Pondelok 20. 05. 2024 23:43:30 | Meniny má Bernard

Pivovar v Martine začali búrať, nahradia ho byty. Pamätníkom je to ľúto

Pivovar v Martine by mal tento rok 130 rokov. Pivo sa tam už nevarí, v týchto dňoch ho dokonca búrajú a nahradiť by ho mali byty a rodinné domy. Dokončené by mali byť v roku 2031. Verejnosť sa s pivovarom bude môcť rozlúčiť v lete počas kultúrnych slávností. FOTO: archív SP 21

Michal Filek|12. apríl 2023|09:01:40

Reportáž o búraní známeho martinského pivovaru priniesla spravodajská televízia TA3.

Redaktor Peter Revús konštatuje, že pre mnohých Martinčanov je búranie vyše sto rokov starého pivovaru smutným pohľadom. Na vyčistených parcelách chce developer postaviť novú obytnú štvrť s odkazom na pivovar.

Z pôvodných stavieb má zostať len historický názov a mozaika, ktoré chce developer zakomponovať do nových budov. Inak nezostane nič. „Je to na zaplakanie. Pivovar mal v Martine veľký vplyv, robilo tam veľa ľudí. Viaže sa k tomu mnoho historických udalostí, ktoré sa udiali v Martine. Ľudia, ktorí tu robili, to ťažko nesú,“ cituje TA3 Radovana Košťana zo Slovenskej asociácie histórie pivovarníctva.

Developer tu chce postaviť osem moderných panelákov s 280 bytmi a popri nich aj rodinné domy. Začať stavať chcú, po získaní stavebného povolenia, v roku 2026. Dokončené majú byť do 5 rokov.

S pivovarom sa bude môcť verejnosť rozlúčiť počas kultúrneho festivalu v lete.

IMG_6645_2b7e35636e.jpg


Súvisiaci článok
Schátraný areál bývalého pivovaru v Martine ožije. Na pivo sa ale netešte
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť