Piatok 26. 07. 2024 20:29:14 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Jar sa spája s čistotou a novou energiou

Keď sa pozrieme okolo seba, s príchodom jari vidíme aj príchod nového života. Tak ako sa prebúdza príroda zo zimného spánku, prebúdza sa aj naše telo zo zimného oddychu a väčšieho zaťaženia ťažšou stravou - menej bohatou na čerstvú zeleninu, ovocie a chudobnejšou na vitamíny a minerály. S príchodom jari máme potrebu viac upratovať svoje príbytky, vyhodiť z nich všetko nepotrebné a nechať vniknúť nový čerstvý vzduch. Rovnako precíťme túto potrebu urobiť poriadok aj vo svojom fyzickom tele a vytvorme priestor pre novú energiu.

Inzercia |28. február 2023|10:15:03

Podľa tradičnej čínskej medicíny patrí jar orgánom, ktoré sa významne na čistení v našom tele podieľajú. Sú nimi žlčník a pečeň, ktoré sú dôležitými orgánmi tráviacej a detoxikačnej sústavy.

Práve tieto dva orgány sa spájajú zo zelenou farbou, ktorá sa okolo nás, v našich záhradách a v prírode oveľa intenzívnejšie ukazuje. Oba orgány milujú zelenú a všetko, čo prirodzené zelené farbivo obsahuje.

Obrázok 1.jpg

Žlčník, ako prvý orgán elementu Drevo, je často zanedbávaným, ale zároveň veľmi dôležitým orgánom. Jeho úlohou je skladovanie a vypúšťanie žlče, ktorá sa podieľa na správnych metabolických procesoch a neutralizácii kyslej potravinovej hmoty prichádzajúcej zo žalúdka. Je zásobárňou žlče, ktorú nie vždy potrebujeme v rovnakom množstve. A tak, keď je oslabený, zaplnený kamienkami, pieskom alebo dokonca odstránený, dochádza k poruche a nesprávnemu vypúšťaniu žlče do dvanástnika.

A problém môže byť na svete. Vzniká množstvo rôznych ťažkosti: nafukovanie, grganie, zvracanie, pocity plnosti, prekyslenie tráviaceho traktu, hnačky, zápchy alebo zmeny stolice, kožné ťažkosti, bolesti hlavy, migrény, bolesti pod pravým rebrom, problémy s krvou, cievami a tlakom, menštruačné ťažkosti a podobne.

Obrázok 2.jpg

V prípade, že nefunguje žlčník, alebo je vyoperovaný, pečeň pracuje nadčasy a zbytočne sa oslabuje. Keďže jednou z jej úloh je čistenie krvi, často dochádza aj k jej zanášaniu a tým k jej slabému prúdeniu, čo spôsobuje úbytok životnej energie.

Tu vidíme, ako sa tieto dva orgány podporujú, ako sú vzájomne prepojené a potrebné.

A tak im venujme v jarnom období podstatne viac pozornosti.

Keďže pečeň je jednou z našich hlavných čističiek, je dôležité aj ju občas prečistiť.

Jar sa spája práve s čistením, detoxikáciou a upratovaním. Preto si povedzme pár tipov, ako čistiaci proces naštartovať, podporiť a tak aj tieto orgány posilniť.

Odľahčime svoju stravu - z jedálnička vyraďme najmä ťažké, vyprážané, smažené alej aj pečené jedlá, nadbytok cukrov, tukov, sladkostí a čokolády, potraviny obsahujúce ochucovadlá, glutamany, sladidlá a iné chemické prísady, instantné jedlá, výrazné koreniny, nadmieru liekov, alkohol a cigarety.

Vyživme sa stravou - zaraďujme vo väčšej miere všetko zelené, čo klíči v tomto období zo zeme, alebo čo si my necháme vyklíčiť - výhonky mladých lístkov medvedieho cesnaku, ktorý na jar vychádza zo zeme medzi prvými. Čerstvá mladá žihľava, lístky púpavy či mladého skorocelu oba orgány vyživia a našu krv prečistia. Klíčky rukoly, žeruchy, fazuľky, šošovice, raže, zrna a rôznych druhov strukovín predstavujú výdatnú nádielku živín. Zo zelených potravín na jar zaraďujeme aj zelený jačmeň a chlorellu, ktorá má výrazné čistiace účinky pozitívne vplývajúce na celé telo.

Obrázok 3.jpg

Posilnime sa bylinami - bylinky sú od nepamäti našou súčasťou. Ich liečivé účinky, výživné hodnoty a priam zázračnú silu ľudia poznajú a využívajú celé stáročia. Z bylín, ktoré podporia žlčník, pečeň a jarnú očistu vyberáme napr.

  • koreň púpavy lekárskej, puškvorca, čakanky obyčajnej
  • nechtík lekársky
  • pestrec mariánsky
  • žihľava dvojdomá
  • skorocel kopijovitý
  • cesnak medvedí
  • breza previsnutá
  • aloe pravá
  • sedmokráska
  • lastovičník

Aj v našom portfóliu nájdete anjelské kúry vypracované priamo na mieru.

Jednou z nich je kúra Pečeň, ktorá je určená na podporu pečene a jej činností.

Obrázok 4.jpg

Druhou - na jar veľmi obľúbenou - kúrou je Čistiaca. Je určená na posilnenie funkcií orgánov, ktoré sa podieľajú na očiste a jarnom detoxe.

Obrázok 5.jpg

Tretia, veľmi obľúbená kúra, sa nazýva Čisté cievy. Tieť prioritne čistí a to najmä náš cievny systém a krv a tým podporuje správne prúdenie živín a energie celým organizmom.

Zaveďme si pravidelné pôsty - výbornou alternatívou pre všetkých sú tzv. prerušované pôsty, pri ktorých nechávate svojmu telu čas na regeneráciu, očistu a oddych od neustálych metabolických procesov. Typov prerušovaného pôstu je niekoľko. Najlepšou alternatívou je 8 hodín prijímať stravu a 16 hodín nechať telo od stravy oddychovať. Ak je to pre vás nemožné, alebo chcete začať miernejšou alternatívou, odporúčame dodržiavať minimálne 12 hodín príjem potravy, 12 hodín bez potravy. Ďalšou vhodnou alternatívou je pôst 1 deň v týždni, počas ktorého prijímate iba tekutiny a to čistú vodu, čaj alebo maximálne kvalitný vývar.

Obrázok 6.jpg

A v neposlednom rade, urobme si poriadok nielen v našom fyzickom tele, ale aj na duši a v hlave. S orgánmi jari sa spájajú predovšetkým emócie hnevu, zlosti, agresivity, závisti, často až nenávisti, frustrácie či nespokojnosti so sebou a so všetkým okolo nás. Je výborné si každú z emócií zvedomiť, prijať ju a postupne ju spracovať. Obdobie jari a orgánov žlčník a pečeň sa oveľa viac spája aj s odpustením - druhým, ale často najmä sebe samému. Začnite tu a uvidíte, ako sa vám váš žlčník a pečeň odvďačia správnou činnosťou.

Jarné obdobie je výborné obdobie nových začiatkov.

A tak si urobte v tomto období poriadok v sebe, okolo seba a začnite nový ročný kolobeh s novou energiou. Pustime energiu čistoty, nového “vetra vo vlasoch” do svojich životov a žime s oveľa väčšou ľahkosťou.

Aj toto a najmä pevné zdravie nielen v jarných mesiacoch, ale počas celého roka vám praje Tím Serafin - sprievodca na ceste za zdravím www.serafinbyliny.sk

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Serafin.


Súvisiaci článok
Nadýchnime sa naplno a zhlboka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť