Piatok 29. 03. 2024 10:16:38 | Meniny má Miroslav

100 stavieb Žilinského kraja: Bývalá administratívna budova Advokátskej komory v Martine (FOTOGALÉRIA)

Z dostupných historických prameňov sa dozvedáme, že bývalá administratívna budova Advokátskej komory v Martine bola postavená v roku 1923 na základe projektu architekta Jána Palkoviča. Aktuálne sa budova renovuje, pričom sa predpokladá, že dielo bude dokončené už začiatkom leta. Foto: Mesto Martin

Juliana Krčulová|4. marec 2023|10:27:42


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Architektonicko-urbanistická pamiatka mestská štvrť Svojdomov v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Z historických prameňov ďalej vyplýva, že budova nie je podpivničená, pričom na prízemí sa nachádzajú bývalé obchodné priestory a vchod do dvora.

„Na prvom poschodí bola navrhnutá reprezentačná zasadacia sieň a kancelárie a na druhom poschodí možno nájsť byty. Na fasádach objektu sa uplatňuje novoklasicistické architektonické tvaroslovie. Uličné fasády sú riešené honosne, dvorové sú jednoduchšie. Zvlášť reprezentačne je riešené priečelie orientované do Ulice Pavla Mudroňa, ktorému dominuje centrálne umiestnený päťosový rizalit na spôsob portika s vysokým kladím, pôvodne nesúcim nápis Advokátska komora a trojuholníkovým štítom so zuborezovým ohraničením tympanónu. Uprostred tympanónu sa nachádza plastický erbový štít so stuhou, zástavami a slovenským znakom vo vrchole,“ informuje oficiálny web mesta Martin.

ARCHÍV CVČ KAMARÁT MARTIN.JPG Foto: Archív CVČ Kamarát Martin

Po tom, ako Advokátska komora zmenila svoje sídlo, budova prešla do správy pionierskej organizácie a v súčasnosti v nej sídli Centrum voľného času Kamarát.

Aktuálne sa budova bývalej administratívnej budovy Advokátskej komory v Martine renovuje. Stavebné práce začali už v októbri 2018, pričom v prvej etape obnovy budovy bola naplánovaná kompletná výmena strechy a rekonštrukcia fasády. Prvá etapa tiež zahŕňala výmenu výkladov, dverí a zabezpečenie bezbariérových prístupov.

ARCHÍV I. DOBROVOLNÝ.jpeg Foto: Archív I. Dobrovolný

„Martin bol už od roku 1921 sídlom Advokátskej komory pre celé Slovensko a Podkarpatskú Rus a tomu zodpovedá aj trojpodlažná budova v novoklasicistickom sídle, kde sídlila. Som nesmierne hrdý, že sa nám podarilo spustiť rekonštrukciu, ktorá vráti tejto významnej budove jej zašlú slávu a lesk. Martin je slovenským synonymom kultúry a som rád, že v posledných rokoch sa nám darí realizovať projekty, ktoré to potvrdzujú,“ povedal pri odovzdávaní stavby v októbri 2018 viceprimátor mesta Martin, Imrich Žigo.

Súčasťou obnovy fasády bude aj reštaurovanie pamiatkovo-hodnotných prvkov pod dohľadom Pamiatkového úradu:

„Prvá etapa rekonštrukcie by mala trvať 12 mesiacov a mala by stáť 455 000 eur. Samozrejme, bude realizovaná tak, aby neovplyvnila fungovanie centra voľného času, ktoré v budove sídli,“ uviedla v októbri 2018 hovorkyňa mesta Martin, Zuzana Kalmanová.

Historicky Martin.jpg Foto: Facebook / Historicky Martin

V priestoroch sa podľa dostupných informácií doposiaľ vykonali búracie práce, vymenili sa rozvody elektriny a vo vrchnej časti budovy sa začiatkom februára 2023 nanášali na steny omietky. Interiér sa taktiež postupne dáva do pôvodného stavu, pričom sa dbá na zachovanie hodnotných architektonických prvkov. Predpokladá sa, že dielo bude dokončené začiatkom leta 2023.

hiroas sk.jpg Foto: WWW Hiroas.sk

Baumit 4.jpg Foto: WWW Baumit.sk

Baumit 2.jpg Foto: WWW Baumit.sk

Baumit 5.jpg Foto: WWW Baumit.sk

Baumit.jpg Foto: WWW Baumit.sk

Baumit 3.jpg Foto: WWW Baumit.sk

Stanislav Thomka 2.jpg Foto: Facebook / Stanislav Thomka

Stanislav Thomka.jpg Foto: Facebook / Stanislav Thomka


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Eklektická vila na Kuzmányho ulici v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť