Štvrtok 19. 09. 2024 20:41:00 | Meniny má Konštantín

Majitelia žilinského podniku Nosorožec PUB vyzývajú poslancov: "Sme diskriminovaní. Veríme, že protestu prokurátora sa rozhodnete vyhovieť!"

Majitelia žilinského podniku Nosorožec PUB, Ján Lešťan a Samuel Sunik, dnes žilinským mestským poslancom a primátorovi mesta Žilina zaslali stanovisko splnomocnenej advokátskej kancelárie, ktorá právne zdôvodnila, prečo je potrebné protestu prokurátora ohľadne VZN Mesta Žilina č. 11/2022 o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Mesta Žilina vyhovieť. Naša redakcia požiadala o stanovisko k vzniknutej situácii aj mestského poslanca Ondreja Šošku, ktorý v minulosti hlasoval proti obmedzeniam podniku Nosorožec PUB. Foto: Koláž SP 21

Juliana Krčulová|17. február 2023|19:16:04


Súvisiaci článok
Majitelia žilinského podniku Nosorožec PUB vyzvali poslancov mesta, aby vyhoveli protestu prokurátora a zamietli VZN (VIDEO)
Čítajte viac >

Advokátka JUDr. Andrea Vladárová vo svojich pripomienkach ku správe k protestu prokurátora proti VZN Mesta Žilina č.11/2022 tvrdí, že predkladateľ spomínanej správy sa odvoláva na judikatúru, ktorú podľa nej nesprávne vyložil a mylne aplikoval:

„Predkladateľ Správy k protestu prokurátora proti VZN Mesta Žilina č.11/2022 o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Mesta Žilina navrhuje Mestskému zastupiteľstvu mesta Žilina protestu prokurátora č. k. Pd 224/22/5511-15 zo dňa 2. 12. 2022 nevyhovieť. V zdôvodnení navrhovaného postupu – nevyhovení protestu – odkazuje na judikatúru, konkrétne na Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 12. decembra 2018, sp. zn. 8Usam/1/2017. Uvedené Uznesenie je predkladateľom Správy nesprávne vykladané a mylne aplikované. Skutkové okolnosti prípadu uvedené v tomto Uznesení nekorešpondujú s tými, ktoré sú predmetom protestu prokurátora č. k. Pd224/22/5511-15 zo dňa 2. 12. 2022,“ uviedla advokátka Vladárová, podľa ktorej sa v prvom prípade jedná o zonáciu mesta, kde pre vytvorené zóny mesta bol určený všeobecne záväzným nariadením mesta, prevádzkový čas pre obchod a služby, adresovaný neurčitému počtu subjektov – inak povedané, tá ktorá zóna ako celok mala určený rozdielny prevádzkový čas.

1.jpg Foto: Nosorožec PUB

„Naopak, v druhom, aktuálne prejednávanom prípade Mesta Žilina, mesto nemá všeobecne záväzným nariadením vytvorené žiadne zóny a predkladateľ len selektívne vybral dve ulice v rámci mesta, na ktoré úpravou účelovo cieli, aby obmedzil prevádzkový čas podniku Nosorožec PUB. Uvedené dve ulice, na ktoré sa vzťahuje diskriminačné obmedzenie otváracích hodín, sa žiadnym zásadným spôsobom neodlišujú od ostatných ulíc v danej lokalite v tesnej blízkosti Mariánskeho námestia v Žiline,“ napísala advokátka a na zdôraznenie doplnila príklad:

„Prevádzky v protiľahlých budovách na ulici Kuzmányho, ktorá ulica je oddelená od ulice Na priekope (prevádzka Nosorožec PUB) len úzkou trávnatou plochou, dokonca v častiach iba úzkym betónovým múrikom, dá sa povedať, že obe ulice sú paralelné, v týchto prevádzkach už obmedzenia neplatia. Aj z tohto pohľadu sa prijaté VZN míňa akejkoľvek logike a nemá racionálne opodstatnenie.“

2.jpg Foto: Nosorožec PUB

Podľa advokátky Vladárovej ide o jasnú diskrimináciu konkrétnych subjektov, resp. konkrétneho subjektu, čomu podľa nej jednoznačne nasvedčujú aj argumenty a dôvody predchádzajúce prijatiu samotného VZN:

„Z toho dôvodu prokurátor podal voči tomuto VZN č. 11/2022 Mesta Žilina protest. Predkladateľ Správy ani nezdôvodnil, prečo má celé centrum mesta rovnaké podmienky a len dve ulice boli diskriminačne vybraté pre výnimku, s dopadom jednoznačne iba na podnik Nosorožec PUB, nakoľko iné prevádzky na týchto dvoch uliciach nemali otváracie hodiny v časovom rozmedzí počas týždňa od 6-24 hod. a v piatok a sobotu od 6-4 hod. nasledujúceho dňa. Takéto hodiny mala výlučne prevádzka Nosorožec PUB,“ vyzdvihla vo svojich pripomienkach advokátka Vladárová.

Žilinský podnik Nosorožec PUB sa plne stotožnil s podaným protestom prokurátora a s argumentáciou v ňom uvedenou. Podľa majiteľov podniku je prijaté VZN protizákonné, v rozpore s Ústavou SR a ak nebude zrušené, majitelia si budú zakladať právo, aby ho preskúmal súd, čo v prípade úspešnosti podľa advokátky jednoznačne založí nárok poškodených na uplatnenie si ušlého zisku a domáhania sa ochrany svojho dobrého obchodného mena.

Bez názvu.jpg

Naša redakcia požiadala o stanovisko k vzniknutej situácii aj mestského poslanca Ondreja Šošku, ktorý v minulosti hlasoval proti obmedzeniam podniku Nosorožec PUB. Poslanca Šošku sme sa opýtali, či na utorkovom zasadnutí MZ podporí myšlienku, aby žilinskí mestskí poslanci návrhu protestu prokurátora vyhoveli a následne takýto návrh aj schválili, na čo nám odpovedal takto:

„Nebudem na zastupiteľstve kvôli zdravotným problémom. V minulosti som hlasoval proti obmedzeniam. Prišlo mi nefér, že pár metrov odtiaľ sú podniky, ktoré môžu byť otvorené do štvrtej ráno. Nemôžeme selektovať ako sa nám zachce, treba rovnaké podmienky pre všetkých. Na druhej strane chápem ľudí, ktorí tam bývajú. Treba urobiť opatrenia na zníženie hluku a neporiadku a v budúcnosti je možné, že sa dohodneme na úprave otváracích hodín,“ uviedol pre našu redakciu mestský poslanec Ondrej Šoška.

Plné znenie emailu majiteľov podniku Nosorožec PUB, Jána Lešťana a Samuela Sunika, adresované žilinským mestským poslancom a primátorovi mesta Žilina:

„Vážení poslanci,

v prílohe Vám predkladáme stanovisko nami splnomocnenej advokátskej kancelárie, ktorá právne zdôvodnila, prečo je potrebné protestu prokurátora ohľadne VZN Mesta Žilina č. 11/2022 o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Mesta Žilina vyhovieť.

Pokiaľ sa v predkladacej správe poukazuje na Uznesenie Najvyššieho súdu z 12.12.2018, toto Uznesenie nie je možné použiť na prípad týkajúci sa ulíc, kde je naša prevádzka.

Dôvody podrobne rozoberá naša advokátka v pripomienkach k predkladacej správe.

Veríme, že sa s týmito pripomienkami oboznámite a na rokovaní Mestského zastupiteľstva dňa 21.2.2023 predložíte návrh, odlišný od predkladateľa s tým, že navrhnete protestu prokurátora vyhovieť a následne takýto návrh schválite, lebo prokurátor je ochranca zákonnosti a je potrebné jeho názor akceptovať.

Ďakujeme za porozumenie.

Nosorožec PUB - Ján Lešťan, Samuel Sunik.“


Súvisiaci článok
AKTUALITA Poslanci obmedzili víkendovú prevádzku Nosorožca do jednej ráno
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť