Nedeľa 28. 04. 2024 10:05:02 | Meniny má Jarmila

Marek Adamov: Možno už v najbližších týždňoch budeme nútení zatvoriť (VIDEO)

Dnes sa v priestoroch kaviarne Novej synagógy uskutočnila tlačová konferencia pri príležitosti veľkého výročia, ktoré žilinský kultúrny projekt v mesiaci február oslavuje. Marek Adamov priblížil nielen minulosť ich občianskeho združenia Truc sphérique, ale rozprával aj o ich (neistej) budúcnosti. Foto a video: Juliana Krčulová / SP 21

Juliana Krčulová|22. február 2023|18:36:59


Súvisiaci článok
Manželia z Čičmian pripravili prekvapenie v podobe novej lavičky nielen pre návštevníkov, ale aj pre celú obec (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Vo februári oslavuje občianske združenie Truc sphérique už dvadsaťpäť rokov, na jeseň to bude 20 rokov Stanice, no prešlo už aj dvanásť rokov od začiatku obnovy Synagógy.

„Chceli by sme poďakovať, povedať, čo sa podarilo a nebolo toho málo. Samých nás prekvapilo pol milióna divákov a návštevníkov, ktoré sme za 25 rokov napočítali. Viac než 5-tisíc podujatí, festivalov, akcií, predstavení, koncertov, workshopov a výstav. Viac než 10-miliónov eur, ktoré sme v podobe kultúrnych aktivít do rozpočtu Žiliny priniesli. Dvadsať slovenských a medzinárodných cien vrátane prestížnych cien za architektúru CE.ZA.AR alebo Ceny European Cultural Foundation,“ priblížil Marek Adamov a ďalej dodal, že namiesto oslavy je tento unikátny projekt dvoch spojených kultúrnych centier – Stanice Žilina-Záriečie a Novej synagógy – v ohrození.

„Namiesto plánovania ďalšej štvrť storočnice máme dilemu ako (a či vôbec) ďalej. Dôvodom sú energie, ktoré nám narástli na likvidačných 400 % a inflácia, ktorá naše náklady zvyšuje každoročne o desať aj dvadsať percent, hoci naša podpora zostáva rovnaká. Najmä z miestnej a regionálnej samosprávy získavame maximálne 2-3 % alebo vôbec nič, hoci 90 % našich divákov sú Žilinčania. Namiesto oslavy voláme o pomoc a zdieľame našu kritickú situáciu po náraste energií, ktorý je pre nás a náš rozpočet naozaj hrozivý. Možno už v najbližších týždňoch budeme nútení zatvoriť.“

Namiesto oslavy ich výročia sa stretávajú s podporovateľmi z firiem, ktoré ich v minulosti podporili a pomohli im najmä s rekonštrukciou Novej synagógy.

„Ukazujeme im, ako nás zachrániť - malým či väčším darom, 2% z daní, adoptovaním konkrétnej aktivity, materiálom a praktickou pomocou, využitím priestorov na akciu či pomocou v podobe fotovoltiky, ktorá môže významne zvýšiť našu energetickú sebestačnosť. Nestrácame nádej, že by sa nám to spolu nepodarilo. Je stále šanca, že kultúra v meste môže prežiť. Unikátne miesta ako Stanica a Nová synagóga môžu zostať otvorené a urobíme pre to všetko, čo vieme,“ priblížil Marek Adamov a dodal, že kultúra musí zostať otvorená. Pre všetkých.

VIAC sa dozviete v našom VIDEU.


Súvisiaci článok
Spoločnosť Kia Slovakia plánuje aj tento rok vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom mnohé investície (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť