Pondelok 29. 04. 2024 00:37:31 | Meniny má Lea

Kysučania chystajú protest proti spaľovni. „Veríme, že sa nám podarí zaraziť zlo a žiť v čistom ovzduší!“

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta budú 19. mája demonštrovať za zrušenie prevádzky spaľovne nebezpečných odpadov, ktorá funguje priamo v centre mesta. Predstavitelia občianskej iniciatívy Zastavme spaľovňu tvrdia, že K. N. Mesto a aj celý okres patria k lídrom v úmrtnosti na onkologické ochorenia. Domnievajú sa, že príčinou môže byť spaľovňa, ktorá priamo v centre mesta spaľuje 117 druhov nebezpečných odpadov vo dne v noci 24 hodín denne. Chcú to zaraziť. FOTO: Peter Janík

Michal Filek|9. máj 2023|08:45:45

Peter Janík uverejnil na Facebookovej skupine Kysucké Nové Mesto otvorene a pravdivo pozvánku pre všetkých obyvateľov mesta, starostov a občanov okolitých obcí. „V piatok 19. mája od 8.00 do 18.00 budeme demonštrovať za zrušenie prevádzky pred spaľovňou nebezpečných odpadov v K. N. Meste, oproti NN Slovakia,“ napísal Janík.

Verejnosť žiada o zdieľanie pozvánky, aby demonštrácia priniesla zrušenie dovozu a likvidácie nebezpečných odpadov.

„Smrad zo spomínanej prevádzky tu dýchame všetci od novorodencov po dôchodcov aj multimilionárov,“ napísal Janík.

343969078_1752835328496426_4737052290399992170_n.jpg

Demonštrácia nadväzuje na aktivity a mediálny výstup Občianskej iniciatívy Zastavme spaľovňu. V májových Zvestiach uverejnila článok Zita Véghová, ktorá popísala problém a varovanie pre, najmä, mladých obyvateľov Kysuce, ktorí si tu kupujú bývanie.

„Prečo tak veľa ľudí zomiera na rakovinu v K. N. Meste? Vyberte si príčinu. Je to spaľovňa nebezpečného odpadu? Spaľuje viac ako 200 druhov odpadov, z toho 117 nebezpečných: Odpad z nemocníc, plasty a gumy, ropné látky, cytotoxické a cytostatické liečivá, pesticídy, chemikálie, farby, lepidlá, ropné odpady, atď. 24 hodín, vo dve v noci, 7 dní v týždni spaľuje nebezpečný odpad nielen zo Slovenska, ale dováža aj zo zahraničia,“ napísala Véghová.

„Alebo sú to rodinné domy, ktoré spaľujú hocičo v kotloch?“ pýta sa ďalej.

Podľa registra Národného onkologického ústavu patrí K. N. Mesto na popredné priečky v úmrtí pacientov onkologických ochorení, uvádza občianska iniciatíva. A Véghová sa pýta, koho za to majú brať na zodpovednosť.

„Obraciam sa na vás, mladí ľudia, ktorí zaplatíte za nové bývanie v KNM okolo 150-tisíc eur. Zaujímate sa aj o čistotu ovzdušia? Chceme vás upozorniť, aby ste v noci neotvárali okná, lebo vtedy je najviac znečistený vzduch,“ napísala.

V texte autorka podotýka, že K. N. Mesto sa, podľa SHMÚ, nachádza v bezveternej kotline s častými inverziami. No a podľa TASR sa v minulom roku na Slovensko doviezol odpad z deviatich krajín do 12-tich spaľovní, v celkovom objeme viac ako 648-tisíc ton.

Vyzerá to, akoby bolo Slovensko odpadkovým košom Európy.

Mladých Kysučanov vyzýva, aby to nenechávali na dôchodcov. Už v roku 2015 totiž zabránili Blowdecu a vďaka občanom, ktorí sa zúčastnili referenda, zastavili druhú spaľovňu.

„Dnes je rada na vás. Pridajte sa všetci Kysučania a aj obyvatelia okolitých obcí, aby sme v máji, spolu s vedením nášho mesta a okolitých obcí, urobili živú reťaz a všetci protestovali proti znečisteniu ovzdušia. Veríme, že spoločne dokážeme poraziť zlo, aby sme žili v čistom ovzduší,“ zdôraznila Zita Véghová.

Do diskusie sa pridal aj Braňo Neslušan.

„K. N. Mesto je raritou. V centre mesta povoliť prevádzku spaľovne najnebezpečnejších jedov, chemikálií a farmatík, technológiou spaľovania plynom HOVAL... Aj keby bola tá technológia plne funkčná a vodné filtre v prevádzke. V iných častiach Slovenska nechcú ani plazmové spaľovne a vykopli ich do periférie... Asi preto tu nechcú prísť ordinovať pľúcni lekári.“

Predstaviteľov samosprávy K. N. Mesta, aj zástupcov spaľovne sme oslovili s otázkami. Ich odpovede vám prinesieme hneď, ako ich budeme mať k dispozícii.


Súvisiaci článok
Filip Fuljer pokračuje. Vyčistil okolie bytčianskej plavárne, aj plochu za družstvom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť