Streda 24. 04. 2024 20:41:56 | Meniny má Juraj

Silný vietor vyvrátil v Budatínskom parku storočný jaseň. Považské múzeum plánuje náhradnú výsadbu

Považské múzeum na sociálnej sieti Facebook informovalo, že v priestoroch Budatínskeho parku došlo v utorok 28. marca k vyvráteniu mohutného jaseňa. Správcu Budatínskeho parku, Pavla Chabadu sme sa opýtali, ako k vyvráteniu mohutného stromu vôbec došlo a čo bolo jeho príčinou. Foto: Koláž SP 21 / Facebook - Považské múzeum

Juliana Krčulová|30. marec 2023|12:15:17


Súvisiaci článok
Žilinskí autičkári zorganizovali charitatívnu zbierku na pomoc rodinám v núdzi (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Považské múzeum na sociálnej sieti Facebook informovalo, že v priestoroch Budatínskeho parku došlo v utorok 28. marca 2023 k vyvráteniu mohutného jaseňa. Taktiež návštevníkom pripomenulo, aby sa v nepriaznivom počasí, napríklad počas silného vetra a búrky, ktoré zastihli Žilinu a priľahlé okolie aj v uplynulých dňoch, nepohybovali v blízkosti stromov.

Správcu Budatínskeho parku, Pavla Chabadu sme sa opýtali, ako k vyvráteniu mohutného stromu vôbec došlo a čo bolo jeho príčinou:

„K vyvráteniu stromu došlo v utorok v podvečerných hodinách vplyvom silného vetra, na ktorý boli vydané aj výstrahy. V takýchto podmienkach odporúčame návštevníkom obmedziť pohyb v parku. Stromy pravidelne monitorujeme a ošetrujeme, ale vplyvom poveternostných podmienok sa môže zlomiť aj zdravý strom alebo konár. V prípade zlomeného stromu sa jedná o jaseň štíhly s obvodom kmeňa 216 cm a výškou 22 metrov, odhadovaný vek je 90 až 100 rokov,“ priblížil našej redakcii Pavol Chabada, správca Budatínskeho parku.

337510282_171939652347620_4738404331421821180_n.jpg

Našu redakciu tiež zaujímalo, aké škody zaznamenalo Považské múzeum v prípade vyvrátenia stromu a ako idú postupovať v rámci jeho likvidácie:

„Výška škody sa ťažko odhaduje, keďže spadnutý strom rástol v historickom parku, ktorý je aj národná kultúrna pamiatka. Oveľa väčšiu hodnotu, ako cena samotného dreva, má pre nás každý živý strom, keďže dorásť do takých rozmerov mu môže trvať stovky rokov. Likvidácia drevnej hmoty prebieha sčasti svojpomocne pracovníkmi Považského múzea a práce, na ktoré nemáme vybavenie a techniku ( štiepkovanie konárov a odvoz nadrozmerných kmeňov) sú vykonávané firmou zaoberajúcou sa arboristickými prácami,“ uviedol Chabada, ktorý nám na otázku, či plánujú nahradiť vyvrátený strom novým, odpovedal takto:

„Náhradnú výsadbu po dohode s Krajským pamiatkovým úradom určite plánujeme realizovať,“ uzavrel pre našu redakciu Pavol Chabada, správca Budatínskeho parku.


Súvisiaci článok
Regionálny úrad v Žiline otestoval vzorky vody z domácich studní. Najvyššiu hodnotu dusičnanov zaznamenal na Liptove (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť