Štvrtok 19. 09. 2024 06:37:09 | Meniny má Konštantín

Piatok trinásteho so sebou prináša množstvo povier: Aké sú tie najznámejšie?

Prvý mesiac v roku a hneď so sebou priniesol piatok trinásteho. Ten druhý, strašidelný, piatok trinásteho nás čaká v októbri. Vedeli ste, že piatok trinásteho je vždy v tom mesiaci, ktorý sa začína nedeľou? ILUSTRAČNÉ FOTO: David Bartus na Pexels.com

Radka Kostánová|13. január 2023|14:01:20

O tomto „temnom“ dni existujú rôzne povery, ktoré sú spojené s nešťastím. Mnoho ľudí po celom svete nemôže číslo 13 ani len vidieť. Napríklad letecké spoločnosti Air France, KLM či United Airlines nemajú na lietadlách číslo 13. Niektoré nemocnice a hotely ani nemajú izby s číslom 13 a taktiež aj svetoznáma Formula 1 dlho nemala monopost s týmto číslom.

Odborníci tento strach nazývajú ako triskaidekafóbiu. Známy a talentovaný Wolfgang Goethe zostával počas tohto dňa v posteli, ďalší hrdina Napoleon odmietal bojovať a britský premiér Winston Churchil zásadne nikam necestoval.

Táto pohanská mytológia má paralelu aj v klasickom kresťanstve: Ako všteci dobre vieme, Ježiš slávil poslednú večeru s 12 učeníkmi. Prečo asi? Z nešťastnej trinástky musel niekto odísť. Krista ukrižovali v piatok. Aj tento znak môžeme považovať za spojitosť s číslom 13 a piatkom.

Zaujímavosťou však je, že v španielsky hovoriacich krajinách sa za nešťastný deň považuje naopak utorok trinásteho (utorky vo všeobecnosti); hovorí sa En martes, ni te cases ni te embarques (v utorok sa nežeň ani nezačínaj cestu).

Zdroj: www.teraz.sk


Súvisiaci článok
Týmito 5 zlozvykmi si nevedomky kazíte život
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť