Piatok 26. 04. 2024 19:10:57 | Meniny má Jaroslava

Podozrivých z vraždy Daniela Tupého ráno prepustili. Pozrite si prehľad, čo sa v prípade doteraz stalo

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. NAKA tento týždeň v utorok v prípade vraždy zadržala osem osôb. Dnes ráno ich, po dvoch dňoch strávených v cele, všetkých prepustili. Pozrite si chronológiu udalostí a vyšetrovania vraždy od roku 2005 až doteraz. FOTO: TASR

TASR|23. marec 2023|08:50:56

V utorok tento týždeň NAKA zadržala ďalších ôsmych podozrivých z vraždy študenta Daniela Tupého. Tých však, po dvoch nociach strávených v policajnej cele, dnes ráno prepustili. Uplynula totiž 48-hodinová lehota, dokedy museli rozhodnúť o tom, či niekoho z nich obviní alebo prepustí bez stíhania na slobodu. Upozornila na to televízia TA 3, opierajúc sa pritom o tvnoviny.sk.

Podľa ich informácií boli medzi zadržanými známi bratislavskí neonacisti, o ktorých si sú policajti istí, že boli na mieste činu. Polícia vraj na mieste zadržala množstvo stôp a na prípade pracuje ďalej.

Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Podľa niektorých médií polícia pracovala v tom čase aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi H. za vraždu hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

5_04112020_prezidentka_pamatnik_daniela_tupeho739036 (1).jpg Pamätník na Tyršovom nábreží. FOTO: TASR

Výberová chronológia kauzy vraždy študenta Daniela Tupého

2005

4.novembra - Vo večerných hodinách bol na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždený 21-ročný študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý. Podľa očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili ďalších šesť študentov.

9.novembra - Organizácia Ľudia proti rasizmu vyzvala vtedajšieho ministra vnútra Vladimíra Palka, aby boj proti trestnej činnosti páchanej pravicovými extrémistami zaradil medzi politické priority rezortu.

  • Odmenu v celkovej výške 400 000 slovenských korún ponúkali viaceré médiá tomu, kto pomôže polícii nájsť vraha.
  • Pripomenúť si smrť Tupého a odmietnuť neonacizmus vo všetkých jeho podobách prišlo na Hodžovo námestie v Bratislave 5 000 ľudí.

10.novembra - Na boj proti rasizmu a extrémizmu bola na ministerstve vnútra zriadená centrálna Komisia pre koordináciu postupu proti extrémizmu.

  • Príbuzní, spolužiaci, pedagógovia, ale aj neznámi ľudia sa prišli na Nový cintorín v Žiline rozlúčiť s Tupým.

12.novembra - Minister vnútra Vladimír Palko povedal, že vo vyšetrovaní vraždy študenta Daniela Tupého sa objavili zaujímavé stopy, nekonkretizoval ich.

2006

22.februára - Vyšetrovatelia vypočuli poškodených a rodinu zavraždeného študenta. Polícia tiež predviedla a vypočula desiatky osôb, či už svedkov alebo podozrivých.

23.februára - Otec zavraždeného Daniela Tupého pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave odhalil pamätnú tabuľu pripomínajúcu zabitie jeho syna skupinou neonacistov.

30.októbra - Vyšetrovanie vraždy Tupého smerovalo k tomu, že za zabitím stála skupina neonacistov, vyhlásil otec zavraždeného Daniel Tupý starší. Polícia mala podľa neho k dispozícii určité svedectvá a identikity možných páchateľov.

2008

27.februára - Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že po necelom dva a pol roku od vraždy polícia obvinila jednu osobu z vraždy a tri osoby z ublíženia na zdraví. Minister uviedol, že svojím vzhľadom tieto osoby pripomínajú príslušnosť k extrémistickým hnutiam.

17.marca - Krajský súd v Bratislave zamietol sťažnosti trojice obvinených v prípade vraždy voči vzatiu do väzby. Richard H., Dávid V. a Ján S. zostali za mrežami.

26.mája - V súvislosti s kauzou Tupého zadržali príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite Karola P. zo skupiny piťovcov. Zadržaný mal údajne ovplyvňovať jedného z utajených svedkov a dopustiť sa tým trestného činu marenia spravodlivosti.

29.mája - Karol P. išiel do väzby. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I.

3.júna - Polícia z vraždy obvinila ďalšie dve osoby. Išlo o Róberta J. a Michala B., ktorých obvinili z trestných činov výtržníctva a ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Dvojica mala byť prítomná na mieste činu.

1.októbra - Okresný súd Bratislava I rozhodol o prepustení z väzby dvoch údajných útočníkov na Tupého - Dávida V. a Jána S. Vo väzbe zostal Richard H. Keďže však voči rozhodnutiu podala sťažnosť prokurátorka, zostali vo väzbe naďalej všetci traja.

23.októbra - Krajský súd v Bratislave rozhodol o prepustení z vyšetrovacej väzby dvoch údajných útočníkov na študenta - Jána S. a Dávida V. Súd ďalej rozhodol, že u údajného hlavného útočníka Richarda H. naďalej trvajú dôvody na väzbu.

2009

26.januára - Po viac ako troch rokoch, ktoré uplynuli od vraždy, sa začalo na Okresnom súde Bratislava I po prvý raz pojednávanie s údajnými útočníkmi na študenta.

  • Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave pred procesom pre TASR uviedla, že je v dôkaznej núdzi.

29.januára - V kauze pred súdom vypovedal prvý z významných svedkov Milan L. Vypovedal, že v čase vraždy boli na Tyršovom nábreží iba Michal B., Róbert J., osoba pod prezývkou Grco, ktorý v minulosti spáchal samovraždu, a Marek K.

10.júna - Senát bratislavského okresného súdu zamietol návrh otca zavraždeného študenta, aby obžalovaní v tejto kauze a utajovaní svedkovia išli na detektor lži. Prokurátorka zároveň oficiálne priznala, že v tomto prípade je v dôkaznej núdzi.

11.júna - Ďalší z utajovaných svedkov v kauze vraždy odmietol vypovedať. Poprel svoje pôvodné slová z výpovede v prípravnom konaní. Dokazovanie v prípade sa tak skončilo.

12.júna - Prokurátorka navrhla uznať Richarda H. za vinného z vraždy Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnym stupňom stráženia.

16.júna - Obžalovaných v prípade vraždy Tupého rozsudkom oslobodil Okresný súd Bratislava I. Súd neuznal za vinného Richarda H. ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Ako vyplynulo počas procesu, časť z obvinených bola zo skupiny piťovcov a časť zo sýkorovcov. Tí však boli v antagonistickom vzťahu.

2010

7.júla - Odchádzajúci šéf rezortu vnútra Kaliňák povedal, že pri vyšetrovaní vraždy sa urobili chyby už na mieste činu.

1.novembra - Ministerstvo vnútra zrušilo špecializovaný tím na vyšetrenie vraždy.

4.novembra - V kauze vypočuli ďalších svedkov a boli urobené nové úkony vo veci. Informoval minister vnútra Daniel Lipšic.

2011

9.januára - Bratislavská mafia ponúkla 200 000 eur za mená nových svedkov v prípade vraždy.

2012

24.augusta - Trestné stíhanie v prípade študenta bolo prerušené.

2017

6.novembra - Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar pripustil, že polícia preveruje nové informácie.

2019

6.februára - Nevyriešeným prípadom vraždy sa inšpiroval režisér Teodor Kuhn, ktorý natočil film s názvom Ostrým nožom.


Súvisiaci článok
NAKA v prípade vraždy Daniela Tupého zadržala osem osôb
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť