Streda 18. 09. 2024 20:28:11 | Meniny má Eugénia

V liptovskej nemocnici dočasne skončila detská psychiatria. „Obráťte sa na najbližšiu v okolí,“ radí kraj. Je ich však žalostne málo!

Prednedávnom sme vás informovali o tom, že v Liptovskej nemocnici kvôli PN dočasne ukončila činnosť detská psychiatrická ambulancia. Rodičia malých pacientov sa však zaujímali o to, dokedy bude zatvorená a kto lekárku v prípade akútnej potreby nahradí. Z informácie to totiž nebolo zrejmé. Spýtali sme sa preto zriaďovateľa nemocnice, ktorým je Žilinský samosprávny kraj. FOTO: Facebook Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. I. Stodolu

Michal Filek|4. marec 2023|19:21:08

„Lekár pracujúci na detskej psychiatrickej ambulancií je na PN z dôvodu podrobenia sa operačnému výkonu, nástup po ukončení PN nám zatiaľ nie je známy,“ informovala nás hovorkyňa župy Eva Lacová.

Čo však v prípade, že pacienti budú lekára nevyhnutne potrebovať? Kam sa majú obrátiť? Žilinský samosprávny kraj totiž takéto odporúčanie nevydal. A rodičia malých pacientov sú tak v neistote.

„Dospelí pacienti sa môžu obrátiť na lekára psychiatrickej ambulancie v Liptovskej nemocnici. Detskí pacienti, ktorí sú pod pravidelnou lekárskou kontrolou v detskej psychiatrickej ambulancii Liptovskej nemocnice, sú informovaní o neprítomnosti lekára a mali dopredu zabezpečený predpis liekov pri chronickej liečbe. V prípade akútneho stavu je potrebné sa obrátiť na najbližšiu pedopsychiatrickú ambulanciu v okolí, resp. na zdravotnú poisťovňu poistenca,“ radí Lacová. Na ktorú konkrétne, však nepovedala.

A to môže byť problém. Aj kraj totiž priznáva, že detských psychiatrov je žalostne málo.

„Aktuálne je v Žilinskom kraji trvalý nedostatok detských psychiatrov. Našou aktívnou snahou je stav upraviť, avšak to je možné len za úzkej spolupráce medzi ústavnými zdravotníckymi zariadeniami, ktoré pripravujú odborne danú špecializáciu,“ uviedla Eva Lacová.

333988519_225926403212255_8013294819347567348_n.jpg


Súvisiaci článok
V nemocnici v Liptovskom Mikuláši pozastavila činnosť detská psychiatrická ambulancia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť