Streda 15. 05. 2024 09:46:33 | Meniny má Žofia, Sofia

Báječný apríl v žilinskej pôrodnici. Na svet pomohli 134 novorodencom

V najväčšej pôrodnici v Žilinskom kraji, teda v tej žilinskej, sa v apríli na svet vypýtalo 134 bábätiek, ktoré priviedlo na svet 132 maminiek. Rekordný bol 13. apríl, kedy svetlo sveta prvýkrát uzrelo až 8 detí. Chlapci už tradične dominovali nad dievčatami v pomere 79:55. FOTO: FNsP Žilina

Erika Filekova|9. máj 2023|08:00:46


Súvisiaci článok
V žilinskej nemocnici zrealizovali raritnú operáciu
Čítajte viac >

Pôrod v Žiline si v uplynulý mesiac vybralo 132 maminiek, ktoré v žilinskej pôrodnici priviedli na svet 134 bábätiek. Chlapci si s poriadnym náskokom upevňujú svoju pozíciu, keďže ich v apríli pribudlo až 79 a dievčat len 55.

„Nechceme predbiehať, no musíme vám prezradiť, že tento rok to vyzerá s najobľúbenejším chlapčenským menom zatiaľ pomerne jasne. Len v posledný aprílový deň sa v Žiline narodili štyria chlapci, z ktorých až traja dostali meno Jakub. A plus ďalší traja z ostatných aprílových dní,“ prezradila hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Najviac detí prišlo na svet 13. apríla, kedy sa v žilinskej pôrodnici narodilo osem novorodeniatok. Medzi aprílové dvojičky sa hneď 2. 4. zaradili súrodenci Ela a Martin a následne 13. 4. 2023 ďalší súrodenecký pár Vladimír a Mária.

Najmenšie aprílové bábätko (Tomáš) vážilo 1 690 g a oproti nemu najväčší valibuk (Dávid) zase 5 050 g. Najmladšia mamička mala 21 rokov a najstaršia 44 rokov. Najčastejšími menami, ktoré dostali detičky od svojich rodičov boli Ema, Alžbeta, Agáta, Jakub, Tomáš, Šimon, Mateo.

„Ďakujeme celému tímu oddelenia gynekológie a pôrodníctva a novorodeneckého oddelenia za výnimočnú prácu,“ hovorí Záteková.


Súvisiaci článok
Európska prokuratúra vedie trestné stíhanie kvôli peniazom pre nemocnice. Problémových je aj 7 miliónov pre Čadcu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť