Piatok 19. 04. 2024 21:09:49 | Meniny má Jela

Zámok Kunerad čaká významný rok. Už v decembri by mohol nadobudnúť svoju typickú podobu

Majiteľkou zámku Kunerad pri Rajeckých Tepliciach je od roku 2019 Jana Škottová, ktorá žila niekoľko rokov s rodinou vo Švajčiarsku, odkiaľ sledovala, ako pamiatka, ktorú poznala z výletov z detstva, dopláca na nečinnosť vtedajších majiteľov a postupne chátra. Keď však sídlo rodiny grófa Ballestréma v roku 2018 zachvátili plamene, rozhodla sa konať. Foto: archív Zámok Kunerad a TASR

Juliana Krčulová|25. január 2023|19:36:28


Súvisiaci článok
Ján prešiel 630 kilometrov za štyri dni. Avšak na bicykli a cez päť štátov (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Majiteľka zámku Kunerad Jana Škottová v rozhovore pre Časopis Forbes avizovala, že zámok by už v decembri mohol nadobudnúť svoju typickú podobu. Rekonštrukcia podľa nej napreduje podľa harmonogramu.

„Plánujeme vždy len asi na rok dopredu, čo sa nám osvedčilo v tom, aby sme svoju pozornosť koncentrovali na to podstatné a zvládali záchranu zámku popri svojom zamestnaní,“ vysvetlila majiteľka zámku Kunerad pre časopis Forbes a ďalej uviedla, že vlani sa podarilo dokončiť sanáciu kamenného obkladu, pripraviť priestor pre hlavné schodisko, pre ktorý bolo potrebné podchytiť základy malej časti budovy, a taktiež dokončiť aj výťahovú šachtu cez všetkých päť podlaží.

Zámok podľa dostupných informácií rovnako získal aj povolenie na čerpanie pitnej vody, urobili sa drobné úpravy v parku, ale najmä sa začalo s výstavbou konečnej strechy, ktorú po dvoch požiaroch už viac ako desať rokov nemal.

Snímka5.JPG

„Čo sa týka problémov, nejaké sa vyskytli, či už zrútenie jedného z pôvodných nosných pilierov a následné statické narušenie niektorých múrov, všeobecné zdražovanie či nepredvídané náklady. Ale som typom človeka, ktorý radšej problémy rieši, ako o nich rozpráva,“ zosumarizovala Škottová pre časopis Forbes prekážky, ktoré priniesol rok 2022. Zároveň však dodala, že na záchrane spolupracuje s ľuďmi a firmami, ktorým na pamiatke záleží, a tak sa im spoločne podarilo nepríjemné situácie prekonať.

Najdôležitejším je pre majiteľku Janu Škottovú to, aby sa počas tohto roka podarilo dokončiť a skolaudovať strechu:

„Ide asi o najkomplikovanejšiu strechu na slovenských zámkoch vôbec, pretože sa strmo tiahne cez tri poschodia, má 33 vikierov a päť vežičiek rôznych tvarov a veľkostí, komínové zátišie a navyše je pokrývaná prácne aj finančne náročnou, ale zato nádhernou bridlicou,“ vysvetlila pre časopis Forbes: „Budeme spokojní, aj keď sa nám v roku 2023 nepodarí už nič iné.“

Snímka3.JPG

Strecha je čiastočne financovaná dotáciou od rezortu kultúry a jednou z podmienok je jej dokončenie do decembra. Odkiaľ čerpajú majitelia financie na celú revitalizáciu pamiatky a jeho okolia, akým menej viditeľným činnostiam sa majitelia zámku ešte venujú a v akých úpravách plánujú ešte pokračovať, sa dočítate v celom rozhovore časopisu Forbes.

Snímka.JPG

Snímka2.JPG

INFORMÁCIE O ZÁMKU KUNERAD:

  • Zámok bol postavený v rokoch 1914 až 1916 pre grófa Valentína Balestréma,
  • V roku 1944 ho vypálili fašistické vojská - neskôr sa stal majetkom Štátnych lesov,
  • Do roku 1948 prešiel rekonštrukciou a stal sa ústavom pre liečbu respiračných chorôb – Liečebňa SNP Kunerad,
  • V roku 1959 sa stal súčasťou kúpeľov v Rajeckých Tepliciach,
  • Dňa 25. mája 1967 ho spolu s priliehajúcim parkom vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku,
  • Počas privatizácie v roku 1996 prešiel do súkromného vlastníctva,
  • V roku 2010 horela strecha zámku, o osem rokov neskôr ho plamene opäť takmer zničili,
  • Koncom mesiaca august 2019 sa majiteľkou zámku stala Jana Škottová.

Súvisiaci článok
„Splnili sme plány na rok 2022,“ hodnotia vlastníci zámku Kunerad jeho rekonštrukciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť