Štvrtok 25. 04. 2024 14:26:26 | Meniny má Marek

Župní poslanci odsúhlasili prijatie úveru 20 miliónov eur. Opravy by sa malo dočkať aj konzervatórium

Dlhodobý investičný úver vo výške 20 miliónov eur schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. Peniaze môžu byť použité na rekonštrukciu škôl a ciest. Ktoré to budú, majú rozhodnúť 20. apríla na spoločnom stretnutí poslancov s vedením župy. Viacerí by použili 3,5 milióna na rekonštrukciu žilinského konzervatória. FOTO: Facebook Ľubo Bechný

Michal Filek|27. marec 2023|16:02:00


Súvisiaci článok
Žilinské konzervatórium súrne potrebuje opravu za 2,8 milióna eur. Peniaze, ktoré na ňu boli, už nie sú. Rozhodnú poslanci o úvere? VIDEO
Čítajte viac >

S peniazmi na opravu konzervatória v Žiline počíta nielen vedenie školy, pedagógovia, študenti a ich rodičia, ale aj viacerí poslanci, ktorí sa o tému už dlhšie zaujímajú. O opravu žiadajú už 6 rokov. Dokonca už aj vyberali zhotoviteľa, ktorý práce zrealizuje.

Situácia je totiž žalostná. Po zatvorení jednej budovy z hygienických dôvodov a jej predaji sa totiž študenti všeobecné predmety učia v susednej škole.

Nie všetci sú však s opravou školy z tohto úveru stotožnení. Peter Slyško (HLAS) v rozprave uviedol, že „vzhľadom na kritickú situáciu s financovaním samospráv by sme mali takúto veľkú investíciu 3,5 milióna eur do rekonštrukcie konzervatória prijať rozvážne“.

Zároveň dodal, že peniaze do cestnej infraštruktúry by mali byť rozdelené rovnomerne do celého kraja.

Urýchlenú rekonštrukciu konzervatória, ktoré je v žalostnom stave, naopak, dlhodobo podporujú poslanci Ľudmila Chodelková, Denis Cáder, Peter Cibulka, Ľubo Bechný a ďalší.

Michal Uherčík, poslanec z Martina podotkol, že na opravu škôl by sa mali dať získať peniaze aj z plánu obnovy.

337876656_932711808072436_8794143292936356149_n.jpg

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej je úroková miera dvadsaťročného úveru od National Development Fund II. jedno percento.

„Financie musíme načerpať do jesene 2023 a stavby zrealizovať do polovice roka 2025. Zvýhodnené podmienky sú nastavené tak, aby sme boli povinní plniť podmienky IROP. Môžeme tam zahrnúť cestné alebo školské stavby, ktoré aj v minulosti spĺňali podmienky čerpania z IROP," uviedla.

Súčasťou schváleného uznesenia nie je presný zoznam stavieb, ktoré budú z úveru opravovať. „Bude stretnutie všetkých poslancov 20. apríla, kde sa budú debatovať veci, ktoré sú pripravené a budú sa zohľadňovať regionálne princípy,“ dodala Jurinová.

Rekonštrukcia konzervatória, podľa županky, dlho stála, lebo kraj sa nevedel dohodnúť s architektkou. Nakoniec sa dohodli.

„Považujem za správnu vec ísť do rekonštrukcie konzervatória, ktoré má celokrajský charakter. Je to jedna z priorít kraja. Máme dlh voči študentom, aj rodičom.“

TITULKA_dobra.JPG


Súvisiaci článok
Kraj obstaráva rekonštrukciu konzervatória bez krytia peniazmi. Cibulka sa obáva ďalšieho fiaska. Župa nepredpokladá, že by úver nedostala
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť