Utorok 23. 04. 2024 22:51:58 | Meniny má Vojtech

Talent Žilinského kraja: Paralyžiarka Ivana Kováčová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Dvadsaťjedenročná rodáčka z Liptovského Mikuláša, Ivana Kováčová, aktuálne navštevuje posledný ročník na Praktickej škole v Liptovskom Mikuláši. Ako nám v rozhovore prezradila, má DMO, ale nerada sedí na vozíku, chodí s barlami alebo chodítkom, preto sa začala venovať bicyklovaniu a lyžovaniu na monoski. Ivanu v jej záľubách podporujú aj rodičia: „Nejde nám o víťazstvá, ale o čas strávený spolu v prírode alebo medzi ľuďmi, ktorí majú podobné problémy.“ Foto: Súkromný archív Ivany Kováčovej

Juliana Krčulová|19. marec 2023|11:10:38


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Mažoretky Barbora Krčová a Simona Kačeriaková (VIDEO)
Čítajte viac >

„Volám sa Ivana Kováčová, mám dvadsaťjeden rokov a som z Liptovského Mikuláša. Chodím posledný rok do Praktickej školy v Liptovskom Mikuláši. Mám DMO, ale nerada sedím na vozíku. Chodím s barlami alebo chodítkom, čo je veľmi pomalé, preto mám rada bicykel a lyžovanie na monoski. Bicyklovanie ma udržiava v pohybe celý rok a lyžovanie je taká radosť,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná športovkyňa Ivana Kováčová, ktorú doplnila jej mamina Jana:

IMG-e1b18f54cca83436acee09efc7e60d47-V.jpg

„Ivanka sa narodila predčasne, mala krvácanie do mozgu, následne operácie a zdravotné komplikácie. Musela cvičiť ,aby sa naučila chodiť. Plávanie a bicyklovanie boli prvé športy, ktorým sme sa začali venovať. Keď mala Ivanka sedem rokov, známa mi povedala, nech ju učíme lyžovať. Manžel ako dieťa robil zjazdové lyžovanie, ja bežecké lyžovanie. Staršia dcéra tiež lyžovala závodne, ale keď sa narodila Ivanka musela skončiť. Prvé sme ju učili stáť na lyžiach a spúšťali sme sa s ňou tak, že sme ju držali. Keď mala deväť rokov na Donovaloch začali lyžiarske kempy pre hendikepované deti, kde sme sa prihlásili a začali sme Ivanku učiť lyžovať na monoski. Po troch rokoch sme si kúpili vlastnú lyžu a začali sa tomuto športu venovať, ale Ivanka nemá dobrú rovnováhu, tak to bolo náročné. Lyžujeme v stredisku v Jasnej, kde nám vychádzajú v ústrety a pomáhajú nám,“ ozrejmila mamina nadanej paralyžiarky Ivany, ktorá sa tento rok zúčastnila aj prvého ročníka EMIL OPEN v Českých Budejoviciach:

Obrázok WhatsApp 2023-02-26 o 11.57.23.jpg

„Súťažila som v slalome na monoski, čo je lyža, na ktorej sedím, a umiestnila som sa na 3. mieste za domácimi pretekármi. Je to súťaž pre hendikepované deti. Tento rok bude aj letná EMIL OPEN v Brne, kde sa chcem zúčastniť pretekov na bicykli. Som členkou Špeciálnych Olympiád na Slovensku, ktoré tiež usporadúvajú rôzne súťaže pre hendikepované aj mentálne postihnuté deti, na ktorých sa chcem zúčastňovať,“ doplnila Ivana.

Rodičia s talentovanou športovkyňou z Liptovského Mikuláša chodia spoločne lyžovať a aj trénovať:

„Musíme jej pomôcť nasadnúť do lyže, aj na vlek. Boli sme spolu všetci traja aj na pretekoch. Radi spolu trávime čas, podporujeme ju a pomáhame jej. Nejde nám o víťazstvá, ale o čas strávený spolu v prírode alebo medzi ľuďmi, ktorí majú podobné problémy,“ uzavrela pre našu redakciu mamina talentovanej paralyžiarky z Liptovského Mikuláša, Ivany Kováčovej.

Obrázok WhatsApp 2023-02-26 o 11.57.232.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Biatlonista Michal Adamov (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť