Sobota 20. 04. 2024 07:31:02 | Meniny má Marcel

Na hrade Sklabiňa to žije 365 dní v roku. Dobrovoľníkom sa za tri roky podarili veľké veci

Hrad Sklabiňa je jeden z mála hradov, v podstate jediný na Slovensku, v kategórii zrúcanín obnovovaných prostredníctvom obč. združení, kde sa trvalo žije 365 dní v roku. Práve v týchto dňoch uplynuli presne 3 roky od toho, kedy ho OZ Donjon získalo do vlastníctva. Čo všetko sa im za ten čas podarilo? FOTO: Facebook/Hrad Sklabiňa

Radka Kostánová|16. marec 2023|13:28:34


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Hrad Sklabiňa – sídlo turčianskych županov
Čítajte viac >

Práca na hrade Sklabiňa nie je iba o nekončiacom murovaní a zachraňovaní samotného hradu, ako by si niektorí mysleli. Spočíva aj v každodennej starostlivosti o hospodárstvo, čo zahŕňa napríklad starostlivosť o stádo kôz, dojenie mlieka, výrobu syra, prípravu sena a zásob krmiva na zimu, prípravu a rúbanie dreva, kosenie trávy, hrabanie sena a lístia, zabezpečovanie prevádzky pokladne, suvenírov a dvoch expozícií. Jednoducho ide o prácu v každom ročnom období.

V príspevku na Facebooku sa správcovia hradu z OZ Donjon podelili o to, čo sa im za posledné tri roky, teda za ten čas, čo združenie hrad vlastní, podarilo.

333749025_715450310361897_3983705538490162988_n.jpeg

„Ako prvé bolo vyčistenie hradu od náletovej zelene, lebo hrad vyzeral ako zámok Šípovej Ruženky a nevideli by ste z jednej budovy na druhú a brodili by ste sa vo vysokej žihľave. Hradom Vás prevedie náučná trasa s 10 info zastávkami a pre skvalitnenie prechodu, sme zhotovili 20-metrové drevené schodisko,“ informujú.

Taktiež sa im za 2 roky podarilo výlučne formou dobrovoľníckej práce a bez akýchkoľvek dotácií, iba vďaka príspevkom od dobrých ľudí, z úplnej ruiny zrekonštruovať severnú baštu pri hlavnej bráne, kde v máji 2022 otvorili novú expozíciu s izbou posledného kastelána. Postupne modernizovali a vylepšovali do týchto dní aj hlavnú expozíciu v dolnej sídelnej budove, aby už v tejto sezóne mali návštevníci z návštevy krajší zážitok. Zabezpečovali vzorky starého dreva na expertízy jeho datovania, ako aj arboristické ošetrenie a zmladenie dvojice krásnych líp na nádvorí.

Správcovia hradu na záver dodali, že v roku 2022 rozbehli aj rekonštrukciu veže, tzv. väznice, na ktorej ich čaká ešte veľa práce, kým ju dostanú do pôvodného stavu a vybudujú v nej ďalšie atraktívne expozície.


Súvisiaci článok
Správca Hradu Sklabiňa, Michal Svateník: Dvanásť rokov ničnerobenia zanechalo na hrade desivé stopy. Snažíme sa ich odstrániť (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť