Utorok 26. 03. 2024 03:46:38 | Meniny má Emanuel

Z nových cien elektriny sú podnikatelia v šoku. Niektoré gastro prevádzky avizujú koniec!

Nové predpisy ceny za elektrinu nedajú spávať podnikateľom. Aj zo Žilinského kraja. Niektorí sú zúfalí a rozmýšľajú, že svoje prevádzky zatvoria. Niektorí tak dokonca už urobili. Zdá sa, že najkritickejšia situácia je v gastro prevádzkach. Prvá z nich už avizovala ukončenie činnosti. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook Bistro Hurta

Michal Filek|10. január 2023|11:33:31


Súvisiaci článok
Majitelia žilinských reštaurácií pripravujú protest
Čítajte viac >

Vláda avizovala pomoc pre podnikateľov, aj občanov. Podľa prvých informácií by mali firmám preplácať cenu elektriny nad 190 eur/mwh. Na pomoc tak, pravdepodobne nedosiahnu mnohé firmy, hlavne z gastro sektora.

Reštaurácie tak zostanú bez pomoci a platby budú pre nich likvidačné. Niektoré už avizovali, že končia.

Jednou z nich je Gastro Hurta z Vrútok, ktorá robila mobilný catering – donášku jedla a prevádzkovala bistro a lahôdky.

„Vážení priatelia, z dôvodu extrémneho zvýšenia cien elektriny sme sa rozhodli, že našu prevádzku Bistro a lahôdky Vrútky zatvárame. Nebudeme robiť len na elektriku!“ oznámili včera na Facebooku.

Kamenné bistro zrušili. Catering budú robiť už len z domu.

O likvidácii podnikateľov hovorí aj Jano Huljak z Rajca, ktorý prevádzkuje Pizza Bar Batterista v Domaniži. Cena elektriny sa im totiž zvýšila z večera do rána o viac ako 400%.

„Tomuto sa hovorí likvidácia podnikateľov v priamom prenose… V roku 2022 sme ročne ako firma platili za elektriku 5 126 eur a od 1. 1. 2023 je náš nový ročný výmer 23 782 eur. Navýšenie 400% a viac dostali asi všetci podnikatelia, s ktorými som dnes na túto tému debatoval. Som fakt veľmi zvedavý, čo sa v krátkom čase udeje zo strany “vlády” a (ne)kompetentných, nakoľko toto zvýšenie sa logicky musí premietnuť do cien výrobkov a služieb, ktoré sa následne stanú nepredajné. Nakoľko kúpyschopnosť obyvateľstva je už dnes na totálnej hrane. Tak len pre info, aby ste vedeli ako v realite funguje tzv. zastropovanie cien energii pre podnikateľov,“ napísal na svojom Facebooku Huljak.

Ako je známe, svoju výrobu v Žiari nad Hronom ukončila tento týždeň definitívne aj hlinikáreň Slovalco.


Súvisiaci článok
Majitelia žilinských reštaurácií usporiadali protest
Čítajte viac >

Pavol Vitek, predseda predstavenstva Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory v Žiline a spolumajiteľ výrobnej spoločnosti Aluma Trade pre SP 21 uviedol, že podnikatelia sú z nových cenových predpisov za elektrinu v šoku. A to doslova!

„Niektorí dokonca rozmýšľajú, že na protest nebudú platiť faktúry. To ale samozrejme nie je riešenie. Treba povedať, že s takýmito cenami mnohí neprežijú a tí čo prežijú, tak budú pomaly umierať. Napríklad v mojej firme sa cena zvýšila zo 150 na 650 eur/mWh. Ročne to predstavuje niekoľko desiatok tisíc eur navyše. Je to veľmi, veľmi drsné,“ povedal Vitek.

Najhoršie na tom vraj je, že navýšenie prišlo z večera do rána. Úplne na poslednú chvíľu.

„Komunikácia, ktorú predvádza vláda, má veľmi ďaleko od transparentnosti. Sme v konkurenčnom prostredí, okolité krajiny už ceny zastropovali a podnikatelia vedia, s akou cenou môžu rátať a podľa toho nastaviť svoje plány. U nás nevieme takmer nič. Hovorilo sa, že cenu nad 190 eur/mWh budú vracať. To sa však nedotkne malých firiem, kde spadá množstvo reštaurácií, atď. Tie zrejme neprežijú. Sám som zvedavý, čo vymyslia. Ale na to, že takáto situácia príde, SOPK upozorňuje už dávno,“ dodal Pavol Vitek.

Dnes v Bratislave na tlačovej konferenci vystúpil Tomáš Malatinský z Asociácie zamestnávateľských združení a zväzov. Ten sa tiež pozastavil najmä nad tým, že vláda nemá doteraz uzatvorené schémy pomoci a tak nikto nevie, s akou pomocou bude môcť počítať. To je z hľadiska konkurenčného boja v rámci EÚ, aj s tretími krajinami, pre slovenské firmy diskriminačné.

Na druhej strane, podľa neho, silná skupina firiem nemá zatiaľ uspokojivý rámec.

„Vypadávajú z pomoci niektoré spoločnosti, napríklad Vodárenské spoločnosti. Podobné je to v železničnej doprave. Nie sú pokryté firmy – celý ambulantný sektor v zdravotníctve. Majú zazmluvnené nájomné aj s týmito cenami energií. Pomoc, o ktorej sa diskutuje, nebola našim firmám doručená a nie je jasné, ako a kedy bude doručená,“ povedal Malatinský.

Vývoj budeme pozorne sledovať aj naďalej a čitateľov SP 21 budeme informovať.


Súvisiaci článok
„Splnili sme plány na rok 2022,“ hodnotia vlastníci zámku Kunerad jeho rekonštrukciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť