Streda 24. 04. 2024 07:34:00 | Meniny má Juraj

AKTUALITA Poslanci obmedzili víkendovú prevádzku Nosorožca do jednej ráno

Poslanci MZ v Žiline dnes prerokovali aj návrh na zníženie otváracích hodín diskotéky a pubu Nosorožec na Dolnom Vale. Pôvodný návrh, aby sa zatváralo už o jedenástej zmenili a namiesto o štvrtej budú musieť majitelia cez víkend zatvoriť o jednej ráno. Poslanci tak reagovali na sťažnosti a petíciu ľudí žijúcich v okolí, ktorých rušila hlasná hudba, hluk a výtržnosti až do skorých ranných hodín.

Michal Filek|20. jún 2022|13:42:46


Súvisiaci článok
AKTUALITA Návrh chráneného územia Lesopark Chrasť poslanci neschválili
Čítajte viac >

Valček: Je to za hranou

Na zastupiteľstve dnes vystúpil aj predseda petičného výboru Ľuboš Valček. „Bývam na ulici Dolný Val, kde vychovávam maloleté deti. Z toho, čo sa tam deje, sme znechutení. Vytvorili sme petíciu za skrátenie otváracích hodín, ktorú podpísalo už 100 občanov. Sú to občania, ktorí stratili trpezlivosť s hlukom, špinou, nadávkami, upratovaním, zasklievaním výkladov a okien,“ povedal pred poslancami Valček.

nosorozec_peticia.png Ľuboš Valček.

Podľa jeho slov k problémom tu dochádza už od roku 2019, kedy podnik zmenil majiteľa. Nosorožec sa zmenil na pravidelnú hudobnú produkciu s dídžejom, bez tanečného parketu a s otvorenými dverami. Opakované upozornenia na rušenie nočného pokoja a pitie alkoholu na verejnosti, končí neúspešne. Rovnako vraj aj všetky pokusy o vyriešenie v rámci susedských vzťahov.

„To, čo sa tam deje a toleruje, je ďaleko za hranicou únosnosti. Veľká časť návštevníkov na tieto hodnoty kašle. Spoločný menovateľ je alkohol a široko-ďaleko jedinú prevádzku otvorenú do rána do 4.00, s vlastnými pravidlami. Hlasujte za skrátenie otváracích hodín a vyriešte tento problém raz a navždy,“ odkázal poslancom.

Lešťan: Riešením je spolupráca, nie zákaz

Za vlastníkov vystúpil Ján Lešťan. Ten poukázal na to, že keď podnik v roku 2019 prevzali a zmodernizovali, zaplatili si meranie hlučnosti, ktoré ukázalo, že neprekračujú hranicu stanovenú za rušenie nočného pokoja.

Bez názvu.jpg Ján Lešťan.

„Ľudia, ktorí stoja vonku, sú aj náš problém. Stoja tam, pijú vlastný alkohol. Je v našom záujem, aby sme tento problém riešili. Opatrenia, odkedy sme otvorili, sme robili priebežne. Chceme ich robiť stále a naďalej, je to v našom záujme. Prosím vás, aby ste návrh nepodporili, pretože riešenie je spolupráca,“ apeloval na poslancov Lešťan.

Živá debata v zastupiteľstve

Primátor Peter Fiabáne je presvedčený, že k fungovaniu mesta patria aj prevádzky fungujúce do skorých ranných hodín.

„Druhá strana je požiadavka obyvateľov, ktorí upozorňujú na neznesiteľné rušenie nočného kľudu v ranných hodinách. Aj po komunikácii s Mestskou políciou, ktorá eviduje množstvo problémov a porušení nočného kľudu som sa rozhodol predložiť materiál, ktorý skracuje prevádzkové hodiny na tejto ulici. S kompromisným návrhom do 1.00 h prišli obyvatelia ulíc. Ja som ich požiadal, aby našli poslancov, ktorí to predložia do zastupiteľstva,“ uviedol primátor.

Poslanec Marek Richter podotkol, že na ulici je 86 bytových jednotiek, kde žije asi 300 ľudí.

„Bol som na mieste a videl som, že to, občania skutočne nepreháňajú a všetko, čo hovoria, je pravda. Videl som, že to nie sú len nejakí náhodní okoloidúci, ktorí tam postávajú, ale sú to ľudia, ktorí vchádzajú a vychádzajú z podniku.“

Richter, aj ďalší poslanci, sa prihovárali za prísnejšiu reguláciu. Lukáš Milan a Martin Kapitulík zase kritizovali obmedzovanie slobody podnikania, ku ktorému by po skrátení prevádzkových hodín došlo.

Bez názvu.png

Proti návrhu nakoniec hlasoval, okrem Milana a Kapitulíka, aj Ondrej Šoška. Nariadenie však poslanci schválili, keď ho podporilo 18 z nich. „Napriek tomu sa ale uskutoční stretnutie na území mesta, kde budú občania, mesto, prevádzkovatelia, a kde budeme hľadať riešenie, ktoré situáciu vyrieši z dlhodobého hľadiska,“ uzavrel Peter Fiabáne.


Súvisiaci článok
VIDEO Kandidátom SMER-u na župana je Igor Choma. Predstavil ho Robert Fico
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť