sa rozhodli venovať svoj čas a odbornosť jednému odvážnemu cieľu: zlepšiť život a životné podmienky zvierat na Slovensku.

„Považujeme to za šialené, snáď nemiestny žart. To po niekoľkoročnom prehliadaní porušenia zákona je riešenie orgánu, ktorý je zriadený na ochranu zviera (a bezpečnosti potravín) také, že ich všetky utratí? To hádam nie je možné, veríme, že sa to nakoniec nepotvrdí,“ napísali odborníci združení v Zvieracom ombudsmanovi.

Hojsík, aj ombudsman, spoločne žiadajú Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, aby okamžite zrušili akékoľvek príkazy na usmrtenie zvierat, ak boli vydané. Ďalej, aby zástupcom prevádzkovateľa nariadili, aby sa o zvieratá ďalej starali až do doby, kým sa pre ne nenájde náhradná starostlivosť. Štát žiadajú, aby hľadal legálne a etické riešenie na zabezpečenie nového pôsobiska pre tieto zvieratá.

Martin Hojsík upozornil aj na to, že slovenská influencerka "Queen Plačková" zverejnila fotografiu, ako uprostred bratislavského sídliska Petržalka venčí tigra na vodítku. Ďalšie fotografie, kde Plačková kŕmi mláďatá tigrov, mali hashtag #rancpriziline.

„Ponúkam svoju pomoc, možnú záchranu riešim so slovenskými a medzinárodnými organizáciami na ochranu zvierat. Prosím, nenechajme tieto vzácne tvory zbytočne zomrieť,“ vyzýva europoslanec.

347550837_744158404060087_3618939156134325729_n.jpg Zuzana Plačková s tigríčaťom v Petržalke. FOTO: Facebook Martin Hojsík.


Súvisiaci článok
Po tom, ako lev roztrhal ošetrovateľa, usmrtili na ranči pri Žiline, dve zvieratá
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť