Utorok 07. 05. 2024 21:31:27 | Meniny má Monika

Na podporu zelených opatrení získalo mesto takmer 300-tisíc eur

Mesto Žilina zrevitalizuje areály dvoch školských zariadení na sídlisku Vlčince. Radnica získala na tento zelený projekt nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 288-tisíc eur z fondov Európskej únie. TEXT a FOTO: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta

Tlačová správa|28. január 2023|09:30:04

Cieľom projektu, ktorý sa bude realizovať v exteriérových priestoroch Základnej školy s materskou školou sv. Gorazda a Materskej školy Trnavská, je skvalitnenie životného prostredia v meste prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry.

„Dôsledky klimatických zmien pociťujeme všetci. Najmä väčšie mestá s obrovskými betónovými plochami sa stretávajú s problémom chýbajúcich zelených oáz, ktoré by ochladili vzduch predovšetkým počas horúcich letných dní. Naším zámerom je preto podporovať obnovu, prípadne budovanie takýchto zelených plôch v našom meste,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne, podľa ktorého aj akékoľvek malé opatrenie napríklad v podobe nového trávnika, má určitý dosah na kvalitu mikroklímy.

Základná škola s materskou školou sv. Gorazda - areál materskej školy.jpg

Základná škola s materskou školou sv. Gorazda vďaka príspevku z eurofondov zrevitalizuje svoje dve átriá. V prvom, ktoré prislúcha k materskej škole, sa zachovajú obe existujúce pieskoviská spolu s jestvujúcou výsadbou a trávnikom. Priestor však doplní niekoľko funkčných prvkov určených na hru a edukáciu detí. Po obvode átria vznikne záhon so šlapákovým chodníkom, ktorý bude slúžiť ako exteriérová „stolová hra“. Z átria sa tak stane priestor s množstvom aktivít obklopený pestrým záhonom. Druhé átrium, ktoré patrí k základnej škole, bude po obnove slúžiť ako miesto pre zhromažďovanie a oddych žiakov či pedagógov. V projekte revitalizácie sa počíta s vybudovaním jedného centrálneho zhromažďovacieho priestoru a dvoch menších prepojených prírodných chodníkov. Spevnenú plochu budú tvoriť prírodné čadičové kocky, ktoré umožnia prirodzené vsakovanie dažďovej vody. Areál doplní pestrofarebný mobiliár a pribudnú dve nové borovice.

Základná škola s materskou školou sv. Gorazda - areál základnej školy.jpg

Ďalšou aktivitou v rámci schváleného projektu je i obnova areálu Materskej školy Trnavská. Revitalizácia prinesie nielen výmenu hracích prvkov, ale tiež úpravu centrálneho trávnika. Ten by mal slúžiť ako funkčný priestor určený pre výučbu a hry. Pribudne tu edukačný altánok s vegetačnou strechou, zmyslový chodník a bludisko zo živého plota. Z pôvodného pieskoviska vzniknú tri menšie dizajnové a doplnia sa o herné prvky. Súčasťou projektu je i výsadba dvoch jabloní a kvetinového záhonu.

Celkové oprávnené výdavky na projekt „Zelené opatrenia areálov ZŠ a MŠ v meste Žilina – I. etapa“ predstavujú sumu 303 199,74 eur, pričom príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) je vo výške 288 039,75 eur. S realizáciou aktivít projektu by sa malo začať po ukončení kontroly verejného obstarávania Riadiacim orgánom IROP a realizácia projektu bude následne trvať 7 mesiacov.


Súvisiaci článok
Na bytčianskom sídlisku budú takmer celý rok rekonštruovať plynovod. Pripravte sa na výpadky, aj rozkopané ulice a dopravné obmedzenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť