Piatok 26. 04. 2024 01:31:40 | Meniny má Jaroslava

Kia EV9 spája odvážny dizajn s charakterom pravého SUV

Spoločnosť Kia Corporation odhalila fotografie modelu Kia EV9 zobrazujúce celkový dizajn exteriéru a interiéru. Ide o prvé elektrické SUV s tromi radmi sedadiel, ktoré je stelesnením štýlu a dômyselnej elegancie vnútri aj navonok. Kia EV9 znamená pre spoločnosť rozhodujúci krok vpred, aby sa mohla stať poskytovateľom riešení udržateľnej mobility. TEXT a FOTO: Tomáš Potoček, hovorca spoločnosti Kia Slovakia

Tlačová správa|17. marec 2023|07:50:33


Súvisiaci článok
Spoločnosť Kia Slovakia plánuje aj tento rok vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom mnohé investície (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Odvážny a sebavedomý charakter modelu Kia EV9 sa inšpiruje dizajnovou filozofiou „spojenia protikladov“ (Opposites United), ktorá pomocou kreatívneho napätia medzi rozdielnymi hodnotami prírody a moderného sveta vytvára jeden harmonický celok. Dizajnéri spoločnosti Kia zvolili unikátnu kombináciu elegantných, výrazných tvarov a sebavedomej geometrie, čím vzniklo pôsobivo moderné a pôvabne vyrovnané SUV.

„Kia EV9 je priekopníkom, ktorý sa snaží nanovo zadefinovať štandardy v oblasti dizajnu, konektivity, použiteľnosti a zodpovednosti voči životnému prostrediu,“ povedal Karim Habib, výkonný viceprezident a šéf globálneho dizajnového centra Kia. „Model EV9 zákazníkom ponúka mimoriadne vysokú kvalitu a sviežu perspektívu elektrického pohonu v sektore rodinných SUV. Inovatívnym využitím priestoru, technológií a dizajnu poskytuje tento nový typ vozidla inštinktívny zážitok a výnimočný komfort nielen vodičovi, ale aj všetkým pasažierom.“

Dizajn exteriéru: dláždi nové cesty pre budúci dizajn elektrických SUV

Na základe dizajnovej filozofie „spojenia protikladov“ sa dizajnéri značky Kia usilujú vytvárať vozidlá s nebývalým vizuálnym pôvabom. Kľúčovú úlohu pri formovaní dizajnu exteriéru pre model Kia EV9 zohrával v rámci tejto ideológie najmä pilier „Odvážne pre prírodu“ (Bold for Nature), ktorý sa stal inšpiráciou pre kombinovanie prvkov z prírodného sveta a sveta materiálov. Výsledkom je vozidlo, ktoré plynulo spája nespochybniteľnú auru drsných jazdných schopností do každých podmienok s vyrovnaným pokojom kultivovaného elektromobilu, čím dláždi nové cesty pre ďalšie elektrické SUV.

Predná časť modelu EV9 sa vyznačuje jasnými líniami a plochami karosérie, z ktorých vyžaruje odvaha, čistota a pokoj. Charakteristická digitálna tigria maska, zvýraznená digitálnym vzorom svetelnej mriežky a nápadnými zvislo orientovanými svetlometmi, dodáva vozidlu vizionársky a futuristický vzhľad a štýl. Súčasťou digitálnej tigrej masky sú 2 zoskupenia malých svetiel v tvare kocky zabudované do karosérie vedľa oboch svetlometov. Inovatívne LED denné svetlá (DRL) pripomínajúce hviezdnu oblohu vytvárajú nový zážitok z osvetlenia a ponúkajú dômyselný animovaný svetelný vzor, ktorý na tigrej maske ponesú budúce modely elektromobilov značky Kia.

digital-1920x1080-kia-ev9-5.jpeg

Bočný profil modelu EV9, kde sa uplatnil dizajnový jazyk na báze mnohouholníkov, plynulo prepája silnú identitu SUV s mimoriadne účinnými aerodynamickými vlastnosťami. Dynamická trojuholníková stavba blatníkov a výrazne vystupujúce geometrické oblúky kolies spoločne s karosériou, pripomínajúcou trup lietadla, vytvárajú celok, ktorý zjednocuje mnohouholníkové prvky do súdržnej štruktúry s rozhodným výzorom. Zapustené kľučky dverí a skosená línia strechy vzadu vyvolávajú dojem plynulého pohybu.

V zadnej časti vidíme jednoduché, jasné línie dverí batožinového priestoru, elegantne doplnené štíhlymi zadnými svetlami, ktoré kopírujú dizajn predných svetiel, čím podčiarkujú robustný a sebavedomý postoj modelu Kia EV9.

Dizajn interiéru: nové možnosti priestoru a pohodlia pre všetkých pasažierov

V rámci dizajnovej filozofie „spojenia protikladov“ ponúka Kia pilier „Technológie pre život“ (Technology for Life), na základe ktorého sa vytvárajú len také technológie a inovácie, ktoré podporujú pozitívne a intuitívne interakcie medzi človekom a technológiou– a prinášajú nové možnosti na poli mobility. Tieto hodnoty zohrali rozhodujúcu úlohu pri tvorbe interiéru EV9. Umožnili totiž dizajnérom uprednostniť priestor, komfort a technológie pre všetkých pasažierov a priniesť nový pohľad na to, čo môže rodinné SUV ponúknuť.

digital-1920x1080-kia-ev9-2.jpeg

Model EV9, postavený na globálnej modulárnej platforme Kia pre elektrické vozidlá

(E-GMP), prináša dlhý rázvor a nízko umiestnenú spodnú líniu okien spolu s dokonale rovnou architektúrou elektrického vozidla. Vďaka tomu sa podarilo pre cestujúcich vo všetkých troch radoch sedadiel vytvoriť veľkorysý priestor. Na základe spätnej väzby od rodín, ktoré hodnotili konfiguráciu sedadiel a dostupné funkcie, ponúkne Kia 6- aj 7-miestne usporiadanie, aby model EV9 priniesol všetkým pasažierom rovnakú úroveň priestoru, pohodlia a skúseností bez zamerania všetkého svojho úsilia len na vodiča.

Pasažieri v prvom a druhom rade sedadiel si môžu sklopiť operadlá dozadu, aby si počas nabíjania modelu EV9 oddýchli si. Sedadlá v druhom rade si cestujúci vedia otočiť o 180 stupňov, čo im umožní interakciu s osobami v treťom rade. Tretí rad sedadiel tiež ponúka držiaky nápojov a nabíjacie riešenia pre mobilné zariadenia.

Priestranná, presvetlená a vzdušná kabína modelu EV9 je stelesnením elegantne jednoduchého a používateľsky veľmi príjemného dizajnu prvotriednej kvality. Otvorená, panoramatická palubná doska s plávajúcim dizajnom sa rozširuje od volantu smerom k stredu vozidla. Digitálny zážitok vylepšujú dve 12,3-palcové dotykové obrazovky spojené s jedným 5-palcovým segmentovým displejom, ktoré uľahčujú obsluhu funkcií vozidla a počet fyzických tlačidiel znižujú na minimum.

Stredová konzola ponúka množstvo úložných riešení vrátane veľkej priehradky v spodnej časti. Dvierka stredovej konzoly svojím dizajnom ideálne dotvárajú celkovú kultivovanosť vnútorného prostredia.

Obrazovka audiovizuálneho, navigačného a telematického systému (AVNT) s vysokým rozlíšením navodzuje v modeli EV9 podmanivo bohatý zážitok. Cestujúcim prináša bezproblémové prepojenie a lepšiu interakciu s digitálnym svetom. Pod obrazovkou systému AVNT sa nachádza skupina skrytých dotykových tlačidiel, ktoré poskytujú funkciu Štart/Stop spoločne s ovládaním systémov AVNT i vyhrievania, vetrania a klimatizácie (HVAC).


Súvisiaci článok
Kia Slovakia a UNIZA sa dohodli na spolupráci pri vzdelávaní a výskume
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť