Sobota 11. 05. 2024 16:54:30 | Meniny má Blažena

Ochranári urobili obhliadku lokality, kde medveď napadol dvoch ľudí

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vykonal obhliadku nad obcou Višňové v okrese Žilina, kde začiatkom týždňa zaútočil medveď. Zviera sa v lokalite nenachádza. Pre TASR to uviedla manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková. ILUSTRAČNÉ FOTO: Freepik.com

TASR|5. máj 2023|17:40:01


Súvisiaci článok
Muži, na ktorých zaútočil medveď v obci Višňové, sú mimo ohrozenia života
Čítajte viac >

„Poľovne upotrebiteľné psy, ako aj naša prítomnosť pri dohľadávke však vylúčili prítomnosť poraneného medveďa. Nevidíme preto dôvod, aby sa tejto lokalite miestni obyvatelia či turisti vyhýbali. Situáciu v súčinnosti so samosprávou a príslušným poľovným revírom budeme naďalej monitorovať," povedal veliteľ zásahu a vedúci Zásahového tímu Juh ŠOP SR Jaroslav Slašťan.

Hľadanie pravdepodobne postreleného medveďa prebiehalo v stredu (3. 5.) v súčinnosti s miestnou Poľovníckou spoločnosťou Vrchy. „Obhliadka začala na mieste útoku. Prehľadávaná bola najskôr celá remízka, v okruhu 700 metrov od miesta útoku. Po dohľadávaní tejto lokality sa skupiny presunuli do okolitých lesných porastov, rúbanísk a mladín smerom k hrebeňu," opísal Slašťan.

Vedúci tímu Západ Zásahového tímu ŠOP SR Marek Veverica povedal, že prvú obhliadku a hľadanie medveďa vykonali v deň útoku. Vtedy v lokalite objavili pobytové znaky prítomnosti zvieraťa, a to trus a stopy. Nakoľko boli stopy roztlačené v blate, hmotnosť medveďa hrubo odhadli na asi 120 až 130 kilogramov. Počas druhého dohľadávania neobjavili žiadne nové, respektíve čerstvé stopy, tvrdí.

„Sme presvedčení, že ak aj došlo počas útoku k postreleniu medveďa, nebolo jeho zranenie smrteľné ani vážne. Ďalšie dohľadávanie z tohto dôvodu považujeme za bezpredmetné," podotkol Veverica. Je podľa ŠOP pravdepodobné, že v okolí sa vyskytnú iné jedince medveďa a v istej situácii by stret s nimi mohol predstavovať určité riziko.

K prípadu došlo v pondelok ráno (1. 5.) v remízke na hranici Predného a Zadného poľa, kde medveď pravdepodobne odpočíval. Lesník a poľovník tam dohľadávali postreleného diviaka. Medveď zaútočil najprv na lesníka. Neskôr útok zopakoval aj na poľovníka, ktorý na neho vystrelil. Oboch mužov ošetrili vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline a jeden z nich zostal hospitalizovaný na pozorovanie.


Súvisiaci článok
Po medveďovi, ktorý pri Višňovom napadol dvoch ľudí, naďalej pátrajú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť