Piatok 19. 04. 2024 09:48:30 | Meniny má Jela

100 stavieb Žilinského kraja: Kráľovská colnica a kaplnka v Celulózke (FOTOGALÉRIA)

Vedeli ste, že budova kráľovskej colnice z roku 1763 slúžila nielen na tento účel, ale aj ako soľný úrad a poskytovala aj byty pre vedúcich tohto úradu? Foto: Fotobanka OOCR Malá Fatra

Juliana Krčulová|21. január 2023|12:25:25


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Renesančný kaštieľ v Diviakoch (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina to potvrdili historici Peter Štanský a Milan Novák, ktorí tvrdia, že aj v roku 1805 tu bývali najvyšší úradníci soľného úradu.

„Po založení továrne na celulózu v roku 1905 bola budova prispôsobená na bývanie pre jedného z jej zakladateľov, inžiniera chémie Tomáša Nečasa. Okolo budovy dal Nečas vybudovať francúzsky park, ktorý sa však postupne zmenšoval s rozvojom továrne. V tej dobe sa v „kaštieli“, ako ho miestni nazývali, konali honosné recepcie a večierky, na ktorých sa podávali kulinárske špeciality a „pekné vína,“ informovali historici a ďalej pokračovali:

PŠ 4.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského - na fotografii Tomáš Nečas

PŠ.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 2.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„Po roku 1945 v kaštieli zriadili byty pre vedenie továrne, neskôr byty pre robotníkov a nakoniec tam urobili podnikové jasle a materskú škôlku. Na začiatku 80. rokov dvadsiateho storočia kaštieľ zrekonštruovali na kultúrno-spoločenské podnikové centrum a školiace stredisko. V rokoch 2006 až 2007 bola v kaštieli ďalšia rekonštrukcia podľa projektov architektov Ivana Jarinu a Martina Kubovského, ktorá zmenila jeho funkciu na reštauráciu a penzión. Kaštieľ na počesť Tomáša Nečasa premenovali na Villu Nečas.“

PŠ 3.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

V interiéri sa podľa dostupných informácií skĺbili zachované dobové priestory s modernými prvkami. Na priečelí stavby je umiestnený uhorský erb s letopočtom 1763:

„Tento erb ako jediný z čias Rakúsko-Uhorskej monarchie sa v našom meste zachoval až do súčasnosti. Kaplnku postavili v roku 1775 pri budove vtedajšej Kráľovskej colnice a bola zasvätená svätému Jánovi Nepomuckému. Nitriansky sídelný biskup Ján Gustíni-Zubrohlavský v nej povolil vysluhovať pobožnosti a sväté omše. V druhej polovici 19. storočia kaplnka stratila svoj význam a v roku 1858 bola zrušená. Po tom, čo v roku 1905 vznikla v Žiline továreň na celulózu, stala sa kaplnka jej majetkom. Dňa 26. novembra 1935 zomrel na obchodnej ceste vo Viedni zakladateľ a generálny riaditeľ celulózky Tomáš Nečas. Jeho telesné pozostatky boli uložené v tejto kaplnke,“ priblížili historici Peter Štanský a Milan Novák. V rokoch 1949 až 1951 v kaplnke obnovili bohoslužby františkáni, neskôr ostala kaplnka uzatvorená:

Štátny archív v Žiline.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 5.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„Po novembri 1989 ju odovzdala továreň cirkvi a po rekonštrukcii ju v roku 1991 posvätil nitriansky pomocný biskup František Rábek, ale už ako Kaplnku Sedembolestnej Panny Márie. V súčasnosti patrí rímskokatolíckej cirkvi, farnosti Žilina – Vlčince. Objekt bývalej colnice a kaplnka boli zapísané v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok ako národné kultúrne pamiatky pod číslom 1399/1 a 1399/2,“ dodali pre TIK mesta Žilina historici Peter Štanský a Milan Novák.

PŠ 6.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 7.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Jozef Feiler.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 2.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 3.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 4.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 5.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 6.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Prvá budova Matice slovenskej v Martine (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť