Streda 24. 04. 2024 06:00:01 | Meniny má Juraj

Nová štúdia potvrdila, že káva krvný tlak nezvyšuje

Káva patrí medzi najobľúbenejší nápoj ľudí po celom svete. Jej spotreba sa na Slovensku podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky pohybuje na úrovni 3 kilogramy na obyvateľa za rok. Koľko šálok kávy je však bezpečné vypiť? Výsledok najnovšej štúdie vás prekvapí. ILUSTRAČNÉ FOTO: Denys Gromov na Pexels.com

Radka Kostánová|7. marec 2023|19:45:16


Súvisiaci článok
Viete, kedy je najlepší čas na pitie kávy? O 7 ráno to nie je...
Čítajte viac >

Ako informoval webový portál lekar.sk, kde štúdiu bližšie rozoberali, pitie až 3 šálok kávy denne súvisí so znížením periférneho aj centrálneho krvného tlaku. Čiže káva krvný tlak nezvyšuje, skôr na neho pôsobí priaznivo.

Do štúdie malo byť podľa dostupných informácií zapojených 1503 ľudí z Talianska – z toho 720 mužov a 783 žien v približne podobnom veku, s podobnými hodnotami krvného tlaku. Vedci na základe hlásení dobrovoľníkov zo štúdie porovnávali hladiny ich krvného tlaku v súvislosti s denným príjmom kávy. Výsledky mnohých prekvapili. Odborníci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne pili kávu (v množstve 1 až 3 šálky denne), mali preukázateľne nižší krvný tlak než skupina ľudí, ktorí kávu nepili.

pexels-content-pixie-2836945-3.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Content pixie na Pexels.com

Napriek tomu však odborníci odporúčajú, aby ľudia pili kávu s rozumom a nie namiesto vody alebo klasického čaju. Nevhodné je pitie kávy vo veľkých množstvách počas krátkej doby, pretože práve vtedy môže dôjsť k zvýšenému krvnému tlaku. Dlhodobá konzumácia kávy je však bezpečná a ukazuje sa, že dokonca aj zdraviu prospešná.

Ďalšie zdraviu prospešné účinky kávy sa spájajú so znížením výskytu diabetu (cukrovky) a ochorení pečene. Okrem toho pôsobí káva ako ochrana pred vznikom Parkinsonovej choroby a neurologických porúch.


Súvisiaci článok
Silné espresso alebo nadýchané capuccino? Toto o vašej osobnosti odhalí obľúbená káva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť