Štvrtok 28. 03. 2024 19:33:03 | Meniny má Soňa

Židovská náboženská obec: Zaslúži si osoba, ktorá má na rukách krv vlastného ľudu, ulicu nesúcu jeho meno?

Informovali sme vás, že poslanci Národnej rady SR neprijali novelu zákona, na základe ktorej by samosprávy mali povinnosť premenovať ulice nesúce meno po vojnových zločincoch. Jedna taká ulica je stále v obci Varín. Nesie meno odsúdeného a popraveného vojnového zločinca a fašistického kolaboranta Jozefa Tisa. Postoj poslancov kritizoval Ústredný zväz židovských a náboženských obcí na Slovensku. Vyzvali poslancov, ktorí hlasovali proti, alebo sa zdržali, aby sa viac nezúčastňovali osláv pri pamätníkoch obetí Holokaustu, pri pamätníkoch partizánom padlých v SNP, ani pamätníkoch venovaných obetiam komunizmu. FOTO: Vojenský historický ústav/Tiso vyznamenáva fašistických vojakov potlačujúcich SNP

Michal Filek|5. február 2023|16:55:44

zmensena_ad3e1dacf7_e45d07113d.jpg FOTO: wikipedia

Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR vydal vyjadrenie k neprijatiu novely Zákona o obecnom zriadení. Prinášame vám ho v plnom znení.

„Rumunský diktátor Nicolae Ceaușescu dal 15. decembra 1989 pokyn na streľbu do vlastného ľudu zhromaždeného v Temešvári. Vojakov za tento čin už vyznamenať nestihol... Nikomu dnes nenapadne v Rumunsku po bývalom prezidentovi pomenovať ulicu. 30. októbra 1944 vyznamenal Jozef Tiso nemeckých vojakov, ktorých predtým pozval potlačiť SNP. Tí, okrem príslušníkov slovenskej armády a partizánov, povraždili aj tisíce slovenských civilistov. Ich obete boli pochované v 211 masových hroboch. Vypálené boli celé obce – Kľak, Ostrý Grúň, Kremnička a 109 ďalších obcí. Zaslúži si osoba, ktorá má na rukách krv vlastného ľudu ulicu nesúcu jeho meno?

V Národnej rade SR máme poslancov, ktorí sú presvedčení, že je to správne. Dokázali hlasovať proti návrhu novely Zákona o obecnom zriadení. Ňou by bolo pomenúvanie ulíc po zločincoch explicitne zakázané. Iní sa alibisticky zdržali. Výsledok je ten, že novela zákona schválená nebola.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku vyjadruje sklamanie a rozčarovanie z postoja niektorých volených predstaviteľov. Veríme, že súdne orgány SR, ktoré ešte nerozhodli vo veci Tisovej ulice vo Varíne prejavia, okrem uplatnenia litery zákona, väčšiu mieru zdravého rozumu a ľudskosti.

Vo svetle dnešného hlasovania v Národnej rade SR máme na poslancov prosbu. Adresujeme ju tým, ktorí hlasovali proti prijatiu novely zákona o obecnom zriadení, alebo sa hlasovania zdržali. Prosíme ich, aby sa v budúcnosti nezúčastňovali pietnych spomienok pri pamätníkoch obetiam holokaustu, pri pamätníkoch partizánom padlým v SNP či pri spomienkach na civilné obete vypálených slovenských obcí či na obete boja proti komunizmu. Stratili na to morálne právo.“

Richard Duda, predseda ÚZŽNO

328454494_569495045062825_1911012835636716564_n.jpg


Súvisiaci článok
Parlamentná hanba! Tisovu ulicu vo Varíne premenovať nemusia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť