Sobota 27. 07. 2024 01:57:11 | Meniny má Božena

Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Možno vás to prekvapí

V meste Žilina sa nachádzajú zaujímavé kultúrne pamiatky a neobyčajné budovy s originálnou architektúrou. Určite už viete, že čísla na žilinskej Balustráde sa menia. Niekedy tam môže byť uvedený počet obyvateľov Žiliny, inokedy rozloha mesta, či počet detí do 15 rokov. Viete, čo číslo charakterizuje tentokrát? FOTO: Facebook/TIK mesta Žilina

Radka Kostánová|2. marec 2023|13:00:01


Súvisiaci článok
Letná prechádzka na Straník s idylickým výhľadom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Turistická informačná kancelária mesta Žilina odhalila jeho význam. Aktuálne číslo 769 na Balustráde charakterizuje nadmorskú výšku vrchu Straník.

„Straník (769 m n. m.) je vrch ležiaci v Kysuckej vrchovine nachádzajúci sa šesť kilometrov východným smerom od Žiliny. Je to ideálne miesto na prechádzku pre rodiny, priateľov či starších ľudí. Prístup je možný po žltej turistickej značke z mestskej časti Zástranie. Z vrcholu je dobrý výhľad na Malú Fatru, Žilinskú kotlinu a Kysuce,“ informuje ďalej TIK mesta Žilina.

Ďalej uvádza, že na vrchu Straník bolo objavené rozsiahle hradisko s rozlohou 6 hektárov s osídlením mladšej doby bronzovej. Práve to je dôvodom, prečo je táto lokalita evidovaná ako Národná kultúrna pamiatka - Hradisko Straník - Výšinné.

V súčasnej dobe je Straník stále obľúbeným miestnym centrom pre paragliding a závesné lietanie. Ak patrí tento druh športu medzi vaše obľúbené, určite neváhajte, okolie Žiliny vytvára vhodné podmienky na to, aby ste ho vyskúšali.


Súvisiaci článok
Prehliadku Burianovej veže v Žiline absolvovalo v minulom roku takmer štyritisíc návštevníkov (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť