Štvrtok 25. 04. 2024 09:52:58 | Meniny má Marek

Svet mužských a ženských príležitostí nie je rovnako veľký. Aký osud pravdepodobne čaká Nelu Lopušanovú?

O talentovanej hokejistke Nele Lupošanovej vám pravidelne prinášame informácie. Najnovšie zahviezdila na hokejových MS U18. Má veľký talent, ale je žena. Aké má príležitosti v budúcnosti? FOTO: RTVS

Radka Kostánová|22. január 2023|18:25:15

So svojím zamyslením sa podelila politička Vladimíra Marcinková na Instagrame. 14-ročná nadaná Nela pobláznila viacerých hokejových fanúšikov a píšu o nej poprední svetoví komentátori, pretože svojím výkonom na majstrovstvách v ženskom hokeji do 18 rokov prepísala svetové štatistiky.

Avšak, čo čaká Nelu v budúcnosti? Vladimíra Marcinko vo svojom príspevku rozoberala tému hlbšie. „Môže hrať aj v NHL? Nemôže, lebo v NHL hrajú len muži. Jediný raz hrala v nejakom prípravnom zápase NHL žena (brankárka), pred cca 30 rokmi. Tak čo by pre takýto talent mohlo byť métou? Povedzme, že ženská hokejová liga v Amerike, ktorá je na hokejové ligy sveta ako-tak platená,“ začína.

Podľa dostupných informácií je známe, že najlepšia platená hokejistka v USA zarába 80-tisíc dolárov ročne. Ale koľko zarába taký muž hokejista ročne? Až 12,6 milióna ročne.

„Ženský hokej má pomerne kvalitnú ligu aj v Kanade alebo Švédsku, ale tam to platovo nesiaha ani na americké čísla. Kým v najvyšších ligách v týchto krajinách sa hráči muži venujú výlučne športu a po skončení kariéry sú dokonca tí najlepší finančne zabezpečení na celý život, u top žien hokejistiek v týchto krajinách je bežné, že majú počas aktívnej športovej kariéry druhé zamestnanie, lebo “len” hokej ich neuživí,“ pokračuje svoje analyzovanie Vladimíra.

Po úspechoch, ktoré Nela Lopušanová v ženskom hokeji dokázala, pravdepodobne dostane pozvánku a štipendium na tie najprestížnejšie univerzity v USA.

„Samozrejme, bol by to obrovský úspech, ale zároveň tam nie je veľa atraktívnejších možností. Minimálne v porovnaní s mužským športom, a to nielen v hokeji. V ktorom športe zarábajú ženy viac ako muži? Taký šport nie je. Preto si mnohé svetové ženské športovkyne uprednostnia poprednú univerzitnú ligu, kým muži profesionálnu športovú súťaž. Priemerný absolvent Harvardu zarába totižto ročne dvakrát toľko ako najlepšia hokejistka USA,“ uzatvára politička.


Súvisiaci článok
Nela Lopušanová je hviezdou hokejových MS U18! Po turnaji zbierala významné ocenenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť