Piatok 19. 04. 2024 01:42:08 | Meniny má Jela

SHMÚ očakáva v budúcom týždni výrazné sneženie na severe Slovenska

V nasledujúcom týždni očakávajú meteorológovia výraznejšiu snehovú nádielku na severe Slovenska. Nasnežiť môže najmä od stredných polôh v Žilinskom kraji a čiastočne aj na krajnom severe až východe Prešovského kraja. Predpokladajú tiež výraznú zmenu poveternostnej situácie. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). ILUSTRAČNÉ FOTO: Lisa Fotios na Pexels.com

TASR|29. január 2023|20:15:07

V nížinách je podľa SHMÚ pravdepodobnosť výraznejšej snehovej nádielky malá, pretože teplota tam dosiahne sedem až osem stupňov Celzia, a to najmä na juhozápade.

„Zrážky budú skôr dažďové, prípadne zmiešané, prípadne v noci a pri výdatnejších prehánkach aj snehové, no väčšinou nie trvalé," uviedli meteorológovia. Situácia sa však môže trochu zmeniť a snehové zrážky sa môžu podľa nich posunúť viac na východ alebo na západ.

Dôsledkom zmeny počasia je podľa SHMÚ výrazná prestavba tlakových útvarov nad Európou.

„Hlboká a postupne aj rozsiahla tlaková níž sa sponad Nórskeho mora presunie nad Škandináviu a stane sa riadiacim tlakovým útvarom. Po jej okraji k nám bude od severozápadu prúdiť vlhký morský vzduch, v ktorom cez našu oblasť v priebehu budúceho týždňa prejdú viaceré atmosférické fronty," priblížili meteorológovia. Zároveň sa severne od nášho územia budú na východ až juhovýchod presúvať a prehlbovať aj ďalšie podružné tlakové níže.


Súvisiaci článok
Dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky ponúka 70 zimných areálov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť