Štvrtok 16. 05. 2024 06:09:12 | Meniny má Svetozár

Uplynulo už 111 rokov od narodenia hrdinu slovenského národa, Jozefa Gabčíka

Jozef Gabčík, mladý muž z Poluvsia, sa narodil 8. apríla 1912. Ako povolanie si vybral vojenskú službu a nechcel sa len nečinne prizerať. V marci 1939 vypustil nacistom, ktorí konfiškovali na Slovensku vojenský materiál, jedovatý plyn. To bol podľa ministerstva obrany prvý čin jeho odboja. Foto: Facebook / Eduard Heger - predseda vlády SR

Juliana Krčulová|8. apríl 2023|10:45:06


Súvisiaci článok
Pamätník Jozefa Gabčíka v Poluvsí prejde veľkou obnovou (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky dnes na sociálnej sieti informovalo, že uplynulo už 111 rokov od narodenia jedného z najväčších hrdinov slovenského národa, Jozefa Gabčíka. Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 v obci Poluvsie v Rajci. Ako povolanie si vybral vojenskú službu. V marci roku 1939 vypustil nacistom, ktorí konfiškovali na Slovensku vojenský materiál, jedovatý plyn, čo bol prvý čin jeho odboja.

„Krátko na to odišiel do Poľska a neskôr do Francúzska, kde sa zoznámil s Janom Kubišom, s ktorým ostali nerozlučnými priateľmi. Práve na jeho odporúčanie sa stal Kubiš členom výsadku Anthropoid. Táto akcia mala za cieľ zlikvidovanie zastupujúceho ríšskeho protektora v Čechách a na Morave Reinharda Heydricha. Bol to mimoriadne odvážny čin, ktorý dodnes budí vo svete obdiv. Jozef Gabčík, Jan Kubiš a ďalší parašutisti zahynuli hrdinskou smrťou v krypte kostola Sv. Cyrila a Metoda v Prahe v Resslovej ulici,“ uviedli zástupcovia ministerstva.

Eduard Heger - predseda vlády SR.jpg Foto: Facebook / Eduard Heger - predseda vlády SR

Čin Jozefa Gabčíka je podľa slov zástupcov ministerstva pevnou súčasťou tradícií Ozbrojených síl Slovenskej republiky a špeciálne jednotky si jeho a jeho druhov uctievajú ako svojich predchodcov.

„Každý z nás pozná príbeh o odvážnych výsadkároch, ktorí spáchali atentát na Reinharda Heydricha - blonďatú beštiu či archanjela zla, ako ho zvykli prezývať. Vieme o zaseknutom samopale, o následnom krutom a krvavom prenasledovaní , ale aj o zrade a trýznivom pobyte a následnej smrti v krypte kostola sv. Cyrila a Metoda v Prahe. Ich obeť nebola zbytočná, pretože aj vďaka nim nasledujúce generácie mohli desaťročia žiť v pokoji a mieri,“ napísal Eduard Heger, predseda vlády Slovenskej republiky, v máji minulého roku pri odhaľovaní pamätníka Jozefa Gabčíka v obci Poluvsie na sociálnej sieti.

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.jpg Foto: Facebook / Ministerstvo obrany Slovenskej republiky


Súvisiaci článok
Verejnosť zvolila za najkrajšiu pamiatku roka kostol v Liptovskom Jáne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť