Nedeľa 28. 04. 2024 06:09:14 | Meniny má Jarmila

„Spaľovňa v K. N. Meste nepredstavuje nijaké ohrozenie pre zdravie obyvateľov,“ tvrdí jej prevádzkovateľ

Včera sme vás informovali o Občianskej iniciatíve Zastavme spaľovňu, ktorá organizuje protest proti prevádzke spaľovne nebezpečných odpadov v Kysuckom Novom Meste. Jej predstavitelia uverejnili článok v časopise Zvesti, ktorý vychádza v tomto okresnom meste na Dolných Kysuciach. V ňom navodzujú otázku, či za nadmernú úmrtnosť obyvateľov nemôže práve spaľovňa. My sme oslovili aj predstaviteľov spoločnosti prevádzkujúcej spaľovňu. Poslali nám stanovisko, v ktorom dohady popierajú. Na jej prevádzku majú všetky potrebné povolenia a zdravie obyvateľov nijako neohrozuje. FOTO: FCC Slovensko

Michal Filek|10. máj 2023|08:38:51

Spaľovňu v Kysuckom Novom Meste prevádzkuje spoločnosť FCC Slovensko, s.r.o., so sídlom v obci Zohor na Záhorí. Jej stanovisko nám po vyžiadaní zaslala manažérka komunikácie Zuzana Krenyitzká. Uverejňujeme ho v plnom znení.

Stanovisko spoločnosti FCC Slovensko, s.r.o.

„V uvedenom článku, v periodiku Zvesti č. 5, boli uverejnené nepravdivé informácie, ktoré poškodzujú dobrú povesť našej spoločnosti. Uverejnením článku došlo k porušeniu práv spoločnosti, ktorá vykonáva uvedenú činnosť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a povoleniami vydanými orgánmi verejnej správy, ako aj k porušeniu práva na podnikanie. Všetky právoplatné povolenia a súhlasy sú uverejnené na našej stránke.

Spoločnosť FCC Slovensko v rámci rekonštrukcie spaľovne v Kysuckom Novom Meste investovala značné finančné prostriedky najmä do spaľovacej techniky a filtrácie spaľovaných plynov v súlade s európskou smernicou o spaľovaní odpadov. Spaľovňa spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a disponuje všetkými potrebnými licenciami. Využíva moderné a zároveň najlepšie dostupné technológie z hľadiska ochrany ovzdušia, ako aj ostatných zložiek životného prostredia. Súčasťou investície bolo aj zavedenie denného online monitoringu hodnôt, ktorý mohli v aktuálnom čase sledovať aj príslušné štátne inštitúcie, vrátane Okresného úradu Kysucké Nové Mesto a Odboru starostlivosti o životné prostredie.

Aktuálne, od 1. apríla 2023 prebieha v spaľovni plánovaná údržba zariadení. Realizujeme obnovu niektorých častí technológie, aby si prevádzka udržala najvyššie štandardy v zmysle platnej legislatívy a z hľadiska ochrany ovzdušia aj ostatných zložiek životného prostredia. Každá technológia si po určitom čase nepretržitej prevádzky vyžaduje nevyhnutnú obnovu a údržbu.

Spaľovňa nepredstavuje nijaké ohrozenie pre zdravie obyvateľov. Hraničná hodnota 100 mg/m3 CO nepredstavuje riziko pre človeka. Pre porovnanie v mestách s intenzívnou premávkou relatívne často dosahuje a presahuje koncentráciu 100 mg/m3 CO. Emisie z moderných spaľovní nemajú preukázateľný škodlivý vplyv na zdravie ľudí, v skutočnosti oveľa viac škodlivých emisií vzniká z tovární, v automobilovom priemysle, alebo dokonca pri spaľovaní uhlia a dreva v našich domovoch.

Nemecký úrad pre životné prostredie (UBA) uviedol, že silvestrovské ohňostroje zaťažia ovzdušie v Nemecku cca 4000 tonami lietavého prachu, čo zodpovedá cca 15 % ročných emisií škodlivých pevných častíc z cestnej dopravy.

Uvádza sa, že pätnásť minútový ohňostroj pri príležitosti osláv milénia v Londýne vyprodukoval porovnateľné množstvo dioxínov ako vyprodukuje miestna spaľovňa odpadov za 100 rokov.“

O stanovisko sme požiadali aj primátora Kysuckého Nového Mesta Mariána Mihaldu. Zatiaľ nám neodpovedal. Akonáhle budeme mať jeho stanovisko k dispozícii, zverejníme ho.


Súvisiaci článok
Kysučania chystajú protest proti spaľovni. „Veríme, že sa nám podarí zaraziť zlo a žiť v čistom ovzduší!“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť