Utorok 17. 09. 2024 23:24:55 | Meniny má Olympia

Soňa Holúbková a Alexandra Kolenová si prebrali vyznamenanie od prezidentky Zuzany Čaputovej

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 28 osobnostiam, šiestim z nich in memoriam. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil včera v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Medzi ocenenými boli aj sociálna pracovníčka Soňa Holúbková zo Žiliny, ktorá sa dlhé roky venuje práci s postihnutými deťmi a detská onkologička pochádzajúca z Oravy Alexandra Kolenová. FOTO: Facebook Zuzana Čaputová

TASR|2. január 2023|08:20:10


Súvisiaci článok
Nadácia Krajina harmónie ocenila snahy o zapojenie sa do života
Čítajte viac >

Soňa Holúbková: Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj SR

Soňa Holúbková sa narodila 12. novembra 1953 v Banskej Bystrici. Jej profesionálne pôsobenie je však späté so Žilinou, kde sa viac než 30 rokov venuje pomoci ľuďom s hendikepom. Volajú ju preto Legenda zo Žiliny.

Soňa Holúbková študovala v rokoch 1973 až 1980 na Karlovej univerzite v Prahe najskôr všeobecnú psychológiu, potom odbor psychológie a filozofie. Pracovala ako podniková psychologička, kurátorka pre delikventnú mládež, bola poradkyňou v manželskej a predmanželskej poradni. Koncom 80. rokov dostala ponuku pracovať v zariadení pre zdravotne znevýhodnených ľudí. Pohľad na deti priviazané k radiátorom či v klietkach ju primäl k tomu, aby ponuku prijala.

Od roku 1990 pôsobila v inkluzívnom komunitnom centre Nadácia Krajina harmónie. V tom istom roku začala pripravovať kultúrny festival fantázie a tvorivosti Jašidielňa. Vďaka nemu sa ľudia so zdravotným postihnutím stali súčasťou verejných kultúrnych podujatí a vyšli spoza múrov izolácie.

Vďaka nasadeniu Sone Holúbkovej sa v roku 2003 podarilo zriadiť v spolupráci s mestom Žilina Agentúru podporovaných služieb, ktorá prevádzkuje zariadenie podporovaného bývania a podporuje pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím. Učí zdravotne znevýhodnených ľudí, ako sa postaviť na vlastné nohy, nájsť si prácu a zvládnuť aj samostatné bývanie.

Je riaditeľkou Rady pre poradenstvo v sociálnej práci v Žiline. Pracovala pre Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR i pre mimovládne organizácie. Za svoju celoživotnú prácu získala ocenenie Biela vrana.

Alexandra Kolenová.jpg

Alexandra Kolenová: Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj SR, najmä v oblasti zdravotníctva

Alexandra Kolenová, rod. Ferancová, sa narodila 9. októbra 1972 v Námestove. V roku 1997 úspešne absolvovala štúdium odboru všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Zamerala sa na pediatrickú hematológiu a onkológiu – považovala ju za odbor s obrovským nárastom poznania. Prvé štyri roky praxe strávila ako sekundárna lekárka na detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Dolnom Kubíne. Od roku 2001 sa jej pôsobiskom stala Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch. Pôsobila ako lekárka na hematologickom oddelení a detskom onkologickom oddelení. Zároveň v rokoch 2005 až 2010 absolvovala postgraduálne štúdium v odbore pediatrie na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Od 1. marca 2015 je prednostkou Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Zároveň je hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR v odbore pediatrická onkológia a tiež národným koordinátorom pre liečbu detských akútnych leukémií na Slovensku.

Aktívna je aj ako vysokoškolská učiteľka. Pôsobí ako predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou. Založili ju rodičia detí, ktoré sa liečili z onkologických ochorení. Vďaka pomoci tejto neziskovky sa darí na klinike budovať špičkové podmienky pre malých pacientov.

Stopäťdesiat až dvesto rodičov sa každý rok dozvie, že ich dieťa trpí onkologickým ochorením, šanca na vyliečenie sa však blíži k 90 percentám. Alexandra Kolenová považuje detskú onkológiu za jeden z najúspešnejších príbehov medicíny.

zuzanka.jpg


Súvisiaci článok
Žilinský festival Jašidielňa pripomenuli na online podujatí Slávnosť svetiel
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť